Z Nieti zapluli v Orto fest 2008!

@ Orto bar

Napetost v publiki je naraščala, slišalo se je nekaj razvnetih krikov pričakovanja, dvorano je preplavila temno rdeča svetloba, na odru pa se je pojavila kuštrava silhueta Jureta Longyke, ki je s svojim globokim, šarmantnim glasom napovedal bend, ki smo ga težko pričakovali, saj ga na sceni v taki postavi ni bilo kar več kot 20 let.

Letos so nas organizatorji Orto festa držali v temi, saj so glavni akterji večera – Niet – ostali presenečenje, na otvoritev festivala pa so nas privabili z napovedjo dveh drugih skupin Preporod in pa Indust-bag.

Vsem nam je bilo jasno, da se nam obeta odlična punk veselica, saj sta obe napovedani skupini znani po ’80s punku – pravi pijanski, razgrajaški glasbi, kar so nam tudi dokazali.

Z ogrevanjem so začeli Preporod, znani kot spregledani jugoslovanski punk bend, pred dokaj prazno dvorano, občinstvo je bilo bolj kot ne zadržano in s svojimi pijačami v rokah so se le bežno pozibavali v ritmih njihove glasbe.

Ko so na oder prihrumeli bolj znani Indust-bag je bila dvorana že nabita do zadnjega kotička, težje je bilo dihati in publika se je že bolj prerivala. Indust-bag so nam postregli z vsemi poslaticami ki jih premorejo, vključno z njihovim najbolj znanim komadom 100db, ob katerem se je razvnelo malo več src, sicer pa so delovali nekam postarano in utrujeno – po tolikih letih delovanja me to niti ne preseneča.

Kar je sledilo njihovemu nastopu sem na kratko opisala že v uvodu.. Pozdravil nas je legenda med radijskimi govorniki Jure Longyka, slavnostno je začel recitirati besedilo komada Ritem človeštva, nato pa se je odstranil, da je bend začel žagati komad tako kot se spodobi za bend takega kova.

Vsem prisotnim se je dobesedno trgalo ob legendarnih melodijah kot so Depresija, Vijolice, Lep dan za smrtprerivanju, skakanju in kričanju ni bilo ne konca ne kraja. Koncert je bil vidno čustveno nabit z obeh strani – publike in izvajalcev, boljšega recepta za popolnost takega eventa si res nebi mogli želeti!

Mnogi so bili skeptični, da so Nieti lahko sploh še bend za odre brez svoje originalne postave, vendar so ta dvom s koncertom v Orto baru definitivno razblinili – razlike med prvotnimi Nieti in zdajšnjo zasedbo ni bilo čutiti, bilo je le nekaj pripomb na nastop – da niso bili dovolj depresivni in pijanski, vendar so očitki razumljivi – bend resnično ne mora biti popolnoma enak po več kot 20 letih.

Torej, letošnji Orto fest se je otvoril v najboljšem možnem slogu, ki si ga lahko zamislimo in brez dvoma nam prinaša še mnogo kateri glasbeni užitek v nadaljnem programu, zato veselo preverite, česa definitivno ne smete zamuditi v letošnjem aprilu!

Petra Švajger


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply