Težko pričakovani film CHE v Cannesu

Režiser Steven Soderbergh je včeraj na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu prvič predstavil težko pričakovani film CHE, natančneje kar dva filma. Prvi del nosi naslov ARGENTINA, drugi pa GVERILA. Zgodbi seveda spremljata življenje slavnega revolucionarja Ernesta Guevare, bolj znanega pod vzdevkom CHE.

Argentina: zgodba spremlja vzpon Cheja med leti 1952 in 1959, ko se iz mladega zdravnika spremeni v upornega vodjo ter z zmagami in s svojo karizmo postane revolucionarni heroj. Film Argentina se konča v trenutku, ko Che praznuje zmago v Santa Clari, kjer so uporniki dokončno porazili Batisto, krutega diktatorja.

Gverila: obravnava Cheja, ko je bil po kubanski revoluciji na vrhu svoje slave in moči. V nekem trenutku zapusti Kubo in izgine neznano kam. Ponovno se pojavi v Boliviji, ko nerazpoznaven sam organizira vse potrebno za veliko južno ameriško revolucijo. Kmalu mu na sled pridejo sovražniki, ki prekinejo njegovo pot. Skozi to zgodbo lahko spoznamo, zakaj Che ostaja simbol idealizma in heroj, ki še danes živi v srcih mnogih ljudi.

Film oz filma si bomo v Sloveniji lahko ogledali to jesen.

Dandanes, skoraj 41 let po njegovi smrti, Che še vedno ostaja vpliven simbol. Njegova podoba se povezuje z mladostniškim uporništvom, idealizmom in borbi za male ljudi. To je bilo za producente ključnega pomena pri ustvarjanju filma. Zgodba je namreč še kako aktualna, pri tem pa jim je pomagalo ogromno zgodovinskega materiala, ki je še na voljo. Govorili so z veliko ljudmi, ki so zgodbe o svojem heroju pripovedovali iz prve roke, prav tako pa je za zgodovinsko natančnost poskrbel kar sam Che, ki je podrobno pisal osebne dnevnike.

Producentka Laura Bickford pravi, da ustvarjelce ne zanima trenutni politični položaj na Kubi. Zanima jih točno določeno zgodovinsko obdobje, ki je videno s strani samega Cheja. V izhodiščno raziskovanje so vložili tri leta. Prvotni namen je bil, da prikažejo del Chejevega življenja do vsake podrobnosti. Ko so omenjeno triletno raziskovanje obdelali (to delo lahko danes vidimo v filmu Gverila), so se zavedali, da bi s prikazom samo tega dela popačili celotno sliko, saj je Che veliko delal, razvijal ideje in srečeval ljudi, ki so odločilno vplivali na njegova kasnejša dejanja, že prej. Celotno obdobje reziskovanja se je tako razvleklo na celih sedem let.

Ko so se producenti odločili, da dodajo obdobje »Kuba« in »New York«, da bi tako bolje sestavili celotno strukturo, se je film kar daljšal in daljšal. Na koncu so se določili, da bodo naredlil dva filma.

Celotno ekipo je tekom ustvarjanja filma zelo priganjal čas. Želeli so namreč ustvariti natančno zgodbo, kar pa je jemalo ogromno časa. Tudi na snemanju je bil Soderbergh zahteven. Poskušal je uporabiti čimveč naravne svetlobe in večino akcijskih prizorov posneti zunaj. Na koncu so luči uporabili samo nekajkrat, kar pomeni, do so spet podaljševali čas snemanja. Eden izmed vzrokov, da so film le posneli pravočasno, je uporaba nove »RED« kamere. Gre za digitalno kamero, ki naj bi ohranila vse lastnosti 35 mm filma. Soderberg je nad kamero navdušen in pravi, da je snemanje z RED kamero, kot da bi prvič slišal Beatle.

Vlogo Che-ja v filmu odigra priznani igralec BENICIO DEL TORO, ki je pri scenariju sodeloval že od samega začetka in pri filmu opravljal tudi producentsko delo.

Režiser Steven Soderbergh je včeraj na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu prvič predstavil težko pričakovani film CHE, natančneje kar dva filma. Prvi del nosi naslov ARGENTINA, drugi pa GVERILA. Zgodbi seveda spremljata življenje slavnega revolucionarja Ernesta Guevare, bolj znanega pod vzdevkom CHE.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply