ŽIVEL STRIP! 10

Združenje Vivacomix (Italija), revija Stripburger sta tudi letos razpisala letni natečaj za strip in animacijo v okviru dogodka VIVA I FUMETTI – ŽIVEL STRIP!. Na natečaju je sodelovalo preko 600 osnovnošolcev in dijakov iz srednjih šol iz Slovenije ter učenci in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine. Iztočnica natečaja sta bila Miška Smetiška slovenskega animatorja in avtorja lutkovnih predstav Braneta Solceta ter kameleon Kamillo Kromo, ki ga je ustvaril italijanski strip avtor in ilustrator Altan.
 

Papirnata Miška Smetiška se je iz lutkovne predstave kmalu je preselila v tv risanke in postala rožnata. Miška živi na smetišču, kjer najde najrazličnejše odvržene predmete in se z njimi igra, ali pa se predmeti igrajo z njo. Iz stare šare ji tudi uspe sestaviti kaj uporabnega: star čevelj lahko postane barka, čajnik lokomotiva, iz konzerv sestavi stolp itd.

Nekoč, so bili kameleoni rdeči in zato zelo opazni. Da ne bi prehitro končali kot hrana za dinozavre in črne ptiče, so se naučili menjati barve. To veščino so učili v šoli. Kamillo Kromo se ne more naučiti menjati barv, zmeraj se moti, vendar kmalu ugotovi, da ima prav poseben dar: če hoče, lahko spremeni barve na drugih!
 
Na natečaj so mladi ustvarjalci lahko poslali tudi dela po prosti temi, ki niso vezana na ta glavna lika stripov in animiranih filmov.

Žirija se je odločila, da namesto 3 glavnih nagrad v znesku 300 eur, te razdeli na 6 nagrad po 150 eur. Žirija je podelila še dve priznanji za serijo stripov oz. za skupinski strip.

STRIP

Glavne nagrade, knjižni bon v vrednosti 150 eur bodo prejeli:
1. Tomaž Naglič, Podružniška šola Kovor, 1. k , mentorica: Simona Križaj, za strip: Smetišče Kovor
2. Scuola elementare Giosue’ Carducci (23 učencev), Udine, 1. a, mentorica: Daniela Chialchia, za strip: I Giochi di Miška
3. Mišel Pintarič, OŠ Puconci, 3. r., Miška Smetiška na potovanju, mentorica: Marija Vratarič, za strip: Miška Smetiška na potovanju
4. Matic Peteh, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, 5. b, mentorica: Barbara Pezdirc, za strip: Nogomet
5. Nick Jokič, I. Gimnazija v Celju, Celje, 1. letnik, mentorica: Nadja Kos, za strip: Miška Smetiška
6. Tilen Nedanovski, SŠ za oblikovanje in fotografijo, 1. f, mentorica: Iris Skubin, za strip: Miš z dlako na jeziku

Žirija je podelila tudi posebni priznanji:
1. OŠ Brezovica, POŠ Notranje Gorice, 2. C, mentorica: Urška Bačar – za serijo stripov
2. OŠ Horjul, 1., 2., 3. R. – učenci jutranjega varstva, mentorica: Vanja Šubic – za skupinski strip

ANIMACIJA

Glavno nagrado v kategoriji animacije prejme 9. raz. OŠ Dob, mentorica: Maja Škorjanc, za serijo animacij
Avtorji nagrajenih animacij se bodo decembra 2010 udeležili mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.
 
Glavne nagrade bodo podeljene v torek, 20. aprila 2010 ob 19. uri v klubski sobi KUD France Prešeren v Ljubljani ob otvoritvi razstave stripov prispelih na natečaj.
 
Ob podelitvi nagrad bomo predstavili tudi ministrip Nikola v svetu reklam Katarine Peklaj, lanskoletne nagrajenke natečaja. Katarina Peklaj, hiperaktivna šestošolka iz Ljubljane, briljira tako rekoč v vsem, česar se loti (latinski jezik, likovna umetnost, zborovsko petje, karate), zato lahko le upamo, da bo v bodoče svoje kreativne moči usmerila zlasti v strip. Njen debitantski mini album je angažirana izjava proti agresivnemu TV oglaševanju, zavit v privlačno znanstveno-fantastično pustolovščino.
 
Vsi udeleženci natečaja bodo isti večer ob odprtju razstave avtorjev, Braneta Solceta in Altana, v galeriji KUD France Prešeren, lahko prevzeli tudi knjižne nagrade, ki jih prispevajo revije Stripburger, Ciciban in Cicido.
 
Ob otvoritvi si boste lahko ogledali tudi lutkovno predstavo za otroke Papir variete gledališča Papelito, ki ga vodi Brane Solce.

Papir variete je klasična papirnato-lutkovna slikanica gledališča Papelito (ki se je prej imenovalo Papilu), kolaž prizorov iz znanih pripovedk in pravljic, v katerem se srečujejo Trije medvedki, Zlata ribica, Kraljična na zrnu graha, kozel iz Kozlovske sodbe in številni drugi liki iz ripovedk in pravljic. Predstava je brez besed, v njej govorijo zvoki, podobe, simboli, metafore, glasba. Tako kot v ostalih (doslej več kot tridesetih) predstavah tega popolnoma avtorskega papirgledališča je Brane Solce avtor vseh elementov: režije, scenarija, izvedbe, glasbe …
 
Brane Solce, multimedijski umetnik, v začetku 80-ih ustanovi gledališko skupino, ki gostuje na pomembnejših lutkovnih festivalih po vsem svetu. Branetovo gledališče je zasnovano povsem avtorsko; lutke so iz papirja – materiala, ki ponuja neštete možnosti (pre)oblikovanja. Gledališče Papelito (prej Papilu) povezuje izrazito vizualni jezik metafor in simbolov z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot nekakšna animirana papirnata slikanica. Gledališče Papelito je uprizorilo več kot 30 različnih predstav, vsako v drugačni papirni tehniki: zgibanke, kopitljački, senčne figure, škatlice, maske … Leta 1999 je v seriji 10 otroških tv oddaj An Ban Brane glavni ustvarjalec –  scenograf, glasbenik, animator, snovalec likov, scenarist … Od leta 2000 se ukvarja tudi s filmsko animacijo; za seriji otroških risank o Miški Smetiški (producent: TV SLO) dobi priznanje kot najboljši neodvisni avtor in kot avtor najboljše otroške risanke. In še nekaj njegovih animiranih filmov: Glej tička!, Profesor Ananas, Gospod Bordigon, i-motion, Los Papelitos … Poleg Miške smetiške, ki je bila vir inspiracij natečaja Živel strip!, bo Solce predstavil še nekaj svojih junakov iz sveta papirnatih lutk, maske in animacije.
 
Altan
je ustvarjalec stripov, ilustrator, scenarist, satirik, ki živi v Furlaniji. Kariero začne na filmu in televiziji kot scenograf in scenarist. Leta 1970 se preseli v Rio de Janeiro, kjer nariše svoj prvi strip za otroke. Leta 1975 se vrne v Italijo in ustvari Pimpo, eno svojih najbolj uspešnih in znanih stripovskih junakov. Najprej izhaja kot strip v časopisu Corriere dei Piccoli, potem nastane tv risanka (režija: Enzo d’Alò), zdaj Altan njene zgodbe piše in riše za revijo – Pimpa. Znana Altanova otroška junaka sta še Kika in Kamillo Kromo. Slednji pobere številne mednarodne nagrade, režiser Enzo d’Alò pa ga prestavi v kratki animirani film (avtor glasbe: Beppe Crovelle, producent: RAI). Altan je tudi avtor stripov z zgodovinsko tematiko, npr. Krištof Kolumb, Kazanova in Franci (parodija na življenje Frančiška Asiškega), ter ilustrator več knjig Giannija Rodarija. Sodeluje z revijama L’Espresso in Panorama ter dnevnikom La Repubblica, za katerega riše političnosatirične karikature, v katerih pa nastopa predvsem vsakdanji človek, redko politik.
 
V KUDu bo razstavljana pobarvanka Kamillo Kromo, ki jo boste lahko pobarvali in tako pomagali Kamillu Kromu, da zbere dovolj velik spekter barv, ki mu bo omogočil, da se bo lahko skril pred nevarnostmi, ki prežijo nanj.
 

Na natečaju je sodelovalo preko 600 osnovnošolcev in dijakov iz srednjih šol iz Slovenije ter učenci in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine. Iztočnica natečaja sta bila Miška Smetiška slovenskega animatorja in avtorja lutkovnih predstav Braneta Solceta ter kameleon Kamillo Kromo, ki ga je ustvaril italijanski strip avtor in ilustrator Altan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply