ZOSTER

PRVIČ NA TURNEJI PO SLOVENIJI!!!

Skupina »ZOSTER« (Mostar, Bosna in Hercegovina), je nastala jeseni leta 2000 na iniciativo Maria Knezovića in Dražana Planinića kot potreba, »da se nekaj pove«. Po letu dni sta se jima pridružila še bobnar Goran Rebac in pevka Marijana Pejić, v začetku so skoraj na vsakem koncertu nastopali pod drugim imenom, kot so »Zmaji«, »Flomastri«…

Ime Zoster so pričeli uporabljati za tem, ko je Mario prebolel herpes zoster, diagnozo pa mu je podal veliki fan skupine, znani Dr. Miško. Gre za vrsto herpesa, ki se pojavi ob padcu imunitete, pokaže pa se v obliki spuščajev na koži. Skupina Zoster je nastala kot posledica padca imunitete družbe in kot potreba, da se nekaj pove in stori.

Za reggae glasbo smatrajo, da je nadvse primerna za deželo iz katere prihajajo, saj je tam doza agresivnosti še v glasbi odvečna. Skupina zato prenaša sporočila strpnosti, miru, napredka in afirmacije, včasih tudi izobraževanja. In seveda ljubezni….

Ko je skupino zapustila pevka Marijana, je postal glavni vokalist Mario. Prvi single skupine Zoster »Majko Jamajko« je bil posnet leta 2003. Skupina gre skozi različne krize, saj je nadvse težko najti somišljenike, bi so obenem tudi dobri glasbeniki.

Goran, Mario in Dražan so debitantski album »Ojužilo« posneli februarja 2004 – ne da bi slutili, da bodo postali hit na lokalnih radijskih postajah!!! Poleg prvega singla »Majko Jamajko« so na odličen odziv naletele še pesmi »Hercegovina«, »Banana Stejt«, »Kiša« ter »Policija«, za katero je bil posnet tudi videospot.

Tekste za skoraj vse pesmi je napisal Mario Knezović, aranžmaje in glasbo pa so prispevali Zoster. Album je bil posnet v studiu »Baraka«, izdala pa ga je založniška hiša Gramofon iz Sarajeva. Na albumu »Ojužilo« gostujejo številni mladi glasbeniki iz Mostarja in drugih mest BiH. Istega leta sta se skupini pridružila Marko Jakovljević in Atila Askoj in s tem oživila »na pol mrtev band«! Prvi skupni nastop na »West Herzegovina Festu« je doprinesel zmago, ista ekipa je še vedno tudi »okostje« skupine Zoster.

Člani skupine Zoster so:

Mario Knezović – vokal, kitara
Atilla Askoj – kitara, klaviature, tolkala, vokali
Boris Gutić – saksofon
Marko Jakovljević
– bas
Goran Rebac – bobni, tolkala, marimba, vokali

Po izidu albuma »Ojužilo« je skupino Zoster zapustil Dražan Planinić, pridružil pa se ji je saksofonist Boris Gutić, ki je sodeloval že pri snemanju debitantskega albuma. V taki zasedbi je skupina nastopala in promovirala svoj prvi album predvsem v rodni Bosni in Hercegovini, slovenski publiki pa so se prvič predstavili leta 2006 na Reggae Lakesplash festivalu ob Ivarčkem jezeru. Istega leta so posneli 16 novih pesmi, po napravljeni selekciji pa je 12 izdanih na njihovem drugem albumu »Festival Budala« (Gramofon 2007). Ob poslušanju drugega albuma je opaziti precejšnjo razliko in napredek, predvsem v kvaliteti produkcije, aranžmajih, pa tudi v tekstih in glasbi. Album kot celota ima svoj občutek in ritem, dogajanje…in popelje te na kratko, varno in sladko potovanje skozi življenja in izkušnje skupine oz. njenih članov. Izstopajo pesmi »Ko je jamio, jamio«, za katero je bil narejen tudi odličen videospot-risanka, ter »Utopia«, »Na kamenu« in »Festival Budala«.

Skupina Zoster je doma v Bosni in Hercegovini tako za prvi album »Ojužilo« kot tudi drugi »Festival Budala« požela vrsto različnih priznanj. Zoster je nekaj posebnega, drugačnega, svežega…ne samo doma temveč na področju celotne bivše skupne domovine Jugoslavije, zaradi samosvojega glasbenega izražanja, »hercegovske« rock/reggae godbe, katero predvsem odlikujejo nadvse duhovita besedila pevca Maria Knezovića ter odlični koncertni nastopi.

Zoster so po objavi svojega drugega albuma »FESTIVAL BUDALA« nastopili tudi na Riversplashu 2007 v Tolminu in seveda tudi publiko, ki morda ni ravno »njihova«, s svojim nastopom navdušili.

Potrjeni njihovi nastopi:

– 23. april – ORTO FEST 2008, Orto Bar, Ljubljana
– 24. april – ŠTUK, Maribor + S’KAKTUS (SLO) + KING SHANGO Soundsystem (HR)
– 25. april – Paver Pub, Ivarčko jezero + KING SHANGO Soundsystem (HR)
– 26. april – MESTO MLADIH, Mostovna, Nova Gorica + MELLOW MOOD (I)
– + B.R. STYLERS (I) KING SHANGO Soundsystem (HR)

Skupina »ZOSTER« (Mostar, Bosna in Hercegovina), je nastala jeseni leta 2000 na iniciativo Maria Knezovića in Dražana Planinića kot potreba, »da se nekaj pove«. Po letu dni sta se jima pridružila še bobnar Goran Rebac in pevka Marijana Pejić, v začetku so skoraj na vsakem koncertu nastopali pod drugim imenom, kot so »Zmaji«, »Flomastri«…


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply