YU GO! w. The Bambi Molesters

Ob 20.30 uri, Kino Šiška, Ljubljana

Prvaki surf rock glasbe na marčevski YU GO! prisurfajo na valu novega albuma »As The Dark Wave Swells« in izjemnega mednarodnega odziva nanj. Družbo jim bodo delali angleški kompanjoni The Penny Black Remedy, s katerimi so skupaj osvajali britanske odre na nedavni turneji po Otoku. Za uverturo bo poskrbel vojvodinski glasbeno-kabarejski punk-etno fenomem Zbogom Brus Li.
 
THE BAMBI MOLESTERS

Dalibor Pavičić (kitara) in Dinko Tomljanović (kitara) sta zasedbo Bambi Molesters ustanovila leta 1995. Ko sta pridobila ritmično sekcijo, ki jo sestavljata Lada Furlan Zaborac (bas) in Hrvoje Zaborac (bobni), so pesmi za svoj prvenec Dumb Loud Hollow Twang iz leta 1997 posneli v samo treh urah. Zasedba je že v svojem zgodnjem obdobju izoblikovala sebi lasten zvok – hreščeča ritmična kitara se prepleta z energično vodilno melodijo, odigrano s kar največjo natančnostjo, medtem ko bas in bobni podlagajo silovito osnovo. Vendar pa zasedba kljub svoji tehnični prefinjenosti ni nikoli pozabila, da si glasba le z dušo lahko utre pot pod kožo. Kvartet že od samih začetkov deluje kot enota, ki jo poganja njena ljubezen do obskurnega panka iz šestdesetih, pa tudi zgodnjih soul in afriških ritmov – do glasbe, ki jo je bilo na rodnem Hrvaškem izjemno težko najti. A takoj ko so začeli z nastopi v živo, se je v surferskih krogih (in izven njih) njihov ugled bliskovito razširil, kar je vodilo v nastope na tako oddaljenih lokacijah, kot je Wellington na Novi Zelandiji – kjer so glasbene trgovine bolje založene …“Brezčasno kul!” so jih označili v reviji Rolling Stone. “Trenutno najboljši surferski bend na svetu,” je rekel Lux Interior iz zasedbe The Cramps

THE PENNY BLACK REMEDY

Odkar je leta 2006 kantavtor Keith M. Thomson ustanovil zasedbo The Penny Black Remedy, se ta ponosno upira vsakršni kategorizaciji. Člani se raje osredotočajo na usmerjanje svoje skupne ljubezni in strasti do vseh vrst glasbe s celega sveta, s pomočjo česar ustvarjajo povsem poseben in nezmotljiv lasten zvok. Rezultat je simbioza temačno zabavnih, nepretenciozno inteligentnih in nalezljivih pesmi, zasedba pa s svojimi poživljajočimi živimi nastopi navdušuje tako publiko kot promotorje v Veliki Britaniji in po celi Evropi, s čimer si pridobiva zveste privržence in predane oboževalce. Člani zasedbe uživajo v rušenju metaforične meje med seboj in publiko, naj bo s preprostim spodbujanjem nalezljivega skupnega petja ali s spontanim congom v koloni in/ali izbruhom plesa. Nič manj kot njihov raison d’être ni, da je vsak nastop ekskluzivna, interaktivna, energična in družabna izkušnja, ki je ni mogoče pozabiti. Nastopali so že na mnogih legendarnih prizoriščih po Veliki Britaniji in Evropi, med katerimi najdemo: The 100 Club in The Forum v Londonu, The Melkweg v Amsterdamu (Nizozemska) in The Garage v Bergnu (Norveška), pa tudi na festivalih, kot so Glastonbury, The Larmer Tree Festival, The Big Session, The Secret Garden Party, The Edinburgh Festival in The Eden Festival v Veliki Britaniji ter The Valkhof Affaire Festival in Conincx Pop na Nizozemskem.

ZBOGOM BRUS LI

Zbogom Brus Li je punk rock, post punk bend, ki je nastal leta 1992 v Novem Sadu (Vojvodina, Srbija). Skupina kombinira punk rock z vojvodinsko etno glasbo, česar rezultat je edinstveni glasbeni stil, ki je v zgodovini glasbe zapisan kot ”Pankburaška muzika”. Mešanico punk rocka in tradicionalne glasbe iz Vojvodine člani benda dobijo z igranjem klasičnih rock inštrumentov – kitare in bobnov, skupaj s tradicionalnim vojvodinskim duetom – begeš (tradicionalni vojvodinski kontrabas) in tamburico. Bend je bil v času med leti 1994 in 2000 zelo aktiven, igrali so predvsem po Vojvodini, Srbiji, državah bivše Jugoslavije in Madžarski. Od leta 2005 so Zbogom Brus Li spet aktivni in do danes so si nabrali kar nekaj koncertne kilometrine (Novi Sad, Vojvodina, Beograd, Skopje, Srbija, Hrvaška, Makedonija, Eurobasket 2005, Exit Festival 2006 in 2008, Dnevi Vojvodine v Istri 2006, Motovun film festival 2007…). V tej zasedbi se bend znajde tako v polakustičnih vodah (Mednarodni festival uličnih glasbenikov – IFUS 2008, ”Doček jeseni na Salašu 137”…), kot tudi v akustičnih vodah (Prvi mednarodni ”Festival Nove Tamburaške pesme 2008” – prva nagrada za interpretacijo in tretja nagrada za kompozicijo). Zadnjih nekaj let so ZBL redni gostje naših odrov, nastopali so med drugim tudi na Rock Otočcu.

Prvaki surf rock glasbe na marčevski YU GO! prisurfajo na valu novega albuma »As The Dark Wave Swells« in izjemnega mednarodnega odziva nanj. Družbo jim bodo delali angleški kompanjoni The Penny Black Remedy, s katerimi so skupaj osvajali britanske odre na nedavni turneji po Otoku. Za uverturo bo poskrbel vojvodinski glasbeno-kabarejski punk-etno fenomem Zbogom Brus Li.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply