Žur z razlogom že sedmo leto zapored

DJ Umek in Carl Cox 28. avgusta od 17. ure dalje v parku Tivoli

Zadnja sobota v avgustu bo ponovno namenjena odlični zabavi s še bolj odličnim ciljem – Žuru z razlogom, ki ga organizira ORTO. Letos se bo DJ Umeku pridružil elektro virtuoz svetovnega formata Carl Cox in bosta skupaj z ORTO generacijo poskrbela, da bo Žur nepozaben za celotno Slovenijo. Žur ima namreč že sedmo leto zapored enak razlog – mlade želi na sproščen način skozi zabavo in glasbo spodbuditi k dobrim dejanjem in jim pokazati, da vsako, še tako drobno dejanje šteje. Mladi bodo letos za Žur z razlogom ponovno prispevali dobrodelno vstopnino v višini 1 EUR za društvo Beli obroč Slovenije.

Mladi so intenzivni uporabniki mobilne telefonije in tehnologije nasploh.
Tako telefonov že dolgo ne uporabljajo zgolj za telefoniranje in pošiljanje sporočil SMS, ampak veliko surfajo po internetu, sodelujejo v spletnih skupnostih in so intenzivni uporabniki aplikacij. Si.mobil je tako želel mladim poleg klasičnih kanalov, kot so SMS donacije, ponuditi tudi inovativnejše načine, ki jih bodo veliko bolj pritegnili in bodo tudi bližje njihovemu življenjskemu slogu, obenem pa jim bodo ponujali možnost prispevanja za vrstnike v stiski. Tako so razvili napredno mobilno aplikacijo, ki predstavlja inovativno novost na slovenskem trgu in si jo bodo lahko uporabniki mobilnih naprav Nokia enostavno prenesli iz Ovi Trgovine. Prav tako bo aplikacija na voljo tudi na Android marketu za uporabnike telefonov z android operacijskim sistemom. Aplikacija bo mladim omogočala, da njihova dobra gesta – prispevek 1 EUR za društvo Beli obroč – ne bo končala le pri enkratnem dejanju, ampak jim bo omogočala, da si nastavijo mesečne opomnike in za vrstnike prispevajo kolikokrat želijo ter tako dobijo njihova dejanja dolgoročni učinek. Poleg tega bo aplikacija vsebovala vse relevantne informacije o dogodku (o kraju dogajanja, nastopajočih, nagradni igri in ostalih koristnih informacijah). Mobilna aplikacija ‘Žur z razlogom’ bo na voljo v drugi polovici avgusta.

NASILJE JE OUT

Svetovni trendi kažejo, da je navkljub gospodarski krizi skrb za soljudi zelo pomembna, saj je donatorstvo in prostovoljstvo v porastu. Kljub temu, da v Sloveniji tradicija donatorstva in prostovoljstva ni tako razvita, so Ortovci že v preteklih letih pokazali, da jim ni vseeno. Žur z razlogom je doslej obiskalo že več kot 90.000 mladih. Zbrana sredstva, vključno z vstopnino z namenom, ki znaša 1 EUR, bo ORTO podaril društvu Beli obroč, ki bo odprlo že drugo prijazno sobo za žrtve nasilja. Donacije se zbirajo od 1. julija pa vse do 30. septembra.

Vloga prijaznih sob postaja vedno pomembnejša, saj je celotno število kriminalnih dejanj v Sloveniji v zadnjem letu naraslo za skoraj 9 odstotkov. V letu 2008 je število prijavljenih kriminalnih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke bilo 2.379, medtem ko je podatek za leto 2009 kar 6.509, porast je bila torej skoraj trikratna. Število kriminalnih dejanj zoper spolno nedotakljivost se od leta 2008, ko jih je bilo prijavljenih 383, povečalo za 19 odstotkov na 456. V letu 2008 je bilo v Sloveniji prijavljenih 159 spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let, lani pa je ta številka narasla na 199. Prijav zanemarjanja in surovega ravnanja z otroki je bilo predlani 336, lani pa kar 720. Številke so nedvomno zaskrbljujoče, porast pa je po mnenju policije pripisati tudi zakonodaji in pogostejšega prijavljanja kaznivih dejanj zaradi večjega zaupanja v delo odgovornih ustanov (vir podatkov: Poročilo o delu policije za leto 2009).

Lansko leto so zbrana sredstva društvu Beli obroč omogočila, da je odprlo prvo prijazno sobo v Ljubljani, letos pa bo na vrsti že druga. Prijazna soba v Ljubljani uresničuje svoj namen. Kot pripoveduje Vlasta Nussdorfer, predsednica Belega obroča Slovenije, ji je bilo pred izpovedjo kar hudo videti drobno 4-5 letno deklico, vendar ko je deklica vstopila v pisano sobo polno igrač, se je v njenih žalostnih otroških očeh zasvetila iskrica upanja. Tej deklici po intervjuju ne bo potrebno več znova in znova ponavljati žalostne zgodbe, saj zvočni in slikovni posnetki izpovedi v prijazni sobi obveljajo kot dokazno gradivo. Tako bo morda lažje prestala svojo travmatično izkušnjo.

Donacija z namenom
Si.mobilovi, Mobitelovi in Tušmobilovi naročniki lahko med 1. julijem in 30. septembrom prispevajo 1 EUR v dobrodelne namene, in sicer s sporočilom SMS s ključno besedo BELIOBROČ, ki ga pošljejo na 1919. Povratno sporočilo je tudi vstopnica na Žur z razlogom, prav tako pa bodo na samem dogodku mogoča plačila v višini enega evra. Vsa sredstva, zbrana v okviru Žura, bo ORTO v celoti podaril društvu Beli obroč, katerega osrednje poslanstvo je nudenje pomoči žrtvam kaznivih dejanj.

Da bi pomagali Belemu obroču Slovenije zbrati še več sredstev kot prejšnja leta, je Si.mobil poleg SMS donacije skupaj s partnerji dogodka ponudil dodatne možnosti, kako pomagati mladim žrtvam kaznivih dejanj:
– V drugi polovici avgusta bo uporabnikom telefonov z operacijskim sistemom Symbian in Android na voljo tudi brezplačna aplikacija, ki bo omogočala periodično prispevanje 1 EUR društvu Beli obroč. Povratno sporočilo, ki ga bodo prejeli uporabniki bo predstavljalo dobrodelno vstopnico. Od vsake prenesene aplikacije iz Ovi Trgovine bo Nokia društvu Beli obroč Slovenije podarila 1 EUR.
– Si.mobilovi uporabniki lahko prispevajo 1 EUR prek portala Vodafone live!. Ob tem bodo prejeli povratni zahvalni SMS, ki velja kot vstopnica na Žur z razlogom.
– Obiskovalci spletne strani www.orto.si si bodo na dan dogodka lahko ogledali neposredni prenos dogodka v živo od 20.45 dalje. Ogled bo omogočen preko nakupa kode v vrednosti 1 EUR. Zbrana sredstva bodo namenjena Belemu obroču Slovenije.
– Obiskovalci VIP prostora in obiskovalci na prizorišču bodo lahko kupili priponke s preprostim, a močnim sporočilom ‘NASILJE JE OUT’ in tako prispevali Belemu obroču Slovenije.
– Ob vsakem plačilu pijače bodo udeleženci Žura z razlogom plačali še dobrodelni dodatek v višini 1 EUR in prejeli poseben kupon. Če bodo kupon skupaj s prazno embalažo vrnili prodajalcu pijače, bodo dobili ta dodatek povrnjen. V nasprotnem primeru bo Si.mobil zadržal sredstva in bo celoten izkupiček podaril Belemu obroču Slovenije.
– Vsak, ki se bo včlanil v Beli obroč Slovenije, bo z letno članarino v višini 20 EUR prav tako pomagal društvu.

Si.mobil se zahvaljuje Mestni občini Ljubljana, ki podpira tovrstne prireditve, generalnemu partnerju dogodka Nokia in številnim ostalim partnerjem: Europlakat, Pro Plus, Radio 1, Cosmopolitan, Fini oglasi, Najdi.si, Mediabus, Eclipse print, Futurističnemu marketingu, podjetju Gama, energijski pijači Burn in združenju DrogArt.

Zadnja sobota v avgustu bo ponovno namenjena odlični zabavi s še bolj odličnim ciljem – Žuru z razlogom, ki ga organizira ORTO. Letos se bo DJ Umeku pridružil elektro virtuoz svetovnega formata Carl Cox in bosta skupaj z ORTO generacijo poskrbela, da bo Žur nepozaben za celotno Slovenijo. Žur ima namreč že sedmo leto zapored enak razlog – mlade želi na sproščen način skozi zabavo in glasbo spodbuditi k dobrim dejanjem in jim pokazati, da vsako, še tako drobno dejanje šteje. Mladi bodo letos za Žur z razlogom ponovno prispevali dobrodelno vstopnino v višini 1 EUR za društvo Beli obroč Slovenije.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply