Tattoo in tetoviranje

Tetoviranje je trajna (vsaj povečini) oblika poslikave telesa z raznimi podobami, ornamenti, liki itd., dela pa se na način nanašanja barve v globlje kožne plasti z vbadanjem ali z brazgotinjenjem, tj. umetnim povzročanjem brazgotin.

Sodobni tatuisti uporabljajo posebno električno napravo v obliki »pištole« in z iglo, nameščeno na napravi, ki mimogrede ni ista kot injekcijska igla, ni npr. votla, ampak je polna, čvrsta in za enkratno uporabo, vbadajo v kožo in nanašajo barvo. Tatuist pred tetoviranjem tudi vso opremo in predel kože, pripravljen za tetoviranje, razkuži, sterilizira. Nato zmeša črnilo in pripravi odtis tvoje tetovaže na posebnem papirju (npr. acetatni papir). Predel kože, namenjen tetoviranju, obrije drobnih dlačic in razkuži. Sliko tetovaže z acetatnega papirja odtisne na kožo, kožo tudi namasti, da igla lažje drsi po njej. Pravi tatuist nosi tudi sterilne zaščitne rokavice za enkratno uporabo, lase, oblačila in vse okolje pa ima zaščiteno, da ne pride do infekcije.

Ko je tetoviranje pri koncu, vso površino zaščiti z medicinsko sterilno folijo ali posebno gazo, saj mora izolirati ranjeno območje od ostale okolice. Tatu se navadno v nekaj dneh olupi, saj se olušči poškodovana povrhnjica. Prekrije ga nova povrhnjica, ki je tanka in nežna in zahteva zelo pozorno in redno nego, da ne pride do komplikacij (npr. infekcija). Barve tetovaže so takoj po tetoviranju še vedno sveže, nekako bleščeče, to pa zato, ker se še niso popolnoma zlile s kožo; to se bo zgodilo v nekaj mesecih, ko se razdražena koža zaceli, tj. ko jo prekrije nova, čvrstejša plast povrhnjice. Takrat tudi barve rahlo zbledijo in se enakomerno porazdelijo – takrat dobimo končno podobo svojega tatuja.

Tatu si je treba v začetnem času (10–14 dni) redno negovati, tj. Umivati z mlačno vodo in nevtralnim milom (2–4-krat dnevno) in maziliti s kremo (3–5-krat dnevno), ki kožo navlaži, namasti, dezinficira in ščiti pred mikrobi. Torej gre pravzaprav za to, da je tatu zmeraj masten, koža se ne sme nikoli prav izsušiti. Tudi pri oblačilih je treba paziti, da nosiš lahka, bombažna oblačila (da koža diha), ki ne dražijo ali se drgnejo ob kožo. Treba pa je tudi paziti pri preveč vlage. Kakšna kapljica pri tuširanju sicer ne bo škodila, a namakanje in zalivanje z vodo ni dobro.

Tudi kopanje v plavalnem bazenu prvih nekaj dni strogo odpade! Prav tako ni dobro pretirano potenje, tako da v začetku s telovadnicami malo na stran, tetovaže tudi ne smemo izpostavljati soncu, dokler se popolnoma ne zaceli. Paziti je treba tudi na prah, umazanijo, udarce. Profesionalni tatuist nam bo sam dal natančna navodila o negi, najdeš pa jih tudi na raznih forumih na internetu (preberi več različnih strani!). In kdaj se tatu načeloma zaceli? Ko se ne lupi več, ko koža ni več občutljiva na dotik, ko je površina gladka in zdravega videza, torej približno dva tedna, a seveda odvisno od vsake kože posebej.

Da dobi tatu svojo pravo podobo, pa traja nekaj mesecev, da se nova povrhnjica utrdi. Tetoviranje je torej trajen poseg v naše telo; sicer se ga da prekriti z novim tatujem ali odstraniti (čeprav ne v celoti) npr. z laserjem, toda še vseeno je boljše prej temeljito razmisliti, če si tega res želimo, saj gre pravzaprav za okras za vse življenje.

Barbara Ferčič

Tetoviranje je trajna (vsaj povečini) oblika poslikave telesa z raznimi podobami, ornamenti, liki itd., dela pa se na način nanašanja barve v globlje kožne plasti z vbadanjem ali z brazgotinjenjem, tj. umetnim povzročanjem brazgotin.


Posted

in

by

Tags: