Yann Tiersen, avtor soundtracka filma Amelie, prvič v Ljubljani!

Ob 21.00, Kino Šiška, Ljubljana

Yann Tiersen je eden od najbolj znanih francoskih umetnikov svoje generacije, v svetu pa priznan in zelo cenjen zlasti kot avtor filmske glasbe. Virtuoz na več instrumentov hkrati (kot je pokazal z glasbo za filma Amelie Poulain in Good Bye, Lenin!) ter čarovnik na harmoniki in violini se bo na poti raziskovanja rock glasbe v okviru aktualnega albuma «Dust Lane» s svojo skupino v petek, 3. decembra ustavil tudi pri nas. Kot predskupina se bosta na odru Kina Šiška predstavila nova heroja berlinske off-scene Lonski & Classen, glasbo dueta pa bi najlažje opisali kot alternativen kitarski pop v smeri zvoka skupin Radiohead in Sea and Cake.

Yann Tiersen je v svoji domovini opozoril nase že z zgodnjimi studijskimi albumi «La Valse des monstres», «Rue des cascades» in «Le phare», širši mednarodni sloves pa je doživel s svojo izvirno glasbo, ki jo je prispeval za film «Amélie». Kljub klasičnemu glasbenemu izobraževanju se je v mladosti nadvse navduševal nad alternativnim rockom. V okolici Rennesa, kulturne prestolnice Bretanije, kjer se je rodil in odraščal, je igral v številnih rock skupinah, skoraj istočasno pa se je posvetil tudi pisanju razpoloženjske glasbe za kratke filme in razne gledališke predstave. S svojo eklektično novodobno klasiko, v kateri se stapljajo francoska ljudska glasba, šanson, valček in ulična glasba kot tudi rock, avantgarda ter klasični in minimalistični vplivi, je svoje poslušalce najprej in predvsem navdušil na svojih živih nastopih, najsi bo to sam ali pa s svojo skupino. Svoboden pogled ter čustveno obarvan in inspirativen koncept glasbe, osvobojene vseh žanrskih omejitev, sta vplivala tudi na albume, ki so sledili (npr. “Good Bye, Lenin!” in “Tabarly” s filmsko glasbo ter bolj pop usmerjena studijska albuma “L’Absente” in “Les Retrouvailles”), kot tudi na nastope in sodelovanja z mnogimi prestižnimi gosti (Stuart Staples, Jane Birkin, Dominique A, Lisa Germano, Neil Hanon, Shannon Wright, This Immortal Coil, Matt Elliott (Third Eye Foundation), Orka, Deadverse / Dälek in drugi). Njegov zadnji album z naslovom Dust Lane, ki izide meseca oktobra pri založbi Mute, znova potiska hermetično zaprtost meja med glasbenimi žanri, le da se Tiersen tokrat med sprehodom skozi glasbene žanre predaja melodiji kitare ter zvoku rock glasbe.

Čiste električne užitke bo Yann Tiersen na prihajajoči turneji pričaral skupaj s francosko-angleško zasedbo: Stephane Bouvier (bas), Christine Ott (ondes martenot), Matt Elliott / Third Eye Foundation (kitara), Dave Collingwood (bobni) & Robin Allender / Gravenhurst (kitara).

Cena vstopnice:
23 EUR predprodaja
18,40 EUR dijaki, študentje, upokojenci
26 EUR na dan koncerta

Dijaki, študentje, upokojenci imate možnost uveljavljanja 20 % popusta na eno vstopnico, kupljeno v predprodaji in samo na blagajni Kino Šiška. Število vstopnic s popustom je omejeno!

Yann Tiersen je eden od najbolj znanih francoskih umetnikov svoje generacije, v svetu pa priznan in zelo cenjen zlasti kot avtor filmske glasbe. Virtuoz na več instrumentov hkrati (kot je pokazal z glasbo za filma Amelie Poulain in Good Bye, Lenin!) ter čarovnik na harmoniki in violini se bo na poti raziskovanja rock glasbe v okviru aktualnega albuma «Dust Lane» s svojo skupino v petek, 3. decembra ustavil tudi pri nas. Kot predskupina se bosta na odru Kina Šiška predstavila nova heroja berlinske off-scene Lonski & Classen, glasbo dueta pa bi najlažje opisali kot alternativen kitarski pop v smeri zvoka skupin Radiohead in Sea and Cake. Yann Tiersen je v svoji domovini opozoril nase že z zgodnjimi studijskimi albumi «La Valse des monstres», «Rue des cascades» in «Le phare», širši mednarodni sloves pa je doživel s svojo izvirno glasbo, ki jo je prispeval za film «Amélie». Kljub klasičnemu glasbenemu izobraževanju se je v mladosti nadvse navduševal nad alternativnim rockom. V okolici Rennesa, kulturne prestolnice Bretanije, kjer se je rodil in odraščal, je igral v številnih rock skupinah, skoraj istočasno pa se je posvetil tudi pisanju razpoloženjske glasbe za kratke filme in razne gledališke predstave. S svojo eklektično novodobno klasiko, v kateri se stapljajo francoska ljudska glasba, šanson, valček in ulična glasba kot tudi rock, avantgarda ter klasični in minimalistični vplivi, je svoje poslušalce najprej in predvsem navdušil na svojih živih nastopih, najsi bo to sam ali pa s svojo skupino. Svoboden pogled ter čustveno obarvan in inspirativen koncept glasbe, osvobojene vseh žanrskih omejitev, sta vplivala tudi na albume, ki so sledili (npr. “Good Bye, Lenin!” in “Tabarly” s filmsko glasbo ter bolj pop usmerjena studijska albuma “L’Absente” in “Les Retrouvailles”), kot tudi na nastope in sodelovanja z mnogimi prestižnimi gosti (Stuart Staples, Jane Birkin, Dominique A, Lisa Germano, Neil Hanon, Shannon Wright, This Immortal Coil, Matt Elliott (Third Eye Foundation), Orka, Deadverse / Dälek in drugi). Njegov zadnji album z naslovom Dust Lane, ki izide meseca oktobra pri založbi Mute, znova potiska hermetično zaprtost meja med glasbenimi žanri, le da se Tiersen tokrat med sprehodom skozi glasbene žanre predaja melodiji kitare ter zvoku rock glasbe. Čiste električne užitke bo Yann Tiersen na prihajajoči turneji pričaral skupaj s francosko-angleško zasedbo: Stephane Bouvier (bas), Christine Ott (ondes martenot), Matt Elliott / Third Eye Foundation (kitara), Dave Collingwood (bobni) & Robin Allender / Gravenhurst (kitara).


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply