YU GO!: Darkwood Dub, Bernays propaganda in Adam

Prvi YU GO! v novi sezoni otvarja trojica izvrstnih bendov – ljubljanski novi znanci ADAM s pravkar, ki z izdanim prvencem Alfa sodijo med najbolj zanimive novosti domače novorockovske scene, makedonski BERNAYS PROPAGANDA, ki punkoidno plesnost z novim albumom »My Personal Holiday« za založbo Moonlee, suvereno postavljajo ob bok LCD Soundsystem, Gossip in sorodnim plesnim odvodom undeground kitarske glasbe ter – zdaj že legendarni beograjski DARKWOOD DUB, končno v vlogi nosilca YU GO! večera tudi na odru Kina Šiška.

BERNAYS PROPAGANDA (Skopje)
Vse bolj očitno postaja, da danes poročevalci niso zgolj prenašalci informacij, temveč tudi mojstri manipulacije, zapeljevanja ter oblikovanja in kontroliranja naših misli in našega dojemanja, zaradi česar postajamo vse manj dovzetni za probleme, ki nas obkrožajo, hkrati pa si polnijo svoje žepe z lansiranjem instant zabave v naše domove. To je situacija in trenutek na katero se skupina Bernays Propaganda (ustrezno poimenovana po Edwardu L. Bernaysu, izumitelju PR in iz njega izhajajoče destruktivne moči masovnih medijev) odziva in upira z glasom proti. Od samih začetkov svojega glasbenega ustvarjanja so pevka Kristina Gorovska, kitarist Vasko Atanasoski, bobnar Džano Kuč in novi basist Nenad Trifunovski vedno znali izbrati pravo besedo in zvok, zaradi katere bi se mnogi vsaj za trenutek zaustavili in razmislili. In v okviru nagroovanega punk kolektiva Bernays Propaganda so že uspeli zanetili več manjših požarov tudi daleč stran izven matične Makedonije. V letu 2009 so v okviru promocije svoje debitantske plošče “Happiness Machines“ odigrali preko 100 koncertov v skoraj vseh evropskih državah, od vzhoda do zahoda, od juga do severa. Na ta način so si zagotovili mesto v srcih številnih oboževalcev ter jim s svojo poplesujočo glasbo in našpičenimi besedili očistili ušesa, prepolna medijske umazanije. Čeprav so njihove pesmi odpete v makedonskem jeziku, so številne pozitivne kritike od vsepovsod dokaz, da so Bernays Propaganda navkljub jezikovni barieri več kot uspešno posredovali svoje sporočilo naprej.

DARKWOOD DUB (Beograd)

Skupina Darkwood Dub je bila ustanovljena leta 1988 v Beogradu. V prvih letih obstoja je band eksperimentiral s svojim zvokom in pri tem mešal reggae in dub z močnimi kitarskimi elementi in izraznimi besedili. Še pred izdajo prvega albuma si je skupina pridobila naziv najboljše underground zasedbe v Beogradu, prav tako pa so se lahko pohvalili s skorajda fanatičnimi privrženci. Od teh začetkov se je glasba Darkwook Dub stalno razvijala in postajala vedno bolj plesna. Dokončen preboj v mainstream je zasedbi uspel z izdajo albuma »Elektropionir« leta 1999, ki so ga številni kritiki označili za najboljši izdelek leta v Srbiji. Od takrat je skupina izdala kopico albumov, ki po kakovosti in uspehu ne zaostajajo za prelomnimi izdelki s konca devetdesetih. Danes uživa skupina velik ugled med privrženci plesne glasbe po vsem ozemlju bivše Jugoslavije. Darkwood Dub so Bojan Drobac (kitara), Vasil Hadžimanov (klaviature), Dejan Vucetić (vokal), Lav Bratuša (bobni), Milorad Ristić (bas) in Boris Mladenović (tonski mojster).

ADAM (Ljubljana)
Skupina štirih glasbenikov, katerih skupni cilj je rojstvo novega glasbenega telesa pod istim imenom. Skupino sestavljajo Peter Dekleva (kitara, glas), Damir Lisica – Dado (glas, theremin), Gregor Jakac (bobni) in Anej Kočevar (bas). Do sedaj so si nabrali izkušnje tudi s sodelovanji s kopico priznanih imen na vseh področjih glasbene produkcije, kot so: Gušti in Polona, Big foot mama, Laibach, Dan D, Tinkara Kovač, Srečna mladina, Anavrin, Tide, Jadranka Juras, Tomaž Domicelj, Katalena, Andraž Hribar, Alya … Junija 2007 so v lastni produkciji posneli skladbo “Odnosi med srečnimi”, za katerega je Urban Pekle izdelal videospot. Skladba kasneje naleti na presenetljivo topel sprejem tako pri kritikih, saj je postala že kar železen repertoar na različnih radijskih postajah po Sloveniji, kot pri poslušalcih in gledalcih, ko so »Odnosi med srečnimi« postali popevka tedna na Valu 202, zasedli prvo mesto na Slovestvici (Čarli TV) in se uvrstili med najboljših 5 vidospotov na MTV Adria Top 20 lestvici.

Adam ustvarjajo avtorsko glasbo, pri kateri gre za inovativni pristop k ustaljenim rock obrazcem po glasbeni strani in rahlo spogledovanje pop lirike s poetičnimi parolami v besedilih. Ker zadnja leta t.i. glasbeni "industriji" ne kaže najbolje, so Adam deloma zaradi tega, deloma pa zato, da imajo bolj proste roke, leta 2009 v lastni produkciji posneli ploščo “Alfa”, ki je luč sveta ugledala aprila 2010.

Vstopnina:
10 EUR in d-š-u 8 EUR / 12 EUR na dan koncerta

Prvi YU GO! v novi sezoni otvarja trojica izvrstnih bendov – ljubljanski novi znanci ADAM s pravkar, ki z izdanim prvencem Alfa sodijo med najbolj zanimive novosti domače novorockovske scene, makedonski BERNAYS PROPAGANDA, ki punkoidno plesnost z novim albumom »My Personal Holiday« za založbo Moonlee, suvereno postavljajo ob bok LCD Soundsystem, Gossip in sorodnim plesnim odvodom undeground kitarske glasbe ter – zdaj že legendarni beograjski DARKWOOD DUB, končno v vlogi nosilca YU GO! večera tudi na odru Kina Šiška.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply