Tretje mesto Stanovnika v 10. etapi!

Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je že 10. etapa. V njej je odlično nastopil Miran Stanovnik, ki je osvojil 4. mesto in se povzpel na 14. mesto v skupnem seštevku.

Udeleženci relija, ki so preživeli vse sedanje etape relija, so morali že zgodaj zjutraj na start 862 kilometrov dolge etape. Slednja jih je najprej popeljala preko prelaza Svetega Frančiška (Andi) v Argentino. Sledila je 172 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja, ki je dodobra pretresla lestvico skupnega seštevka med avtomobilisti in motociklisti. Etapa je bila navigacijsko zelo zahtevna in veliko tekmovalcev je zaradi tega izgubljalo živce in dragocene minute.

Med motociklisti je ves čas kazalo na etapno zmago Portugalca Helderja Rodriguesa, a je slednji tako kot v 9. etapi storil navigacijsko napako. Slednja se je pripetila tudi Cyrilu Despresu, ki je zaostal skoraj deset minut za Marcom Como, ki je slavil etapno zmago in prednost v skupnem seštevku pred Despresom povečal na 18 minut. Miran Stanovnik se je večji del etape gibal okrog 10. mesta. V zaključku je odlično navigiral in v cilju dosegel 4. čas, kar je sijajen rezultat. Po koncu 10. etape so sodniki z dvema urama pribitka kaznovali Portugalca Rubena Fario. To pomeni, da je Miran Stanovnik zasedel 3. mesto in s tem izenačil svojo najboljšo etapno uvrstitev na Dakarju. Stanovnik je bil tretji že leta 2009 v 1. etapi relija Dakar, ki je takrat prvič gostoval na ozemlju Južne Amerike. Faria je v 10. etapi zasedel 3. mesto in je bil po tej etapi uvrščen na 5. mesto v skupnem seštevku. Po dveh urah časovnega pribitka je zdrsnil na 8. mesto v skupnem seštevku in nima več možnosti za morebitno uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra v skupnem seštevku.

Med avtomobilisti je kmalu po pričetku etape na eni izmed sipin obstal Carlos Sainz. Španec je po nadaljevanju zaostajal devet minut za Al Attiyahom, ki je odlično nadaljeval vse do zadnjih 16-ih kilometrov, ko je odbrzel v napačno smer. Izgubil je težko prigarane minute in etapno zmago. Slednjo si je privozil Giniel De Viliers, ki je že leta 2009 slavil v skupnem seštevku. Al Attiyah je zaostal devet, Sainz pa 18 minut. V skupnem seštevku ima Al Attiyah že lepih 12 minut prednosti pred Sainzem.

Trenutno je v teku že 11. etapa, katere 622 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo so organizatorji skrajšali za slabih sto kilometrov (530 kilometrov). Na prvi kontrolni točki (na 20-em kilometru), ki jo je prečkalo že 24 najboljših motociklistov v 10. etapi, je Miran Stanovnik na 6. mestu.

Rajko Petek

Za tekmovalci na 33. reliju Dakar je že 10. etapa. V njej je odlično nastopil Miran Stanovnik, ki je osvojil 3. mesto in se povzpel na 14. mesto v skupnem seštevku. Udeleženci relija, ki so preživeli vse sedanje etape relija, so morali že zgodaj zjutraj na start 862 kilometrov dolge etape. Slednja jih je najprej popeljala preko prelaza Svetega Frančiška (Andi) v Argentino. Sledila je 172 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja, ki je dodobra pretresla lestvico skupnega seštevka med avtomobilisti in motociklisti. Etapa je bila navigacijsko zelo zahtevna in veliko tekmovalcev je zaradi tega izgubljalo živce in dragocene minute.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply