Stol iz studia Inoda + Sveje

Temen pobalinski profil stola nas popelje nazaj v 60.leta; spomin na črno-bele slike skandinavskih dnevnih sob, kjer lahko vidimo družino, mamo v lepi obleki z perlami okoli vratu, očeta s pipo, oblečenega v pulover, otroci z kravatami in traki v laseh. Velika svetleča miza, z ozkimi nogami, ki je obkrožena z enako bleščečimi temnimi lesenimi stoli.

Stol, ki so ga izdelali v studiu Inoda+Sveje, se seveda idilično ne imenuje Bambi, ampak preprosto DC09, kar nas lahko spomni na Alvarja Aalto in njegovo številčenje Artekovih dizajnov. Stol zaznamuje fin sedež in dolge tanke noge, za katerimi se skrivata moč in živahnost, ki dovoljujejo stolu, da v prostoru elegantno vzame minimalno veliko prostora. Stol izdelujejo iz tikovega, jesenovega ali indonezijskega rožnega lesa.

Inoda + Sveje sta dizajnerski duo, Kyoko Inoda, ki se je rodil v Osaki leta 1971 ter Nils Sveje, rojen na Danskem leta 1969. Inoda je študiral arhitekturo v ISAD-u (Instituto Superiore di Architettura e Design) v Milanu, Sveje je diplomiral na Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture. Sveje se je preselil v Italijo, kjer je sodeloval s Stefanom Giovannonijem, nato se je vrnil nazaj na Dansko. Med tem ko je Sveje delal na IPU (Institute of Product Development) je združil moči z Inodo in skupaj sta ustanovila Inoda+Sveje v Kopenghagnu leta 2000. Svojo produkcijsko bazo sta preselila v Milano leta 2003. Poleg oblikovanja pohištva in drugih designov, se studio Inoda + Sveje ukvarja tudi z oblikovanjem na drugih področjih, kot so medicinski pripomočki in zvočniki.

Stol, ki so ga izdelali v studiu Inoda+Sveje, se seveda idilično ne imenuje Bambi, ampak preprosto DC09, kar nas lahko spomni na Alvarja Aalto in njegovo številčenje Artekovih dizajnov. Stol zaznamuje fin sedež in dolge tanke noge, za katerimi se skrivata moč in živahnost, ki dovoljujejo stolu, da v prostoru elegantno vzame minimalno veliko prostora. Stol izdelujejo iz tikovega, jesenovega ali indonezijskega rožnega lesa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply