Začel se je Billabong Pro Tahiti

Na Tahitiju se je v okviru petega tekmovanja ASP World Toura zbrala četica najboljših surferjev, ki se bo spopadla z najtežjim valom na svetu, Teahupoom. Billabong Pro Tahiti tekmovanje ima ključno vlogo pri lovljenju letošnjega naslova ASP World Tour prvaka in pri zmanjšanju števila tekmovalcev iz Top 45 na Top 34. Po dveh dneh počitka zaradi slabih razmer organizatorji upajo na ugoden razplet.

Za Jordyja Smitha, ki je trenutno vodilni na ASP lestvici, je to že tretja sezona v elitnem ASP World Touru, prvič v karieri pa gre na Billabong Pro Tahiti tekmovanje kot vodilni. "Pomembno mi je to, da se zavedam, da biti prvi na lestvici ni lahka naloga. Biti prvi je podobno kot biti drugi, tretji ali četrti, saj nas čaka še dolga sezona. Mogoče je biti prvi podobno kot da bi bil šestnajsti, vsaj v tem delu sezone, saj je še prezgodaj za dokončne napovedi. Prebijam se skozi vsak heat posebej, to je vse kar lahko naredim. Moj cilj je zmagati v čim več heatih in poskusiti zmagati čim več bojev, kar ti na koncu seveda pomaga zmagati vojno, " je komentiral Jordy Smith. " Kljub temu, da sem prvi, se ni spremenilo nič. Moja formula je ostala ista, moje priprave so iste, skušam se skoncentrirati na vsak heat posebej. Zmaga na Tahitiju bi bila fenomenalna."
 
Kljub temu, da na Tahitiju še ni osvojil dobrega rezultata (17.mesto v 2008, 9.mesto v 2009), Smith ostaja pozitiven in ohranja veliko samozavesti za prihajajoče tekmovanje: "Teahupoo je znan po svoji moči in je eden najbolj unikatnih valov na svetu. Mislim, da ni surferja, ki ga ne spoštuje. Tudi če so perfektni pogoji, še vedno ti lahko poruši vse tvoje sanje o surfanju tudi če imaš rad velike valove. Mislim, da se na Teahupoo noben ne počuti najbolj udobno. Tu ne smeš biti preveč predrzen. "
 
S prihajajočim zmanjšanjem števila surferjev na Top 34 in manjšim številom surferjev, ki so dobili wildcard za Tahiti in so znani kot specialisti za ta val, se Smith zaveda, da ga čaka pravi izziv. "Wildcard surferji in tisti, ki so nižje na lestvici se bodo pošteno potrudili, da bi prišli nazaj med Top 32, zato mislim, da bomo videli veliko izjemnih predstav. Če pogledam kdo vse tekmuje, mislim da bodo še posebej nevarni veterani Kelly Slater, Andy Irons, Hobgoods ter še nekaj specialistov. Mislim, da se lahko tudi lokalci vmešajo v boj za zmago. " Smitha v prvi rundi čaka boj z Hobgoodom in nosilcem wildcarda Drolletom.
 
Mick Fanning, lanskoletni ASP World prvak in trenutno 6. na lestvici, je bil v letošnji sezoni prikazal konstantno dobro surfanje, a prizna, da tudi če na Tahitiju nisi med prvimi na lestvici, ni to nič slabega: "Nisem med Top 5 na lestvivi, kar pa je zame pravzaprav blagoslov. Mislim, da se moraš na Tahitiju izogniti surferjem z wildcardi, saj so zelo nevarni. Poskusil bom dati vse od sebe in osvojiti soliden razultatl. " Fanninga v prvi rudni čakata Adam Melling in Tamatroa McComb, ki sta si oba prisurfala wildcard.
 
Bobby Martinez, trenutno osmi na ASP lestvici in branitelj lanskoletnega Billabong Pro Tahiti naslova, velja za enega najbolj močnih tekmovalcev na Teahupoo, a sam ostaja precej zadržan kar se tiče njegovih opcij za letošnjo tekmovanje: "Ne mislim na nič drugega kot na to, da dam vse od sebe na tem eventu. Nobenega smisla nima, če razmišljaš preveč v naprej. V vsakem tekmovanju imaš možnost, da zmagaš, zato se moraš potruditi in dati vse od sebe na vsakem tekmovanju, drugače nima smisla. "
 
"Mislim, da je na Tahitiju lahko vsak surfer nevaren. Če ne daš vse od sebe na vsakem eventu, potem te naslednje leto ni v turneji. Mislim, da nas čaka en zanimiv event.

Andy Irons, bivši trikratni ASP World prvak, trenutno 18. na lestvici, se po enoletnem odmoru v letu 2009 spet vrača na Tahiti. "Sezona je bila po pričakovanju težka. Vsi surfajo resnično dobro in ne smeš popustiti, če ne takoj padeš iz lestvice. Počutim se močnejšega z vsakim tekmovanjem. Med mojim enoletnim odmorom sem veliko časa perživel na fitnesu in mislim, da se to končno pozna. " Bivši zmagovalec na Billabong Pro Tahitiju je znana legenda na Tahitiju, zato ga mnogi smatrajo kot surferja, ki se ga morajo letos na Teahupoo paziti.

" Teahupoo je en izmed mojih najljubših tekmovanj. Val in vsa ta okolica sta mi fenomenalni. Zame je skoraj tako, kot da bi bil doma. Letos nas čaka naporno tekmovanje, saj nas čaka zmanjšanje na Top 34 in vem, da bi vsak rad prišel naprej. "

Tanner Gudauskas, novinec v letošnji sezoni, upa na čim boljši rezultat in ostaja kljub velikemu izzivu pozitiven: " Ostajam pozitiven. To leto je bilo neverjetno in veliko sem se naučil v tako kratkem času. Za sabo imam nekaj heatov, ki so bili fantastični, in nekaj zaradi katere sem se moral malo vsesti in si začrtati stvari. Mislim, da bo narava največji nasprotnik zame v Tahitiju. Komaj čakam, da bom sedel na line-upu in občudoval velikečastnost tega vala. "
 
Billabong Pro tahiti Round 1 match-ups:

Heat 1: Damien Hobgood (USA), Kekoa Bacalso (HAW), Jay Thompson (AUS)
Heat 2: Jadson Andre (BRA), Luke Stedman (AUS), Nate Yeomans (USA)
Heat 3: Bobby Martinez (USA), Jeremy Flores (FRA), Marco Polo (BRA)
Heat 4: Dane Reynolds (USA), Tom Whitaker (AUS), Blake Thornton (AUS)
Heat 5: Adriano de Souza (BRA), Roy Powers (HAW), Tim Reyes (USA)
Heat 6: Bede Durbidge (AUS), Kieren Perrow (AUS), Joan Duru (FRA)
Heat 7: Mick Fanning (AUS), Adam Melling (AUS), Tamaroa McComb (PYF)
Heat 8: Jordy Smith (ZAF), C.J. Hobgood (USA), Manoa Drollet (PYF)
Heat 9: Taj Burrow (AUS), Tiago Pires (PRT), Tuamata Puhetini (PYF)
Heat 10: Kelly Slater (USA), Andy Irons (HAW), Heiarii Williams (PYF)
Heat 11: Adrian Buchan (AUS), Dusty Payne (HAW), Drew Courtney (AUS)
Heat 12: Owen Wright (AUS), Brett Simpson (USA), Neco Padaratz (BRA)
Heat 13: Fredrick Patacchia (HAW), Matt Wilkinson (AUS), Tanner Gudauskas (USA)
Heat 14: Michel Bourez (PYF), Dean Morrison (AUS), Mick Campbell (AUS)
Heat 15: Taylor Knox (USA), Luke Munro (AUS), Travis Logie (ZAF)
Heat 16: Chris Davidson (AUS), Patrick Gudauskas (USA), Ben Dunn (AUS)

Na Tahitiju se je v okviru petega tekmovanja ASP World Toura zbrala četica najboljših surferjev, ki se bo spopadla z najtežjim valom na svetu, Teahupoom. Billabong Pro Tahiti tekmovanje ima ključno vlogo pri lovljenju letošnjega naslova ASP World Tour prvaka in pri zmanjšanju števila tekmovalcev iz Top 45 na Top 34. Po dveh dneh počitka zaradi slabih razmer organizatorji upajo na ugoden razplet. Za Jordyja Smitha, ki je trenutno vodilni na ASP lestvici, je to že tretja sezona v elitnem ASP World Touru, prvič v karieri pa gre na Billabong Pro Tahiti tekmovanje kot vodilni. “Pomembno mi je to, da se zavedam, da biti prvi na lestvici ni lahka naloga. Biti prvi je podobno kot biti drugi, tretji ali četrti, saj nas čaka še dolga sezona. ”


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply