Varna vožnja

Spominjam se časov, izpred parih let, ko sem si prvič od staršev izboril pravico do lastnih počitnic. Sicer res, da le 4 dnevne, ampak vseeno….moje prve lastne počitnice…. S prijateljem sva se odpravila v Portorož, kjer imamo majhno hiško nad Lucijo.

Najina pot je šla približno takole: z vlakom iz Ljubljane do Kopra, tam sva čakala pol ure na bus proti Portorožu, na avtobusni postaji v Portorožu sva si privoščila mini bus, do kampa Lucija od tam pa sva jo mahnila peš na hrib nad Lucijo. Kakšna muka!! Takrat sem bil star 16 let. Lahko sem le sanjal o vozniškem izpitu. Če bi ga imel, bi prišel veliko hitreje. Vprašanje na mestu pa je: “Ali bi prišel varno na cilj?“

Marsikdo od nas, ne pomisli več na to.Važno je, da se usedemo v avto in da oddrvimo proti morju. Pozabljamo pa na to, da v prometu nismo sami. Lahko smo še tako dobri in izkušeni vozniki, vedno se lahko najde nekdo, ki je živčen, neizkušen, prestrašen ali pa preveč objesten za volanom. Najhujši so tisti, ki se hočejo pokazati pred drugimi in vozijo prehitro ali pa so preobjestni in stalno prehitevajo in se zdijo sami sebi navečji carji.To so za mene največji debilčki. Statistično je preverjeno, da poleti največ nesreč na morju povzročijo mladi vozniki, ki vozijo prehitro in so dostikrat pod vplivom alkohola. Nisi car, če prideš iz Ljubljane v Portorož v 50-ih minutah. Car si, če prideš v 1 h 15 min lepo varno, med vožnjo lepo poslušaš poletne hite in uživaš v vožnji. Tako se bodo tudi tvoji prijatelji in prijateljice veliko raje vozili s teboj, kot pa z pozerjem, ki ima pač malo močnejši avto in misli, da je ne vem kakšen car, ker te je prehitel za več kot 20 minut. Prav taki objestneži so najnevarnejši.
Lahko si še tako previden in dober voznik, če ti tak pride nasproti, nimaš kaj… Priti na cilj varno in hitro – to je želja vseh nas, ki vsak dan sedemo za volan. Pa ne samo za volan, tudi ko se usedemo na kolo ali pa peš odhitimo po opravkih.Vendar se mnogim ta želja ne uresniči. Mnogo preveč jih obleži v krvi na asfaltu vsako leto. Preveč Ijudi plača svoje ali pa napake drugih, z najdragocenejšim – s svojim življenjem.

Avtomobil je res super zadeva. Omogoča nam veliko stvari, ki jih prej nismo mogli delati. Ni več treba teči za zadnjim avtobusom proti domu, ni več treba čakati prvega avtobusa….Če te pokliče prijatelj in te nujno rabi, si mnogo hitreje pri njemu, kot če bi šel z avtobusom ali pa kolesom.Vse to so prednosti, ki nam jih omogoča avto.Vendar se moramo vedno, ko sedemo v avto zavedati, da v prometu nismo sami, da nismo najboljši voznik na celem svetu in da nas nervoza ne bo nikamor pripeljala. Spoštujmo cestno prometne predpise in bodimo tolerantni do drugih voznikov na cesti.Tudi mi delamo napake.

Predvsem sedaj, ko se bliža poletje je na cesti veliko prometa. Zato predvsem mladim voznikom svetujem: naj vam ne bo cilj biti največji car in biti najhitreje na cilju. Raje bodite 15 minut kasnejši…le da pridete varno na cilj. Če se boste ob tem članku vsaj malo zamislili, potem mi je morda uspelo preprečiti vsaj eno nesrečo. Upam, da mi je….

Andrej Laurenčič

Spominjam se časov, izpred parih let, ko sem si prvič od staršev izboril pravico do lastnih počitnic. Sicer res, da le 4 dnevne, ampak vseeno….moje prve lastne počitnice…. S prijateljem sva se odpravila v Portorož, kjer imamo majhno hiško nad Lucijo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply