Svetovni pokal gorskih kolesarjev na Pohorju

Mariborsko Pohorje ponovno gosti Svetovni pokal gorskih kolesarjev – UCI MTB World Cup presented by Shimano, točneje tekmi v obeh gravitacijskih disciplinah, v 4-krosu (4X) in v spustu (DHI).

Proga za tekmovanje v 4-krosu, ki zaradi svoje dolžine in razgibanosti na prizorišče Svetovnega pokala v Mariboru vsako leto privabi največ gledalcevje, je postavljena v iztek smučarjem dobro znane Čopove proge.

Start proge za 4-kros je postavljen na prelomnico pred zadnjim večjim spustom na Čopovi progi, na 385 metrih nadmorske višine. Po startu so tekmovalke in tekmovalci najprej soočeni s tremi zaporednimi “doubli”, kombinacijo šestih zaporednih grbin. Sledi zaporedje levega in desnega zavoja ter gozdna “step up” – „jump turn“ kombinacija. Potem so tekmovalke in tekmovalci soočeni z daljšim skokom, krajšim zavojem in delom, posejanim s koreninami in kamni. Sledi „step down“ oz. krajši, strmi spust na Čopko. Naslednji element proge je „wall ride“, ki mu sledi kombinacija zaporednih grbin in še en oster levi zavoj ter kombinacija dveh preprek z vratci. Sledni še en „step down“ v zadnji, z gozdom poraščeni del, ki se konča za rahlim desnim zavojem. Za konec se pred tekmovalke in tekmovlce postavi še kombinacija treh večjih grbin in ciljnega skoka ter….cilj.

Tehnični podatki:

Dolžina: 400 metrov
Višinska razlika: 50 metrov
Predviden čas: 0,38 min

Sestava proge:

60 % gozd
30 % smučišče
10 % počasen, tehnično zelo zahteven del

Start proge za spust Svetovnega pokala gorskih kolesarjev je na nadmorski višini 783m pri koči Luka, ki stoji na smučišču Habakuk. Tekmovalke in tekmovalci se na progo spustijo z lesenega podesta, ki se odpre v hiter travniški del s 15 metrskim skokom. Po pristanku sledi kombinacija treh utrjenih »band«, ki se zlijejo v zelo zanimiv ritmičen gozdni del s koreninami in kamenjem. Del tega je tudi lesen »drop« brez opore, ki pa se ga da tudi izogniti po počasnejši, »chicken way« liniji. Iz gozda proga zavije na travnik, sledi drugi gozdni odsek, po katerem kolesarje presenetijo tri zaporedne, zelo hitre »bande«. Po tem imajo tekmovalci približno 10 sekund časa, da se pripravijo na najbolj zanimiv del proge, na »rock&roll section« (del proge, posejan s skalami). Ko oziroma če tekmovalci opravijo z njim, so približno na polovici proge. Naslednji sektor je 80 metrov dolga, rahlo padajoča makadamska cesta, ki se konča s strmim desnim »dropom«. Temu sledi zelo hiter sektor, ki preide v viseči, tehnično zelo zahteven koreninski del. Struktura terena v spodnjem delu proge je izrazito razgibana, prepredena s koreninami, kar od tekmovalcev zahteva zelo natančno krmiljenje in držanje »idealne linije«. To je eden tistih delov proge, kjer vsaka napaka pomeni izgubo hitrosti in posledično slabši čas v cilju. V primeru dežja pa se ta že izjemno tehnični del proge spremeni pravi »pekel«, ki kolesarjem ne dopušča niti trenutka nepazljivosti. Na izhodu iz gozda tekmovalce čaka še 15 metrov dolg in izjemno hiter skok. Skoku sledita še ciljna ravnina in cilj, ki je na nadmorski višini 335 metrov.

Tehnični podatki:
dolžina: 2.500 m
višinska razlika: 448m
predviden čas vožnje: 3,30 min

Sestava proge:
5 % makedamska pot,
80 % gozdna steza
15 % travnik

40 % hitri odseki,
60 % počasni tehnični odseki…

Mariborsko Pohorje ponovno gosti Svetovni pokal gorskih kolesarjev – UCI MTB World Cup presented by Shimano, točneje tekmi v obeh gravitacijskih disciplinah, v 4-krosu (4X) in v spustu (DHI). Proga za tekmovanje v 4-krosu, ki zaradi svoje dolžine in razgibanosti na prizorišče Svetovnega pokala v Mariboru vsako leto privabi največ gledalcevje, je postavljena v iztek smučarjem dobro znane Čopove proge.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply