Tine Slabe bo prvi surfal okoli rta Horn

Najjužnejša točka Južne Amerike

Tine Slabe se je odločil postati prvi Zemljan, ki bo z jadralno desko objadral eno najnevarnejših morskih prostranstev na svetu – najjužnejšo točko Južne Amerike, zloglasni rt Horn.

Le redki najbolj izkušeni jadralci so se spopadli s skrajnimi vremenskimi razmerami na tem območju, na deski pa še nihče doslej. Najjužnejši del južnoameriške celine ves čas oblegajo močni vetrovi, močni morski tokovi in veliki valovi. Zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki se jim pridružijo tudi nizke temperature, slovi med pomorščaki kot eno najzahtevnejših območij za plovbo.

Slabe velja za najboljšega slovenskega jadralca na deski in je večkratni državni prvak. Koprčan je kot trinajstletnik prvič stopil na jadralsko desko v Žusterni, lani pa se je kot osemindvajsetletnik zavihtel na končno deveto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v jadranju na deski in tako postal eden najbolj univerzalnih jadralcev.

Koprčan se izjemnega podviga objadrati zanesljivo najbolj spoštovan rt s strani vseh jadralcev in prav vseh morjeplovcev ne bo lotil povsem sam. Pridružil se mu bo nekdanji tekmovalec v jadranju na deski Avstrijec Thomas Miklautsch, ki se je po koncu kariere posvetil snemanju dokumentarnih filmov. Slabeta bo spremljal s spremljevalno ladjo in avanturo ovekovečil na filmski trak. Avstrijski avanturist je že zaslovel z dokumentarnim filmom o surfanju 5 elementov/5 Elements, s katerim je zmagal na sedmem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani leta 2005.

Približno dvomesečno potovanje se je začelo minuli teden v prestolnici Čila Santiagu de Chile, od koder bo pot slovenskega jadralca vodila v Patagonijo in do Ognjene dežele. Jadranje okoli rta naj bi trajalo deset dni, odisejada pa se bo končala v argentinski prestolnici Buenos Airesu, je sporočil tiskovni predstavnik slovenskega avanturista Tim Černac.

Poleg izziva postati prvi Zemljan, ki je z jadralno desko premagal rt Horn, želi avanturist poslati svetu tudi okoljevarstveno sporočilo ter potovanje posvetiti spominu tamkajšnjega staroselskega ljudstva Jamana, ki je živelo na tem območju v sozvočju s silami narave.

Tine Slabe se je odločil postati prvi Zemljan, ki bo z jadralno desko objadral eno najnevarnejših morskih prostranstev na svetu – najjužnejšo točko Južne Amerike, zloglasni rt Horn.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply