Zaprto – odprto

Teatralični potenciali negledaliških prostorov obsedajo v projektu Zaprto -odprto, turneji po vseh slovenskih zaporih. Trdno prepričanje Kolektiva Narobov, da se mora gledališko (in nasploh umetniško) ustvarjanje vedno znova odpirati najrazličnejšim občinstvom, kontekstom in krajem, nas je torej vodilo – naravnost v zapor!

Projekt Zaprto – odprto idejno sloni na dveh temeljih. Prvi je prepričanje, da zaprte osebe potrebujejo stik s kulturo in umetniško produkcijo v enaki meri ali celo bolj kot drugi. Drugi idejni temelj projekta pa je prepričanje, da umetniki za svoj ustvarjalni in produkcijski razvoj potrebujejo najrazličnejša občinstva in nenavadne situacije, v katerih se znajdejo njihova dela. Po eni strani lahko tako dajejo širši in jasnejši odziv družbi, po drugi pa se učijo svoja dela približati različnim potrebam, brez da bi odstopali od svojih umetniških kriterijev. Cilj projekta Zaprto – odprto je tako dvosmerna komunikacija med umetniki in zaprtimi osebami. Projekt Zaprto – odprto v zavodih za prestajanje kazni zapora odpira prostor za ustvarjalnost tam, kjer ga ponavadi ni veliko, ter je hkrati izpostavljen stalni preobrazbi in preizkušnji življenja v drugačnem okolju. Improvizacija, najbolj odprta metoda gledališkega ustvarjanja, se sooča z zaprtostjo in pušča sledi tako na eni kot na drugi strani.

V aprilu 2010 so izvedli turnejo po vseh slovenskih zavodih za prestajanje kazni zapora. Aktivno iščejo možnosti, da bi se projekt še naprej razvijal in odpiral zaprte prostore tukaj in tam.

Umetniško vodstvo: Maja Dekleva Lapajne
Igra: Alenka Marinič, Juš Milčinski, Tomaž Lapajne Dekleva, Maja Dekleva Lapajne
Glasba: Goran Završnik
Produkcija: KUD France Prešeren
Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Teatralični potenciali negledaliških prostorov obsedajo v projektu Zaprto -odprto, turneji po vseh slovenskih zaporih. Trdno prepričanje Kolektiva Narobov, da se mora gledališko (in nasploh umetniško) ustvarjanje vedno znova odpirati najrazličnejšim občinstvom, kontekstom in krajem, nas je torej vodilo – naravnost v zapor! Projekt Zaprto – odprto idejno sloni na dveh temeljih. Prvi je prepričanje, da zaprte osebe potrebujejo stik s kulturo in umetniško produkcijo v enaki meri ali celo bolj kot drugi. Drugi idejni temelj projekta pa je prepričanje, da umetniki za svoj ustvarjalni in produkcijski razvoj potrebujejo najrazličnejša občinstva in nenavadne situacije, v katerih se znajdejo njihova dela. Po eni strani lahko tako dajejo širši in jasnejši odziv družbi, po drugi pa se učijo svoja dela približati različnim potrebam, brez da bi odstopali od svojih umetniških kriterijev. Cilj projekta Zaprto – odprto je tako dvosmerna komunikacija med umetniki in zaprtimi osebami. Projekt Zaprto – odprto v zavodih za prestajanje kazni zapora odpira prostor za ustvarjalnost tam, kjer ga ponavadi ni veliko, ter je hkrati izpostavljen stalni preobrazbi in preizkušnji življenja v drugačnem okolju. Improvizacija, najbolj odprta metoda gledališkega ustvarjanja, se sooča z zaprtostjo in pušča sledi tako na eni kot na drugi strani. V aprilu 2010 smo izvedli turnejo po vseh slovenskih zavodih za prestajanje kazni zapora. Aktivno iščemo možnosti, da bi se projekt še naprej razvijal in odpiral zaprte prostore tukaj in tam. Umetniško vodstvo: Maja Dekleva Lapajne Igra: Alenka Marinič, Juš Milčinski, Tomaž Lapajne Dekleva, Maja Dekleva Lapajne Glasba: Goran Završnik Produkcija: KUD France Prešeren Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply