Zmagoslavje Francozov, dobri nastopi naših

Evropsko prvenstvo v Kranjski Gori je postreglo z velikim presenečenjem v ženski dirki, pri moških pa je naslov zanesljivo osvojil Švicar Nick Beer. Naš najboljši je bil Nejc Rutar s 17. mestom, odličen tudi Žiga Pandur z 10. mestom v mladinski konkurenci.

Evropsko prvenstvo pod Vitrancem se je končalo z velikim veseljem v švicarski reprezentanci, saj je Nick Beer z izredno vožnjo in skoraj petsekundno prednostjo zasluženo osvojil naslov prvaka. Nick je izredno formo pokazal že na letošnjih dirkah svetovnega pokala, zato je že pred dirko sodil v ožji krog favoritov: ”Proga je izjemna in mi zelo ustreza. Ima strme dele, tehnične odseke in hitre ravnine. Na vrhu sem sicer naredil napako, a se mi je na koncu izšlo.” 21-letnik je bil lani na evropskem prvenstvu tretji, letos pa ob odsotnosti nekaterih tekmovalcev najboljši: ”Dirka ni tako pomembna, kot so dirke za svetovni pokal. A še vedno je super dirkati proti najhitrejšim Evropejcem in zmagati.” Hitrega Švicarja že čez teden dni čaka nova dirka v Mariboru, a še prej si bo ogledal Kranjsko Goro: ”Razen na otvoritveni slovesnosti sploh še nisem bil v naselju, zato se že veselim današnje zabave.”
Drugi in tretji sta bila Aurélien Giordanengo in Rémi Thirion iz Francije. Naš najboljši med člani je bil Nejc Rutar, ki si deli 17. mesto. Nejc je po dirki povedal: ”Pred dirko si ne postavljam ciljev, a sem si želel izboljšati lansko 30. mesto s prvenstva v Italiji. Danes sem dobro odpeljal tehnične dele, proti koncu pa sem izgubil nekaj časa na ravnejših delih, kjer je potrebno močno poganjati. Z uvrstitvijo sem vseeno zadovoljen.”

Dirka članic je poskrbela za največje presenečenje prvenstva, saj je majico evropske prvakinje oblekla Floriane Pugin, ki je dirko dobila pred rojakinjama Emmeline Ragot in Céline Gros. Presenečenje ni zmaga Puginove, temveč zgolj 10. mesto Sabrine Jonnier, trenutno najboljše spustašice na svetu. Sabrina je na izhodu iz prvega gozdnega odseka padla, pri čemer je kolo zdrsnilo po klancu, takšne izgube časa pa seveda ni mogla nadomestiti. Zmaga pomeni za Floriane dosežek kariere, ki se bo zagotovo nadaljevala z novimi uspehi: ”Že lani sem bila dobra v svetovnem pokalu, toda občutek po zmagi na evropskem prvenstvu je super. Proga mi je všeč in mislim, da mi je všeč tudi Slovenija, zato se že veselim dirke v Mariboru.” Edina slovenska predstavnica Rebeka Barlič je bila z dvema padcema petnajsta.

Dopoldne so se na progo podali tudi mladinci in mladinke, naslova pa sta pripadla Fanny Lombard iz Francije in Bernardu Kerru iz Velike Britanije. Najboljšo vožnjo med Slovenci je sestavil Žiga Pandur, ki je šele letos pozimi prestopil iz amaterske v člansko kategorijo, danes pa je bil na prvenstvu že deseti najhitrejši: ”Proga se je spreminjala in ker nisem mogel predvideti vsega, sem naredil nekaj manjših napak. Z vožnjo sem še vedno zelo zadovoljen, tako dobrega rezultata pa nisem pričakoval. To je bil moj prvi stik s tako močno konkurenco.”

Prvenstvo se zaključuje z velikim uspehom francoske reprezentance in izpolnjenimi cilji naše. Izstopajo seveda zgoraj omenjene uvrstitve na 10., 15. in 17. mesto, a ne gre pozabiti tudi na odlične nastope drugih tekmovalcev. Veselje ob uspešno izvedenem prvenstvu, ki se je končalo brez večjih poškodb, je zato še toliko večje.

Skupaj je na prvenstvu nastopilo 286 tekmovalk in tekmovalcev iz 28 držav

Kolajne po državah:
Francija 7 (2 zlati, 2 srebrni in 3 bronaste)
Nemčija 2 (1 zlata, 1 srebrna)
Švica 1 (zlata)
Španija 1 (srebrna)
Italija 1 (bronasta)

Grega Stopar

Evropsko prvenstvo v Kranjski Gori je postreglo z velikim presenečenjem v ženski dirki, pri moških pa je naslov zanesljivo osvojil Švicar Nick Beer. Naš najboljši je bil Nejc Rutar s 17. mestom, odličen tudi Žiga Pandur z 10. mestom v mladinski konkurenci.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply