Svetovni pokal World Cup

SVETOVNI POKAL POD IN NA POHORJE ZNOVA PRIVABIL VEČ KOT 20.000 NAVDUŠENCEV

Po lanskoletnem spektaklu, ko je Mariborsko Pohorje gostilo finalno tekmo svetovnega pokala v spustu, 4krosu in olimpijskem krosu, se je letos vsa smetana gorskega kolesarstva zbrala na prvi uvodni dirki serije svetovnih pokalov, letos brez olimpijskega krosa.

V petkovem popoldanskem času so se zgodile kvalifikacije za finale 4krosa, na katerih se je 92 fantov pomerilo z uro v vožnji na čas in za enega od 64 mest na sobotni tekmi.

Najhitrejši med vsemi je bil Britanec Dan Atherton (Animal Commencal), ki je s časom 52.35 postavil kar visoko stopničko za vse ostale. Dan je 700m dolgo progo prevozil v povprečno hitrostjo 48,14km. Precej nezanimiv podatek, če proge ne poznate, za vse tiste, ki pa ste letošnjo pohorsko 4kros parkuro skusili z lastnim kolesom pa…

Na drugem mestu v kvalifikacijah je končal odlični Čeh Kamil Tatarkovič (Suzuki-RB), takoj za njim pa je pristal Francoz Romain Saladini (Team Sunn).

Od šestih Slovencev na startu so se na sobotno tekmo uvrstili trije. Najvišje, na enajsto mesto, je pripeljal domačin Tilen Frank (Team Scott Lactat) s časom 54.70, na 24. mestu je pristal še en »lokalec« Matej Stapič (Team Enduro Mulisha), na 41. mestu pa njegov moštveni kolega Luka Novak. Žiga Knez (Team Scott Lactat) je za nekaj stotnik zgrešil finale in pristal na 66. mestu.

V ženski konkurenci pa smo bili priča 15 najdrznejših deklet. Na kvalifikacijah je bila z naskokom najhitrejša Nizozemka Anneke Beerten (MS-Intense Factory Racing), ki je za mariborsko 4kros progo potrebovala 59,21 sekunde. Na drugem mestu je pristala Britanka Fionn Griffiths (Norco World Team), na tretjem pa Američaka Mellisa Buhl.

Že v šestnajstini finala je množica gledalcev lahko dobila občutek za to, kaj jih čaka skozi potek tekmovanja. Zahtevna parkura, atraktivna prehitevanja na najtežjih delih, bolj in manj hudi padci so ustvarili pogoje za zares dobro vzdušje ob progi, ki pa so ga še podžgali nastopi treh Slovencev, Tilna Franka, Mateja Stapiča in Luke Novaka. Najdlje je zdržal prav Frank, ki je na koncu zasedel 19. mesto.

Zmagovalec v moški konkurenci je sicer nekoliko presenetljivo postal Španec Rafael Alvarez De Lara Lu na Specializedu pred Nemcema Guidom Tschuggom na Fusionu in Johannesom Fischbachom na Ghostu.

Letošnja uvodna preizkušnja je postregla s kar nekaj presenetljivimi izpadi favoritov. Tako je že v prvem krogu izpadel Američan Brian Lopes, v naslednjih krogih pa so izpadli tudi Dan Atherton, Kamil Tatarkovič, Filip Polc, Romain Saladini in Cedric Gracia.

V ženski konkurenci je pokazala največ znanja in imela tudi največ sreče prva favoritka za zmago Nizozemka Anneke Beerten na Intenseu pred Avstrijko Anito Molcik na Yetiju in Britanko Fionn Griffiths na kolesu znamke Norko.

Sončna nedelja ja postregla s primerno kuliso za zaključno dejanje letošnjega svetovnega pokala gorskih kolesark in kolesarjev na mariborskem Pohorju. 10.000 gledalcem, ki si je dan pred tem ogledalo boje v 4krosu, je v nedeljo sledilo še vsaj toliko, če ne še več tistih, ki so želeli videti tekmo v spustu. In imeli so kaj videti.

Najprej jutranji trening, potem oba dopoldanska polfinala, na zadnje pa še oba finalna dela, ženskega in moškega. 2.500 metrov dolga proga za spust je z nekaterimi že skoraj legendarnimi deli (Rock and Roll) znova ponudila gorsko kolesarstvo na meji še mogočega.

Jutranja polfinalna teka sta naredila selekcijo med 38 dekleti in 290 fanti, ki so se potegovali za nastop v finalu. Na listi 81 finalistov je najvišje pristal Francoz Julien Camellini (Chain Reaction Cycle), za njim pa sta končala že legendarni Britanec Steve Peat (Santa Cruz Syndicate) in lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala, Avstralec Sam Hill (Monster Energy). Od slovenskih fantov je v finale pripeljal le Nejc Rutar (Team Scott Lactat) na 40. mesto. Po izjavah večine slovenskih in drugih tekmovalcev, je bilo uvrstitev v finale najhitrejših 80 gotovo najtežji cilj do sedaj, saj so bile razlike minimalne in je vsaka napaka hitro terjala padec po lestvici navzdol. Od ostalih petnajstih slovencev na štartu v polfinalu se je najbližje finalu pripeljal še Denis Paradiž na 87. mesto.

Pri ženskah je na vrhu dvajseterice finalistk pristala Britanka Rachel Atherton (Animal Commencal) pred dvema Francozinjama, Floriane Pugin (Playbiker-Ironhorse) in Sabrina Jonnier (Team Maxxis).

Popoldanska finala sta postregla s skoraj istimi imeni, a z nekoliko premešanim vrstnim redom. Pri dekletih je slavila Francozinja Sabrina Jonnier pred Britanko Rachel Atherton in rojakinjo Emmeline Ragot (Suspension Center).

Pri fantih pa je z naskokom slavil mladi Sam Hill. Prvi zasledovalec, Francoz Julien Camellini, si je za mladeničem iz Avstralije nabral kar 3 sekunde in 8 stotink zaostanka. Na tretjem mestu je letošnji uvod sezone končal Britanec Steve Peat. Edini slovenski predstavnik v finalu, Nejc Rutar, je z nekaj napakami pristal ”le” na 71. mestu. "Dveh takšnih nastopov v enem dnevu nisem mogel narediti. Nisem imel več moči, delal sem napako za napako" je pojasnil Nejc.

Po lanskoletnem spektaklu, ko je Mariborsko Pohorje gostilo finalno tekmo svetovnega pokala v spustu, 4krosu in olimpijskem krosu, se je letos vsa smetana gorskega kolesarstva zbrala na prvi uvodni dirki serije svetovnih pokalov, letos brez olimpijskega krosa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply