Zaključek freeride sezone v Verbierju.

Več kot 6000-glava množica obiskovalcev je v Verbier prišla spodbujat najboljše svetovne freeride smučarje in snowboarderje, ki so se pomerili na 600 metrov visokem pobočju Bec des Rosses, kjer so praznovali 15.letnico Freeride World toura.

Ženske so se najprej spustile po pobočju, kasneje pa so zaradi megle tekmovanje morali prekiniti. Moški del tekmovanja se je tako prestavil na dan z lepšimi vremenskimi razmerami.

Norveška smučarka Ane Enderud je letos prikazala odlično formo. Po začetnih težavah s hrbtenico na začetku sezone, ko se je morala odpovedati prvi tekmi, je v nadaljevanju tekmovanja dvakrat osvojila prvo mesto in enkrat drugo. S temi odličnimi rezultati si je v Verbierju prislužila lovoriko Freeride World zmagovalke in s tem ubranila lanskoletni naslov.

“Vesela sem z rezultatom, saj začetek sezone ni bil ravno najboljši, ker sem morala odpovedati tekmo v Chamonix-u zaradi težav s hrbtenico. Ne morem verjeti, da mi je uspelo. Malo sem se izgubila na pobočju in se nisem najbolje držala začrtane linije, a sem vesela, da sem izvedla tisti zadnji skok, saj sem pristala brez napake. “

Dvakratna nosilka olimpijskega srebra Julia Mancuso je prvič v svoji karieri sodelovala v freeride tekmovanju in z izjemnim nastopom osvojila tretje mesto.

“Težko je bilo – prvič sem smučala na tako strmem in tako tehnično zahtevnem pobočju. Prav tako sem bila prvič na teh smučeh. Ubogala sem nasvet J.T.Holmesa in se nisem ustavljala pred skoki, zato sem dobila veliko hitrost in na koncu žal zamudila par dobrih možnosti, da pokažem kaj znam. Freeride ima veliko podobnosti z downhillom, imeti moraš veliko mero zaupanja vase, smučati moraš hitro in tekoče. Prišla sem sem, da se zabavam, da vidim česa sem še sposobna in res sem vesela, da sem odpeljala ne da bi padla,” je komentirala Juila Mancuso.

Med snowboarderkami je Shannan Yates, novinka v Freeride World Touru, osvojila prvo mesto, druga je bila Aline Bock, ki pa je na koncu osvojila naslov prvakinje Freeride World Toura.

“Zjutraj smo imele srečo z vremenom. Bec des Rosses nas je pozdravil z sončnimi žarki in zelo dobrimi pogoji, kakršnih nismo pričakovali. Na tekmovanje sem prišla sproščena, med tekmo sem se res zabavala, naredila nekaj dobrih skokov. Da sem osvojila drugo mesto na takšnem eventu je fantastičen rezultat. Fenomenalen občutek je ko na koncu osvojiš naslov freeride prvakinje. “

Po tem ko je bil v soboto moški del tekomovanja prestavljen zaradi slabe vidljivosti, so se najboljši smučarji in snowboarderji le pomerili na mističnem visokem pobočju Bec des Rosses-a. V super pogojih je 24 rajderjev prikazalo spektakularen nastop. Bitka za prvo mesto je bila zelo tesna. Izjemna nastopa sta prikazala Kaj Zackrisson in Xavier de Le Rue, ki sta osvojila prvi mesti, Kaj v kategoriji smučarjev, Xavier med snowboarderji.

“Bitka med prvima dvema je bila zelo tesna. Kaj in Aurélien sta smučala podobno linijo, Kaj je skočil čez eno skalo več, ki jo je Aurélien obsmučal. Oba sta smučala zelo hitro, tekoče in zelo dobro izpeljala vse skoke, oba sta tudi skočila čez ogromno “Gilles Voirol” skalo na sredini pobočja. Bila sta neverjetna“ je komentiral Seb Michaud, sodnik na tekmovanju.

“Xtreme tekmovanje je vsako leto moj največji cilj. Veliko mi pomeni. Ko jeseni treniram, mislim na to pobočje in na to tekmovanje. Vedno sem živčen pred tekmovanjem in dan pred tekmovanjem težko spim. Letos je bilo še težje, saj sem imel super nastop v soboto, potem pa sem moral še enkrat pokazati kaj zmorem. Najboljši nastop dneva so prikazali Xavier de Le Rue, ki z vsakim nastopom premika meje, Sverre Liliequist, ki je pokazal popolnoma novo linijo na pobočju in Aurélien Ducroz, saj je odpeljal res dobro rundo, ” je komentiral Kaj Zackrisson.
 
Zmaga v Verbierju je Xavierju prinesla dovolj točk, da se je med snowboarderji uvrstil na prvo mesto in tako tretjič osvojil laskavi naslov. Mitch Toelderer je osvojil drugo, Matt Annetts pa tretje mesto.

“Xavier je danes odpeljal odlično. Bil je najhitrejši od vseh tekmovalcev. Imel je zelo originalno linijo, skočil je iz visoke skale, kjer še nihče ni skočil v 15.letih Xtreme tekmovanja. Skok je bil vsaj 10 metrov visok na eni najstrmejših predelov pobočja. Doskočil je brez napake, zelo dobro je kontroliral hitrost, “ je komentiral glavni sodnik Berti Denervaud.

“Pred 3-4 tedni sem prišel pregledati teren. Ko sem se prejšnji vikend vrnil nazaj, sem videl, da so pogoji na pobočju odlični. Vedel sem da bo tesno, a sem na tekmo šel z veliko mero zaupanja. Najpomembnejša stvar v Freeride World Touru je, da dobro preučiš pobočje. Dneve in dneve se koncentriram le na eno: linijo, ki jo mislim odpeljati. To ne počnem nikoli, kadar smučam zase ali ko kaj snemamo. Uspelo mi je odpeljati stvari, za katere ne bi rekel, da jih lahko. Vse v moji vožnji je bilo planirano, saj sem vedel, da bo pobočje drselo, saj je izredno strmo, zato sem rabil veliko hitrosti in skoke sem moral izpeljati zelo natančno, “ je komentiral Xavier de Le Rue.

Francoska freestyle legenda Candide Thovex je dokazal, da se lahko kosa z freeride elito tekmovalcev. V svoji prvi sezoni v Freeride World Touru je trikrat osvojil stopničke. Tretje mesto v Verbierju je zadostovalo, da je v skupnem seštevku osvojil prvo mesto in tako osvojil naslov Freeride World Tour prvaka. Kaj Zackrisson je na koncu osvojil drugo mesto, Henrik Windstedt tretje.

“Vsi mi pravijo, da sem novinec. Pa nisem. Že od malega smučam: freeride, freestyle, kar mi paše. Bec des Rosses sem zelo natančno pregledal. Pobočje je res neverjetno. Xavier de Le Rue mi je del veliko nasvetov. Bil je tako miren, jaz pa tako živčen. Na koncu sem se odločil za en lažji skok, saj so me že pošteno bolele noge. Želel sem tekmovati v Freeride World Touru, saj se tekmovanja udeleži veliko neverjetnih športnikov kot so Auélien Ducroz, Kaj Zackrisson, Henrik Windstedt in Julien Lopez, “ je komentiral Candide Thovex.

Zmagovalca Freeeride World Toura sta bila nagrajena z Nissan Qashqai-jem ter dodatnih 10.000 $ nagrade.

Nicolas Hale-Woods, ustanovitelj in organizator “Xtreme” tekmovanja v Verbierju in Freeride World Toura je na koncu tekmovanja dejal: “ Freeride se je razvil preko vsega, kar smo pričakovali v letu 1996. Imam občutek, da se bo šport razvijal še naprej. Kljub temu, da tekmovalci tekmujejo med seboj, se ohranja freeride duh, ki tekmovalce veže skupaj, da se družijo, delijo ideje. Naš cilj je ohraniti ta freeride duh znotraj Freeride World Tour tekmovanj. Trudimo se, da bi tekmovanja razširili že v letu 2011, tako da se bo tekmovanja lahko udeležilo več mladih iz Severne Amerike, Evrope in južne hemisfere. Cilj je da v letu 2011 dodamo še dve dodatni tekmovanji na FWT nivoju. Freeride je postal vodilni trend v smučarski industriji, čutimo da najboljše šele prihaja.“

 
Rezultati Nissan Xtreme by Swatch v Verbierju:

 
Ski moški:
1. Kaj Zackrisson (SWE)
2. Aurélien Ducroz (FRA)
3. Candide Thovex (FRA)/
Henrik Windstedt (SWE)
 
Snowboard moški:
1. Xavier de Le Rue (FRA)
2. Cyril Neri (SUI)
3. Mitch Toelderer (AUT)
 
Ski ženske:
1. Ane Enderud (NOR)
2. Jess McMillan (USA)
3. Julia Mancuso (USA)

Snowboard ženske:
1. ShannanYates (USA)
2. Aline Bock (GER)
3. Geraldine Fasnacht (SUI)

Končna razvrstitev Freeride World Tour 2010: 
Ski moški
1. Candide Thovex (FRA)
2. Kaj Zackrisson (SWE)
3. Henrik Windstedt (SWE)
 
Ski ženske
1. Ane Enderud (NOR)
2. Jess McMillan (USA)
3. Julia Mancuso (USA)
 
Snowboard moški:
1. Xavier de Le Rue (FRA)
2. Mitch Toelderer (AUT)
3. Matt Annetts (USA)
 
Snowboard ženske:

1. ShannanYates (USA)
2. Aline Bock (GER)
3. Geraldine Fasnacht (SUI)
 
Fotogralerija tukaj.

Več kot 6000-glava množica obiskovalcev je v Verbier prišla spodbujat najboljše svetovne freeride smučarje in snowboarderje, ki so se pomerili na 600 metrov visokem pobočju Bec des Rosses, kjer so praznovali 15.letnico Freeride World toura. Ženske so se najprej spustile po pobočju, kasneje pa so zaradi megle tekmovanje morali prekiniti. Moški del tekmovanja se je tako prestavil na dan z lepšimi vremenskimi razmerami.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply