Zlatemu Rtu vzeli nedolžnost

Kite surferji dokazali, da se preko simbola hrvaškega turizma, Zlatega Rta na Bolu, da skočiti.

Po včerajšnjem skoraj brezveternem dnevu je današnje popoldne na Bolu na Braču postreglo z dovolj maestralnega prepiha za prvi krog kitesurf tekmovanja Red Bull Golden Jump. Veter je nato tik pred začetkom drugega kroga žalostno izdihnil, a prvi rezultati so tu, slavni Zlati Rt pa je bil preskočen … huh, velikokrat!

Za dobro akcijo sta poleg vetra skrbeli dve skakalnici, večja in manjša, preko katerih so se s severozahodne strani rta izzivalci, en za drugim, lučali proti njegovi jugovzhodni obali. Če se je le dalo so leteli preko nje v vodo, nekateri pa so sem ter tja vendarle okusili tudi "slast" trdega pristanka na pesku. A kaj so hoteli, za slavo je potrebno tudi potrpeti! To je vedno znova dokazoval tudi hrvaški predstavnik Štefan Lukič, ki je moško prenašal vse vrste neuspelih pristankov, med drugim tudi doskok, v plitvo vodo le meter od obale, z glavo naprej. Čelada je del obvezne opreme vsakega tekmovalca in tokrat je svojo vlogo odigrala več kot odlično. Z dvignjenimi rokami, kot je to v navadi, je Puljčan potrdil, da je vse v redu, uradni govorec pa je lahko nadaljeval le z vedno uporabnim: "Ljudje, tega ne počnite doma!"

Preden pometemo še pred domačim pragom in povemo več tudi o slovenskih predstavnikih, se lotimo tistih, ki so pokazali največ. Prvi, ki se je po nekaj minutah ogrevanja odločil preizkusiti veliko skakalnico je bil Čeh Marek Zach, ki je poletel dobrih dvajset metrov daleč. Na veliko navdušenje gledalcev, seveda! Takoj je postalo jasno, da se bo o vrhu odločalo na tej napravi oziroma posledično visoko nad peskom Zlatega Rta. Vsi najboljši so kljub obotavljanju sledili Čehu, a on je svoj nastop še stopnjeval in se vrtel, vrtel, vrtel … ter pristajal tudi več kot 30 metrov od vzletišča. Najbližje njemu je prišel mladi Nizozemec Lex Dekker, ki je ob dolgih skokih pokazal nekaj izrednih likov s prijemi deske. Tretje mesto po prvem dnevu zaseda Francoz Sebastian Garat. Med nastopajočimi je bila tudi ena ženska, Norvežanka Tuva Jansen, ki se je sicer lotevala le male skakalnice, a je pokazala, da ni zastonj znana kot ena boljših kitesurferk na svetu, trdo na pesku pa je pristala le enkrat.

Trenutno najbolje uvrščeni Slovenec, ki je po dokaj ponesrečenem "peščenem" začetku vendarle ujel pravi občutek, je Miha Lenasi na 10. mestu. Tik pred njim je prej omenjeni Hrvat, za njim pa še en slovenski predstavnik Andraž Tuš. Slednji je bil s svojim prvim kitesurferskim dnevom na skakalnicah izredno zadovoljen:

"Prvič sem skakal na skakalnicah in moram reči, da sem super zadovoljen. Šlo mi je zelo dobro. Super je tudi tekmovati z vsemi velikimi imeni tega športa, ki so danes tukaj, ob njih pa se počutiš kar nekako majhnega. Resnično znajo in pokažejo veliko!"

Jutri nas čaka še en tekmovalni dan, vetrovne napovedi pa obetajo podobne razmere kot danes, morda celo močnejši veter. Mi držimo pesti, tekmovalci pa gotovo prav tako!

Po včerajšnjem skoraj brezveternem dnevu je današnje popoldne na Bolu na Braču postreglo z dovolj maestralnega prepiha za prvi krog kitesurf tekmovanja Red Bull Golden Jump. Veter je nato tik pred začetkom drugega kroga žalostno izdihnil, a prvi rezultati so tu, slavni Zlati Rt pa je bil preskočen … huh, velikokrat!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply