The best of DISCIPLIN A KITSCHME

LIMITED EDITION

V Ljubljano se vrača skupina Disciplin a Kitschme, ki bo v četrtek, 30. oktobra, nastopila v Ljubljanski Cvetličarni. Zasedba sodi med najbolj progresivne in brezkompromisne glasbene skupine iz nekdanje Jugoslavije.

Basist Dušan Kojić – Koja je leta 1981 z bobnarjem Nenadom Krasavcem ustanovil skupino Disciplina kičme. Na začetku je bil v skupini tudi basist Srđan Đile Marković, vendar se je Koja po premisleku odločil, da se bo v brezkompromisno glasbeno avanturo podal le z dvema inštrumentoma.

Njihov prvenec Sviđa mi se da ti ne bude prijatno je zavrnila večina založniških hiš, leta 1983 pa ga je objavila slovenska založba Helidon, ki je bila v tem času naklonjena alternativnim skupinam. Z naslednjim albumom Svi za mnom, ki so ga izdali leta 1986, so vnesli nekaj novosti. Ploščo so posneli v postavi Koja, Žika in Kele (bobni) ter Zerkman in Dedža (trobenta).

V začetku leta 1987, ob peti obletnici delovanja skupine, so izdali ploščo z naslovom Najlepše pesme, ki so jo posneli na koncertih 3. in 4. novembra 1986 v beograjskem klubu Akademija. Ob koncu leta so izdali še eno ploščo, na kateri je bilo 5 različic pesmi Dečije pesme, ter priredbi pesmi Addicted To Love Roberta Palmerja in Love Removal Machine skupine The Cult. Pri projektu so sodelovali še: kitarista Dragi Jelić (Yu grupa), Željko Nikolić (Roze poze), Srđan Todorović (EKV) in bobnar Ivica Vidović (ex Šarlo akrobata). V tem času so bili člani skupine (poleg Koje in Zerkmana) še saksofonist Jurij Novoselić – Kuzma (ex Film, Dee Dee Mellow) in Dule Dejanović (ex Limuno drvo, Katarina II).

V tej postavi so v letih 1988 in 1989 posneli album Zeleni zub na planeti dosade z udarnimi hiti kot sta Tata i mama in Ah, kakva sreća. Plošča Nova iznenađenja za nova pokolenja je izšla v začetku leta 1991, z novim bobnarjem Srđanom Gulićem – Gulo (ex Haustor). Novost na plošči je bil inštrument goč (boben, ki ga uporabljajo v pihalnih orkestrih).

Koja je kasneje je zamenjal umetniško ime v Black Tooth, ter s pevko Gofie Bebe in novozelandskim bobnarjem Beatom ustanovil skupino Disciplin A Kitschme, s katero so nastopali po angleških klubih. Izdali so tudi nekaj singlov.

Po 25 letih delovanja in menjav skupin pa je ustanovitelj prvotne zasedbe Koja marca 2005 reaktiviral skupino v novi postavi, v kateri sta poleg njega še bobnar in vokalist Buca ter pevka Manja. Današnja Disciplin a kitschme deluje po načelu izkušenj stare zasedbe in nove energije, ki jo razdaja na svojih koncertih, ne glede na to v katerem jeziku izvajajo pesmi. Zasedba je izdala zadnji album, maja 2007, ki je bil…

Cena vstopnic: 20 EUR v predprodaji/22 EUR na dan koncerta

V Ljubljano se vrača skupina Disciplin a Kitschme, ki bo v četrtek, 30. oktobra, nastopila v Ljubljanski Cvetličarni. Zasedba sodi med najbolj progresivne in brezkompromisne glasbene skupine iz nekdanje Jugoslavije.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply