TANJA ŽAKELJ NAJHITREJŠA SLOVENKA

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu – Yorkshire/Dalby Forest

Na prvi dirki svetovnega pokala uspešni obe članici ekipe MBK Orbea – Tanja je bila hitrejša in dirko končala na skupnem 27. mestu. V svoji kategoriji mlajših članic do 23 let je bila peta in s tem potrdila dobro pripravljenost. Tretja Slovenka Blaža Klemenčič je odstopila. ‘Gravitacijski’ del ekip MBK Orbea in Unior Tools Team medtem odlično na domači dirki v spustu v Avčah.

Težko pričakovana sezona svetovnega pokala se je začela z dirko olimpijskega krosa na prizorišču Dalby Forest v osrednjem delu angleškega otoka. Vsa svetovna elita je po zapletih z letalskim prometom le prispela na dirko, že prva dirka pa kaže na še močnejšo konkurenco kot v preteklosti in širši krog favoritov. Z visokimi cilji sta se na dirko odpravili tudi Tanja Žakelj in Nina Homovec, obe članici ekipe MBK Orbea, in obe sta svojo nalogo opravili zelo dobro.

Tanja je zelo dobro vozila v prvem in zadnjem delu dirke, le na sredini je za nekaj minut popustila. Na srečo v tem času ni izgubila veliko proti tekmicam in ohranila svoj položaj okoli tridesetega mesta. Na koncu je ciljno črto prevozila kot 27. v skupni ženski konkurenci, med mlajšimi članicami je bila 5. Nina je morala zaradi slabe lanske sezone štartati iz ozadja in zato je bila njena taktika zelo jasna – močan napad iz štarta, nato pa ohranjanje položaja. Taktika se je obnesla in Nina je pridobila kar veliko mest ter dirko končala na 54. mestu.

Razplet dirke je komentiral vodja ekipe Primož Štrancar: ”Tako Tanja kot Nina sta zadovoljni z dirko, saj je bil naš glavni cilj predvsem čim višja uvrstitev in s tem zagotovitev boljših štartnih mest na drugi dirki sezone v Belgiji, kar nam je v celoti tudi uspelo. Tanja je bila pričakovano močnejša, s 5. mestom med mlajšimi članicami se je že malo približala končnemu cilju sezone – skupni uvrstitvi med prve tri.”

Obe dekleti se bosta v domovino vrnili jutri, v torek ju že čaka dirka za pokal Slovenije v Žeribljah pri Postojni. Fantje ekip MBK Orbea in Unior Tools Team so se medtem pomerili na prvi domači dirki sezone v spustu v Avčah. Nejc Rutar je bil drugi za Avstrijcem Markusom Pekolom, Jan Cestnik je bil 7., Žan Jurca 10., Žiga Pandur pa 16. Svetovni pokal se nadaljuje prihodnji vikend na tradicionalnem prizorišču v Houffalizeju v Belgiji. Na sporedu bo druga dirka v olimpijskem krosu in prva v 4krosu.

Vrstni red – olimpijski kros Dalby Forest/Velika Britanija

Ženske
1. Irina Kalentieva (Rus, Topeak Ergon Racing) 1;54:57
2. Willow Koerber (ZDA, Subaru-Gary Fisher) +0:11
3. Katerina Nash (Češ, Luna Pro Team) +0:28

27. Tanja Žakelj* (MBK Orbea) +7:17
54. Nina Homovec (MBK Orbea) +14:31
Odstop Blaža Klemenčič (Felt Ötztal X-Bionic)

*5. mesto v kategoriji do 23 let

Moški
1. Nino Schurter (Švi, Scott-Swisspower MTB Racing) 1;54:52
2. Julien Absalon (Fra, Orbea) +0:01
3. Burry Stander (JAR, Specialized Factory Racing) +0:14

Grega Stopar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply