ZUMA festival @ ch0

domači in tuji predstavniki sodobnega neodvisnega rocka

V sredo, 16.12., bo klub Channel Zero prizorišče Drugega ZUMA festivala, ki bo gostil vidne domače in tuje predstavnike sodobnega neodvisnega rocka. V Slovenijo prvič prihaja vzhajajoča izraelska garažna rock atrakcija MONOTONIX, ob kateri bodo svojo energično rockovsko držo stresali naši dobri hrvaški znanci GATUZO, ki ob tej priložnosti v živo predstavljajo svoj najnovejši album »!«, ter domači predstavniki izpovedno liričnega rocka THE FRICTIONS. Da bo bera dobrega rock večera v veselih decemberskih dni še bogatejša, pa bo ves čas skrbel jahač plošč BIGor. 

MONOTONIX (Drag City / Izrael)
GATUZO (Hrv)
THE FRICTIONS (Slo)

+ jahač plošč BIGor

Channel Zero, AKC Metelkova mesto
sreda, 16.12. ob 21h

Vstopnina: 8 eur

==================================================

MONOTONIX je garažna rock atrakcija iz Tel Aviva, ki je nastala leta 2005 kot takratni odgovor na nezadovoljstvo z domačo glasbeno sceno v Izraelu. Trio, ki ga sestavljajo pevec Ami Shalev, kitarist Yonatan Gat in bobnar Haggai Fershtman (občasno ga na nekaterih turnejah zamenja Ran Shimoni), se je po neodobravanju na domačem terenu kmalu preselil v ZDA ter v letih med 2006 in 2007 odigral več kot 300 nastopov po svetu, vključno s turnejo s Silver Jews, s katerimi so se stkale prijateljske vezi še v časih Izraelske turneje.

Glasbeno se Monotonix gibljejo med njihovimi vzorniki Led Zeppelin, The Sonics in Thin Lizzy, s svojo nekomplicirano postavo vokal-boben-kitara pa uspešno re-producirajo udaren 70s rock zvok. Njihova že sama po sebi odlična godba je v živo podkrepljena z udarnimi norimi nastopi, saj jih baje na koncertu bolj “doživiš” kot gledaš in poslušaš. Svoje intenzivne koncerte, ki jih najraje odigrajo med publiko pred odrom, še bolj podžge dolgolasi in kosmati pevec, ponavadi samo v spodnjem perilu, ki z bobnom v roki jaha na množici, največkrat pa se zgodi tudi kašen pirotehničen pripetljaj. Njihovo intenzivno brezkompromisno energijo bi lahko primerjali z kakimi Gogol Bordello, in čeprav se skupini glasbeno in kulturno med seboj razlikujejo, pa so oboji naposled našli svoje stalno zatočišče prav v ZDA. Monotonix so lani izdali EP Body Language, letos pa svoj prvi album Where Were You When It Happened?, oboje za založbo Drag City (Pavement, Bonnie Prince Billy, OM, Boris w/ Michio Kurihara in mnogi drugi).

www.myspace.com/monotonix

GATUZO je energični zagrebški rock duo, ki ga sestavljata Damir Trkulja na kitari in vokalu in Goran Martinjak na bobnih. Čeprav bend v drugačni postavi začne delovati že leta 1999, pa je v tej minimalistični zasedbi na sceni prisoten od leta 2003. Nastopi dvojca Gatuzo so dinamični, čvrsti in napeti. Neobičajni glasbeni stil in način igranja, ki ga predstavljata publiki, sama rada označita kot eksplozivni rock. Krasita ga surovost, originalnost in podzavestna odvisnost od bluesa. Prvi javni nastop imata Šiljo in Džekica konec leta 2004 v zagrebškem KSET-u. Konec leta 2005 posnameta, 2006 pa objavita svoj prvi resni studijski material pod okriljem diskografske agencije Spona iz Zagreba. Gre za maxi CD singl Temelji, ki ima med rock sladokusci danes že zbirateljsko vrednost. Sledijo številni koncerti po zagrebških in hrvaških klubih. Ti dogodki aprila 2007 pripeljejo do podpisa ekskluzivne pogodbe z založniško hišo Dancing Bear, junija pa do izdaje singla »Prljave ruke« v double bill paketu z zagrebškim rock bendom Gretta. Istega leta v novembru za založniško hišo Dancing Bear izdajo album prvenec, imenovan »Noge / Ruke / Glave«, kar jima zagotovi preboj na domačo rock sceno. Eksploziven in energičen zagrebški dvojec je s svojim prvim albumom pokazal, da žge brezkompromisen in surov blues&roll in si takoj pridobil zveste fene (tudi pri nas!!) ter nagrado strokovne žirije za najboljši album alternativne glasbe Porin (2008). Pred nami je njun novi album z naslovom »!«, ki je bil posnet v studiu Pleasentville v Zagrebu pod producentsko taktirko Marka Kalčića. Da bi se čimbolj približala svojem »live« zvoku, sta Gatuzo vse pesmi posnela brez bas kitare (z izjemo ene, kjer je basiral sam producent albuma), tako da pride do izraza vsa surova energija kitare, vokala in bobna, brez odvečnega nasnemavanja, dodajanja in ostalega šminkiranja. Rezultat je še en odličen brezkompromisen moderen rock album. Preverite v živo!

www.myspace.com/gatuzohr 
www.gatuzo.com  

Glasbena skupina THE FRICTIONS, ki jo sestavljajo Chris Eckman (The Walkabouts, Chris & Carla, The Strange, Dirtmusic), Luka Šalehar (Kamerad Krivatoff, Silence, Niowt), Tomi Popit (Hic et nunc) in Bernard Kogovšek (Hic et nunc), je bila ustanovljena v letu 2006. Čeprav imajo člani skupine dolgoletne koncertne izkušnje, so se v prvih dveh letih delovanja posvečali predvsem zvočnemu raziskovanju in oblikovanju svojega glasbenega izraza, medtem ko so se na koncertnih odrih pojavljali le redko, The Frictions prinašajo izpoveden in liričen rokovski zvok v duhu Television, Crazy Horse in zgodnjih Dream Syndicate. Pevec in kitarist skupine Chris Eckman, ki prihaja iz Seattla, daje s svojim značilnim glasbenim stilom zvoku skupine še poseben pečat. Skupina se intenzivno pripravlja na snemanje svoje prve plošče.

V sredo, 16.12., bo klub Channel Zero prizorišče Drugega ZUMA festivala, ki bo gostil vidne domače in tuje predstavnike sodobnega neodvisnega rocka. V Slovenijo prvič prihaja vzhajajoča izraelska garažna rock atrakcija MONOTONIX, ob kateri bodo svojo energično rockovsko držo stresali naši dobri hrvaški znanci GATUZO, ki ob tej priložnosti v živo predstavljajo svoj najnovejši album »!«, ter domači predstavniki izpovedno liričnega rocka THE FRICTIONS. Da bo bera dobrega rock večera v veselih decemberskih dni še bogatejša, pa bo ves čas skrbel jahač plošč BIGor.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply