Za prgišče Šekspira – PREMIERA SLOVENSKEGA MLADINSKEGA GLEDALIŠČA

Ponovitve: 8., 9., 10., 11. decembra 2008, ob 19.30

V četrtek 4. decembra 2008, ob 19.00 bomo v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča premierno uprizorili še zadnjo letošnjo predstavo, ki jo bo v salon na divjem Zahodu postavil režiser Matjaž Pograjc.

Pograjčeva predstava bo v znamenju Shakespeara, globalne politike, špageti vesternov, lutk, kabareta…

Prav Shakespeare je izhodišča točka za novodobno travestijo, dramatični, epski in rapsodični scenarij Iztoka Lovrića in predstavo Za prgišče Šekspirja, v kateri se sodobnost vzporedno uokvirja skozi simulakre medijskih vzorcev na eni in fikcijskih vzorcev na drugi. Odrski izpis Lovrićeve drame bo hibridna predstava, stripokaz in igrokaz mešanih tehnik in medijev, ki bo v gledalcu sprožal vratolomni plaz asociacij, reakcij, misli, čustev.

V predstavi – glasbo zanjo je ustvaril tandem Silence – v vlogah Vladimirja Putina, Nicolasa Sarkozyja, Carle Bruni, Dalajlame, šerifa Richarda Burbageja in ostalih prebivalcev mesteca Shakespeare igrajo: Dario Varga, Željko Hrs, Katarina Stegnar, Damjana Černe, Marko Mlačnik, Daša Doberšek, Matej Recer, Ivan Peternelj, Neda R. Bric, Janja Majzelj, Blaž Šef, Maruša Geymayer-Oblak ter Primož Bezjak.

Okvir in zgodba

Na zahodnem koncu, v mestu duhov, ki se od leta 1876 imenuje Shakespeare in je hkrati Divji zahod, saj združuje kolonializacijsko zgodovino in postkolonialni sedanjik, smo priča nenavadnemu druženju dveh ducatov protagonistov. Nekdanja prva dama ZDA in predsednik ruske vlade, francoski predsednik s svojo zvesto prvo damo, ob njih pa tibetanski duhovni voditelj dalajlama ter slovita novinarka CNN Christiane Amanpour, se, namesto da bi odšli na križarjenje z luksuzno jahto ali na kolesarjenje po neokrnjeni naravi, znajdejo v mestu duhov, točneje v saloonu in hiši veselih vragolij, kjer jih pričaka nekoliko zdolgočasena druščina duhov: najvišja avtoriteta v mestu duhov, šerif Richard Burbage, Thomas Pope, tamkajšnji pogrebnik, Joanna Sinclair, lastnica bordela, Augustina Phillips, bogata vdova, in Jack (Jackie) Bryan, kavboj(-ka). Šest tipiziranih likov-duhov, po vsej verjetnosti potomcev rudarskih prednikov, ki so nekoč naselili te odročne kraje, se zaplete v vratolomno igro videza in resnice, tuzemskega in onstranskega, v kateri se politični sedanjik izmenjuje ter prepleta s Shakespearovim sedanjikom iger Romeo in Julija, Beneški trgovec, Othello in Julij Cezar. V obnebju podnebnih sprememb, terorističnih groženj, antiglobalizma, korporativizma, novih populizmov se odigrajo zgode in nezgode, v katerih postane mogoče vse: špageti vesterni, Kurosawa in Paris-Texas, okvir za dramo, grotesko ali kvazi tragedijo, ki se bo dogodila med šestimi pari: med dvema taboroma izbrancev in slehernikov. Ali, kot zapiše Iztok Lovrić:

Ali John Wayne ali Clint Eastwood – to sploh ni vprašanje, in zakaj Shakespeare tudi ne. Vprašanje je: kaj je novega na Divjem zahodu? Kaže, da nič. Le da so kavboje in Indijance zamenjale posebne policijske enote in antiglobalisti, vojaki in teroristi. Dobri imajo še vedno vso pravico pretepati in pobijati slabe, kdo je dober in kdo slab, pa je vprašanje, ki ni odprto. Najatraktivnejše spopade in vojaške akcije v živo z bojišča prek satelitov po vsem svetu prenaša CNN, in tako je ves svet postal Divji zahod. Ameriški duh je ušel iz steklenice, ameriški mit pa se nadaljuje.

Cena vstopnice
:

21 EUR (premiera)
15,5 / 9,5 EUR (ponovitve)

V četrtek 4. decembra 2008, ob 19.00 bomo v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča premierno uprizorili še zadnjo letošnjo predstavo, ki jo bo v salon na divjem Zahodu postavil režiser Matjaž Pograjc.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply