To je krona vseh slovenskih kolajn

Borut Petrič po nastopu Sare Isakovič

Mlada plavalka je osvojila srebrno odličje, prvo na letošnjih OI za Slovenijo. V živo si je njen nastop ogledal tudi Borut Petrič, dosedanji nosilec najboljše slovenske plavalne uvrstitve.

Petrič, legenda slovenskega plavanja, ki je trikrat nastopil na olimpijskih igrah in bil do danes nosilec najboljše slovenske uvrstitve na olimpijskih igrah – v Moskvi leta 1980 je bil peti na 1500 metrov prosto -, ni izpustil dogodka, ki je zaznamoval plavalni šport tako, kot še noben do zdaj. "Plavala je fantastično, zrelo, skratka tako, kot je bilo treba. Težko bi še kaj dodal, saj sem, čeprav je od tega že nekaj ur, še vedno pod vtisom njenega plavanja. Tudi njen rezultat je izjemen," je bil Petričev komentar današnjega, za Slovenijo zlatega nastopa Isakovičeve, ne glede na končno barvo kolajne.

Petrič je pričakoval dober rezultat

Sicer pa je Petrič pričakoval dober nastop najboljše slovenske plavalke, ki je letos v Eindhovnu na evropskem prvenstvu ob Petriču postala tudi edina, ki se je povzpela na evropski prestol. "Glede na njene nastope v zadnjih treh ali štirih mesecih, je bilo pričakovati dober rezultat. Da se ne bi zamerili bogovom oziroma da ne bi priklicali nesreče, pa se kolajne nihče ni upal napovedovati na glas. Vedel pa sem, da bo dosegla dober rezultat in visoko uvrstitev," je še dejal 43-letni Kranjčan.

Petrič je dodal, da niti najmanj ne obžaluje, da ni več najuspešnejši med slovenski plavalci na olimpijskih igrah: "Prav nasprotno, sem maksimalno vesel in upam, da bo moj dosežek še kdo presegel, saj takšni uspehi samo koristijo slovenskemu plavanju, kjer se nasploh dela dobro. Sarino odličje je samo dokaz tega. Moramo pa se zavedati, da naša baza ni velika. Dejstvo je, da ima Slovenija toliko plavalcev, kot na primer Italija klubov."

Olimpijska kolajna je vredna več kot deset drugih

Petrič, ki kot trener ni izgubil stika s plavanjem in se je v zgodovino jugoslovanskega športa, kot nekdanje skupne države, vpisal tudi kot najmlajši udeleženec olimpijskih iger (14,5 leta), je še posebej poudaril pomembnost olimpijskega nastopa.

"Olimpijske igre so nekaj zelo posebnega, zato so tudi odličja z olimpijskih iger najbolj cenjena. Prvič zato, ker je dogodek samo enkrat na štiri leta, drugič pa zato, ker je vzdušje na igrah tako posebno, da te dobesedno pretrese. Nič ni drugače, če si na olimpijskih igrah drugič ali tretjič, občutek je vedno isti. Olimpijska kolajna je zato več vredna kot deset drugih,"
je poudaril Petrič.

Sportal po STA


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply