TANJA ŽAKELJ 15., v Kategoriji do 23 let DO stopničk

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu – Houffalize, Belgija, 1./2. maj

Vse težave zaradi pomankljive organizacije in grozečega dežja so pozabljene, saj je Tanja Žakelj danes v olimpijskem krosu s 15. mestom izboljšala svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. V kategoriji mlajših članic do 23 let je bila še bolj uspešna in si z drugim mestom prislužila prostor na zmagovalnem odru. Blaža Klemenčič se je v cilj pripeljala tik za Tanjo, Nina Homovec je po padcu odstopila.

22-letnica iz Ledin pri Idriji je danes v cilju več kot upravičeno dvignila roke visoko v zrak, saj si je s pametno in taktično vožnjo privozila 15. mesto, v kategoriji do 23 let pa zaostala le za eno tekmovalko. Tanja je imela boljši izhodiščni položaj kot na prvi dirki in v klanec preko katerega poteka tudi znamenita cestna klasika Liege-Bastone-Liege se je pognala močno, a brez nepotrebnega pretiravanja. Prvi del dirke je Tanja, članica ekipe MBK Orbea, opisala s sledečimi besedami: ”Iskala sem prostor in prišla na dobro pozicijo. Vozila sem po svojih sposobnosti, mogoče z malce preveč straha navzdol, saj ni bilo večjih težav. Dobro smo izbrali gume, stalno sem imela dober oprijem in v klance mi je šlo super. Prehitela sem kar nekaj tekmic, v sredini dirke pa dohitela še skupino z Blažo, a se nisem prav ozirala na to in vozila naprej po svojih močeh.” Nekaj časa je kazalo celo na senzacijo, saj sta se z Blažo vozili tik za prvo deseterico, a Tanja je morala nato priznati premoč tekmovalk, ki so bile do zadnjega dela dirke še za njo. Med njimi tudi svetovna prvakinja Irina Kalentijeva in lani druga v seštevku svetovnega pokala Lene Byberg. ”Nato so začele delovati ‘dizelce’ – prehitela me je Kalentijeva in nato še Bybergova, proti koncu pa še tekmovalka ekipe Luna. To so vendarle starejše tekmovalke z veliko več kilometri in še veliko bom morala delati, da jih bom dohitela,” je bila v cilju realna Tanja. Velikega uspeha se je vendarle močno veselila: ”Cilj je dosežen – bila sem na stopničkah mlajših članic in prav lepo je bilo znova stati na odru. Želim si tudi na najvišjo stopničko, to je izziv za naprej. Današnja zmagovalka v naši kategoriji je zelo hitra tudi med članicami, a si moram misliti, da sem jo sposobna prehiteti, sicer tega ne bom nikoli naredila. S 15. mestom sem izboljšala 16. mesto, kar je moja nova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in upam, da bo šlo samo še navzgor.”

Na dirki je nastopila tudi druga članica ekipe MBK Orbea Nina Homovec, ki pa je prizorišče žal zapustila predčasno. Dobra prva polovica dirke, preboj med prvih pedeset in zaloga moči za dober finiš so ji dvignili upanje, vendar ji je padec prekrižal načrte. Najbolje, da kar sama opiše kaj točno se je zgodilo na enem najbolj tehničnih in strmih spustov proge v Houffalizeju: ”Vozila sem za italijansko tekmovalko, ki je na spustu nenadoma močno zavirala, zaradi česar sem morala enako narediti še jaz. Poletela sem čez krmilo, se med letom s pleksusom močno udarila v sedež in nato zletela še v steno. Pri tem sem se močno udarila v ramo, zastal pa mi je tudi dih. Vseeno sem šla naprej, a ko sem se usedla nazaj na kolo sem začutila bolečino v rami. Na spustu nisem mogla več držati krmila, zato nisem imela druge možnosti kot odstopiti. Poškodba najverjetneje ni resna, le spomin na poškodbo izpred treh let, kar bi morala hitro sanirati. Škoda, saj sem vozila okoli 45. mesta in bi lahko še napredovala, tako pa zopet nič.”

Z današnjo dobro uvrstitvijo se je Tanja prebila na 18. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, v kategoriji mlajših članic pa je druga. Nina je v pokalu na 65. mestu. Naslednja dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu je na sporedu 23. maja v nemškem Offenbourgu, vmes pa se bo karavana gorskih kolesarjev z najboljšimi v gravitacijskih disciplinah spusta in 4krosa ustavila še v Mariboru.

Vrstni red olimpijskega krosa – ženske
1. Eva Lechner (Ita, Colnago Arreghini Sudtirol) 1;40:30
2. Willow Koerber (ZDA, Subaru-Gary Fisher) +0:05
3. Elisabeth Osl (Avt, Central Pro Team) +0:36
4. Julie Bresset (Fra, BH-Suntour) +1:50
5. Catherine Pendrel (Kan, Luna Pro Team) +2:32
6. Esther Süss (Švi) +3:29
7. Margarita Fullana Riera (Špa, Massi Team) +3:35
8. Katrin Leumann (Švi) +3:38
9. Katerina Nash (Češ, Luna Pro Team) +3:38
10. Lene Byberg (Nor, Specialized Factory Team) +4:01

15. Tanja Žakelj (Slo, MBK Orbea) +6:03
16. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +6:16
Odstop Nina Homovec (MBK Orbea)

Grega Stopar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply