ŠTAFETNA PREIZKUŠNJA NA SP V TEKMOVALNEM TURNEM SMUČANJU

Champery, torek, 26.2.2008. Ponedeljkova štafetna preizkušnja na svetovnem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju v Švici Italijanom, Slovenci 13.
Tekmovanje, ki naj bi se po prvotnem načrtu odvijalo blizu mesta Champery (nadmorska višina 1050m), je zaradi slabih snežnih razmer potekalo pozno popoldne in zvečer ob vznožju kompleksa žičnic v kraju Les Crosets na višini 1700 m. Po toplem pomladanskem dnevu se je ozračje zvečer kar precej shladilo in tekmovalci, ki so na svoj nastop čakali do 20 ure in dlje, so se morali kar pošteno ogrevati.

Na startu je bilo v moški kategoriji 17 ekip s po štirimi tekmovalci. Zmagala je ekipa Italije pred Švico in Španijo, Slovenci pa so bili 13.
»Tehnično zelo zahtevno tekmovanje. Potrebni sta bili hitrost in velika spretnost, večji del proge pa so si tekmovalci morali vidljivost zagotoviti z lastnimi čelnimi svetilkami. Osvetljena sta bila le strm spust in cilj,« je povedal vodja slovenske reprezentance Brane Žagar. »Višinska razlika, ki jo je moral tekmovalec premagati dvakrat, je bila približno 120 m, vendar je bilo potrebno med vzponom dvakrat zamenjati tehniko. Prvi del so tekmovalci opravili s smučmi na nogah, potem so morali del vzpona smuči nesti, si pred vrhom ponovno nadeti smuči, na vrhu sneti kože in kar se da hitro odsmučati v ponovni krog, oziroma drugič v področje menjave, kjer je nadaljeval naslednji tekmovalec.«

In kako so tekmo prestali slovenski tekmovalci?

Anže Šenk, ki je šel na progo prvi, je bil v prvem krogu zelo hiter, uspele so mu hitre menjave in tudi spust je opravil odlično, tako, da je bil blizu vodilnim ekipam. V drugem spustu pa je 100 m pred ciljem nekoliko narobe ocenil smer in se je kljub zaviranju z veliko hitrostjo zapletel v zaščitno mrežo. Na srečo se pri padcu ni huje poškodoval in je peš prišel v cilj ter predal štafeto Nejcu Kuharju. Le-ta prav veliko od tega tekmovanja ni pričakoval, saj je zelo veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na uvrstitev. Tako je po svojih močeh opravil najbolje in je bil v cilju zelo zadovoljen. Klemen Triler, ki je šel v smučino kot tretji od naših, se na startu ni mogel otresti nervoze, ker je stal pred težavno nalogo – zadržati dobro mesto, ki sta ga priborila tekmovalca pred njim. Čeprav ni napravil večjih napak, se je v cilju soočil z dejstvom, da bo hitre menjave potrebno še vaditi. Marjan Zupančič je že s posamične tekme vedel, kje so njegove meje, tako se je potrudil, kolikor je pač šlo in v cilj prišel 13. To je pomenilo, da je na tokratnem SP v štafetni tekmi naša reprezentanca osvojila 13. mesto.

Torkovo tekmovanje parov so si slovenski tekmovalni turni smučarji le ogledali. Nastopili niso, saj se je ponedeljkova štafetna tekma trajala kar do 21.30h. V sredo je na SP-ju prost dan, v četrtek pa jih čaka naša paradna disciplina – vertikal.

Rezultati..

Champery, torek, 26.2.2008. Ponedeljkova štafetna preizkušnja na svetovnem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju v Švici Italijanom, Slovenci 13. Tekmovanje, ki naj bi se po prvotnem načrtu odvijalo blizu mesta Champery (nadmorska višina 1050m), je zaradi slabih snežnih razmer potekalo pozno popoldne in zvečer ob vznožju kompleksa žičnic v kraju Les Crosets na višini 1700 m. Po toplem pomladanskem dnevu se je ozračje zvečer kar precej shladilo in tekmovalci, ki so na svoj nastop čakali do 20 ure in dlje, so se morali kar pošteno ogrevati.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply