Trud in tradicija pod Alpami

Intervju s plavalci plavalnega kluba Gorenjska banka Radovljica

Pretetkli ponedeljek smo obiskali Radovljico, bolje rečeno prenovljeni bazenski kompleks v Linhartovem mestu. Pričakal nas je direktor Ciril Globočnik, s katerim smo poklepetali o samem stanju plavanja v Sloveniji in se prepričali, da je Radovljiški plavalni klub res zibeljka slovenskega plavanja. Medtem so mladi plavalci že pridno trenirali, tako da smo lahko ujeli kar nekaj težkih zamahov plavalcev. Ogledate si jih lahko v fotogaleriji. Seveda je bil glavni namen obiska intervju, preko katerega si boste lahko ustvarili sliko o tem, kako trnava je pot do vrhunskih uspehov.

Za začetek se predstavite, kdo ste in kaj radi počnete?

Sem Anja Klinar, plavalka, plavam že 16 let in sicer pri plavalnem klubu Gorenjska banka Radovljica in to počnem najraje.

Sem Teja Zupan in sem tako daljinska kot bazenska plavalka. Stara sem 19 let. Prihajam iz Lancovega pri Radovljici. Plavanje treniram 10 let in sicer v plavalnem klubu Gorenjska banka Radovljica. Moj trener je Alen Kramar s katerim sodelujeva že 7 let.

Sem Robert Žbogar član plavalnega kluba Gorenjska banka Radovljica, star 21 let in sem študent na fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Med svojim prostim časom se rad družim s svojimi prijatelji in družino, seveda pa ne gre niti brez športnih aktivnosti. Poleg plavanja zelo rad igram tenis, pozimi pa smučam.

Sem Špela Perše. Letos sem zaključila 8. razred OŠ Bled.


Zdaj ko je poletje, kako pogosto ste v bazenu, kje največ trenirate in kje najraje tekmujete? Kakšni so razlogi za to?

Anja: Tudi poleti smo v bazenu kar zelo pogosto, vsak dan dvakrat po dve uri ali več, poleg tega pa imamo tudi suho vadbo 4-krat tedensko po eno uro, prosti smo le ob nedeljah, če seveda nimamo tekmovanja. Največ treniramo na bazenu v Radovljici, večkrat letno pa gremo tudi kam drugam na priprave, letos smo bili kar nekaj časa na Ptuju, kmalu pa odhajamo tudi na višinske priprave v Francijo. Kar se tiče tekmovanj, najraje tekmujem v Italiji ali Španiji, ker sem v preteklosti tam vedno dobro tekmovala, rada pa tekmujem tudi doma.

Teja: Na teden imam 11 treningov, vsak traja približno 2 uri. Največ treniram v Radovljici. Moje najljubše tekme so v daljinskem plavanju, kjer tekmujemo v morjih, jezerih ali rekah. So bolj zanimive kot plavanje v bazenu.

Robert: V bazenu sem 10 krat tedensko po 2 uri ali več. Največ treniram na domačem bazenu v Radovljici v naslednjih tednih pa odhajam na višinske priprave v Font romeu. Najraje tekmujem na domači tekmi v Radovljici zaradi domačega okolja in občinstva.

Špela: Rada plavam,se družim s prijatelji, v prostem času pa včasih tudi kolesarim
in si ogledam kakšen film. Najraje plavam v 50 m bazenu, v Bratislavi, ker tam ponavadi najbolje plavam.


Na katerih velikih tekmovanjih ste bili in kakšni so bili najboljši dosežki?

Anja: Bila sem že na kar nekaj velikih tekmovanjih, izpostavila bi OI v Atenah 2004 kjer sem osvojila 13.mesto in pa OI Peking 2008 kjer sem bila 16.. Med vrhunske dosežke štejem tudi 3.mesto na evropskem prvenstvu v Madridu 2004.

Teja: Kar se tiče bazenskega plavanja sem bila dvakrat na mladinskem evropskem prvenstvu, mladinskem svetovnem prvenstvu, dvakrat na evropskem članskem prvenstvu, svetovnem prvenstvu in na univerzijadi. V daljinskem plavanju sem bila prav tako dvakrat na mladinskem evropskem prvenstvu, evropskem članskem prvenstvu, dvakrat na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah.
Pod moje najboljše dosežke štejem dvakrat drugo mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju na 5km. Prav tako sem bila v daljinskem plavanju šesta na 5km in trinajsta na 10km na svetovnem prvenstvu. Najbolj pa sem ponosna na dvanajsto mesto na olimpijskih igrah v Pekingu.

Robert: Bil sem na sredozemskih igrah v Pescari, kjer sem na 100m hrbtno dosegel 7. mesto, ter na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Istanbulu zasedel 16. mesto na 200m delfin in 18. mesto na 100m delfin. Nastopil pa sem tudi na svetovnem prvenstvu v Rimu.

Špela: Trinajsto mesto na EYOF-u (olimpijski dnevi mladih), drugo mesto na Commen cupu in tretje mesto v osmeroboju


Kdo je vaš vzornik?

Anja: Moji starši.

Teja: Čeprav je Michael Phelps bazenski plavalec je zame največji športnik vseh časov.

Robert: Kar se športa tiče bi rekel, da nimam nekega vzornika ampak, da so določene osebe, ki občudujem njihove uspehe. Med te ljudi spadajo na primer: Alexander Popov, Ian Thorpe ter Michael Phelps. Imam pa vzornika vendar ne v športu temveč v življenju. To pa je moj oče.

Špela: Nimam nobenega posebnega vzornika.


Kaj so vaše športne sanje?

Anja: Moje športne sanje so, da bi se na OI uvrstila v veliki finale.

Teja: Moje sanje so da bi nekoč osvojila olimpijsko medaljo.

Robert: Moje športne sanje so že od nekdaj nastop na olimpijskih igrah.

Špela: Moje sanje so,da bi postala dobra in uspešna plavalka.


Kaj najraje počnete, ko ne plavate?

Anja: Večino časa res plavam, tako da sem zelo malo prosta. Ko pa sem prosta, najraje počivam, gledam televizijo, grem v kino, na pijačo s prijatelji….

Teja: Rada hodim v kino, trgovine in na sprehode v naravo.

Robert: Kot sem že navedel se najraje družim s prijatelji in družino, izvajam druge športne aktivnosti.

Špela: Ko ne plavam, se družim s prijatelji ali pa včasih preberem kakšno zanimivo knjigo.


Predvidevamo, da je danes težko biti vrhunski športnik in mladostnik hkrati. Ali imate sploh čas za zabavo ob vikendih, kot ostali mladostniki?

Anja: Časa je res zelo malo, saj več ali manj skos treniramo oziroma smo na tekmovanjih. Če pa smo kakšen vikend prosti, se najraje regeneriram in počivam, tako da si zelo redko privoščim kakšno zabavo in lahko rečem, da vrhunski plavalci nimamo enakega življenja kot ostali mladostniki.

Teja: Časa za zabavo je razumljivo manj saj imamo tekme ravno ob vikendih. Se pa najdejo vikendi, ko se zberemo s prijatelji skupaj in gremo ven ter se zabavamo.

Robert: Ponavadi nimam časa za zabave ob vikendih, zaradi velikega števila tekmovanj skozi celo leto. Vendar vsake toliko časa se najde kak prost vikend in takrat ga najraje izkoristim za kakšen umirjen večer s prijatelji.

Špela: Ja, čas za zabavo je ponavadi med vikendi takrat, ko ni tekem.


Kako, kje in na kakšen način se najraje zabavate?

Anja: Zabave je zelo malo, že zelo veliko mi pomeni, da sem kakšen vikend prosta in da lahko lenarim.

Teja: Jaz se najbolje počutim ko sem s svojimi prijatelji in se družimo, pa če to pomeni da gremo skupaj v kino ali pa kam ven.

Robert: V tem času so mi najbolj všeč kakšni pikniki na domačem vrtu na katerem ne manjka prijateljev.

Špela: Najraje se zabavam s prijatelji v okolici Bleda.


Kakšna glasba vam je všeč?

Anja: Poslušam več ali manj vse zvrsti glasbe, odvisno od razpoloženja.

Teja: Všeč mi je kakršnakoli dobra glasba.

Robert: Glede glasbe nimam neke priljubljene zvrsti. Poslušam tisto kar mi je pač všeč.

Špela: Poslušam vse zvrsti glasbe.

Ker ste še mladi, ali že razmišljate o svoji finančni prihodnosti? Na kakšen način varčujete svoje denarne nagrade?

Anja: Ker nisem več tako zelo mlada, zelo razmišljam o svoji finančni prihodnosti. Kar pa se tiče denarnih nagrad, jih je v plavanju zelo malo in se težko veliko privarčuje. Lahko pa rečem, da že kar nekaj let varčujem v stanovanjski shemi Gorenjske banke.

Teja: Denarne nagrade v plavanju so zelo majhne če sploh so. Dobivam pa štipendijo, ki jo pridno varčujem ker drugih dohodkov trenutno še nimam.

Robert: Čeprav sem mlad, že razmišljam o svoji finančni prihodnosti. Na žalost nimam stalnih dohodkov in če bo šlo tako naprej se ne bom mogel dolgo ukvarjati s plavanjem in bom moral opustiti vse za kar že celo življenje treniram. Denarne nagrade dobivamo bolj poredko, tako da vse kar dobim sproti potrošim.

Špela: Ne, nič še ne razmišljam o svoji finančni prihodnosti.

Pretetkli ponedeljek smo obiskali Radovljico, bolje rečeno prenovljeni bazenski kompleks v Linhartovem mestu. Pričakal nas je direktor Ciril Globočnik, s katerim smo poklepetali o samem stanju plavanja v Sloveniji in se prepričali, da je Radovljiški plavalni klub res zibeljka slovenskega plavanja. Medtem so mladi plavalci že pridno trenirali, tako da smo lahko ujeli kar nekaj težkih zamahov plavalcev. Ogledate si jih lahko v fotogaleriji. Seveda je bil glavni namen obiska intervju, preko katerega si boste lahko ustvarili sliko o tem, kako trnava je pot do vrhunskih uspehov.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply