SOUND ARSON – FESTIVAL ALTERNATIVNE GLASBE

@ MLADINSKI CENTER VELENJE

Sound Arson je festival znotraj festivala, kajti hkrati je tudi odtvoritev Dnevov Mladih in Kulture, ki so v Velenju že prava stalnica mladinske kulture, letos pa bodo prvič trajali skoraj cel mesec maj. Dogajal se bo 2. in 3. maja v prostorih Mladinskega centra Velenje.

Društvo ŠPIL v sodelovanju z MC Velenje in Klubom ŠŠK predstavlja:

PETEK 2. 5. 2008

Psycho-Path
http://www.myspace.com/psychopathmusic
Hesus Attor
http://www.myspace.com/hesusattor
Gatuzo
http://www.myspace.com/gatuzohr
Eliminator
http://www.myspace.com/eliminatorzorzor

SOBOTA 3. 5. 2008

Soulless Crew
http://www.myspace.com/soullesscrew

Vstopnine:

Posamezen dan: 5 Eur (za študente in dijake člane ŠŠK 3 eur)
Za paket vstopnic: 7 Eur (za dijake in študente člane ŠŠK 5 Eur)

PSYCHO-PATH
Od svojega nastanka daljnega leta 1993 si je skupina Psycho-Path zasluženo priborila in predvsem priigrala veliko spoštovanja na glasbeni sceni, med drugim tudi s strani tako uveljavljenih glasbenikov kot so Scott McCloud, Dälek, Josh Homme in mnogimi drugimi s katerimi je v preteklosti sodelovala. Po številnih evropskih turnejah in štirih dolgometražnih albumih postane jasno, da imamo pred seboj izkušeno skupino, ki ve kaj hoče, ter predvsem kako to doseči.

Leta 1997 so z izidom prvenca Jiu Jitsu, na katerem so definirali svoj sound – straighforward kitarski riff preko katerega kriči bizarna pripoved vokala. Jiu Jitsu je podoben šus kot prej omenjeni Désinvoltura, le da se z Dehydrated, Chug-a-lug in Replay of a summer night sliši precej bolj 90s. Vseeno mislim, da so najbolj pomemben del albuma komadi, ki vlečejo vzporednice s kalifornijskim stoner rockom – na prvem mestu seveda United fuckers, pa tudi Breather on the phone, Uniform, White knucless, I remember in Ow, Eddy. Na albumu ostaneta še outro instrumental Big tuna ter genialen Sex doll, kjer so po svoje nakazali, kam bo šel eksperiment z naslednjim albumom. Uspelo jim je torej pobrati najboljše trenutke žanrsko raznolikih bendov ala Kyuss, The Dismemberment plan in Sonic youth in jih zdužiti na način, da se slišijo sveže.

Nadaljevali so z autoEROTIC, albumom, ki je po svoje morda najbolj avtorski. Na njem ni zaznati kakršnih koli eksplicitnih vplivov določenih bandov – uvodno Machina del dempo bi lahko uvrstili na Jiu jitsu, komadi Irrigation field, The bonding experience, Male skin, Lagoja deca/Snotty brats in Syncronicity, ki so nekakšno jedro albuma, pa zvenijo precej samosvoje. Zraven bi lahko vključil še No-fi, ki je najbolj izstopila iz albuma in je ena redkih, ki jo še danes izvajajo v živo. Meni daleč najljubši trenutki ne le tega albuma, pač pa celotne diskografije Psycho-path, se odvijejo skozi tri minimalistične presežke po imenu Eating worms, In the song ter seveda Recognition. Tu so enostavno čarobni. Zaključni Fiasco champ ter epski Red… sophisticated sta precej eksperimentalni zadevščini, ki spet nekako nakažeta, kaj zna slediti.

HESUS ATTOR
Prva zasedba skupine je bila inštrumentalni trio. (Juan Pablo pe de Rigad guitars, Senor monsenor Jose bass, Manolo mago Porco drums). Glasbeno je bila pod vplivom različnih stilov glasbe (metal, etno, progresive…). Ta zasedba je bila aktivna dve leti. V tem času so posneli dva albuma za lokalno založbo Izdali Smo Metal.(Monade & Dipeti 2003, Vamonos Todos… 2005) Do konca leta 2005 so postali kvartet z pevcem (el Cathedralico). Glasba sama je postala kompleksnejša iz vidika ker so uporabili vokal kot nov enakovreden inštrument. Bližji opis glasbe bi bil: skupina raziskuje vse in vsak glasbeni žanr, od ambientalne glasbe do opere, španskih ljudskih pesmi, bluza, swinga iz petdesetih in elektronike, pomešanega z matematičnim pristopom do metala. Njihova glasba je vihrovita in šokantna z hitrimi menjavami ritmov po eni strani, po drugi strani pa ironična in celo smešna. Kot kvartet so izdali mini lp z naslovom Green Feather and Canaries, tudi pri Izdali Smo Metal

GATUZO
Gatuzo je energični zagrebški rock duo, ki ga sestavljata Damir Trkulja na kitari in vokalu ter Goran Martinjak na bobnih. Čeprav bend v drugačni postavi začne delovati že leta 1999, pa je v tej minimalistični postavi na sceni prisoten od leta 2003. Nastopi dvojca Gatuzo so dinamični, čvrsti in napeti. Neobičajni glasbeni stil in način igranja, ki ga predstavljata publiki, sama rada označita kot eksplozivni rock. Krasita ga surovost, originalnost in podzavestna odvisnost od bluesa. Prvi javni nastop imata Šiljo in Džekica konec leta 2004 v zagrebškem KSET-u. Konec leta 2005 posnameta, 2006 pa objavita svoj prvi resni studijski material pod okriljem diskografske agencije Spona iz Zagreba. Gre za »maxi« CD singl »Temelji«, ki ima med rock sladokusci danes že zbirateljsko vrednost. Sledijo številni koncerti po zagrebških in hrvaških klubih. Ti dogodki aprila 2007 pripeljejo do podpisa ekskluzivne pogodbe z založniško hišo Dancing Bear, junija pa do izdaje singla »Prljave ruke« v »double bill« paketu z zagrebškim rock bendom Gretta. Istega leta v novembru za založniško hišo Dancing Bear izdajo album prvenec, imenovan »Noge / Ruke / Glave«, , kar jim zagotovi preboj na domačo rock sceno.

Zasedba: Goran Martinjak – bobni, Damir Trkulja – kitara, vokal.


ELIMINATOR

Celjski oldschool thrasherji Eliminator so v obstoječi postavi nekje od začetka decembra 2007, ko se je bandu kot zadnji pridružil kitarist Tim Draksler. Takoj so začeli z intenzivnimi vajami, na katerih so sprva preigravali priredbe raznih thrash klasik in nekaj avtorskega materiala, s časom pa so vedno bolj pospešeno pisali avtorski material. Materiala se je kmalu nabralo dovolj, da se je band hotel predstavitev javnosti, obenem pa so se naveličali igranja v zatohlem placu. Še vedno pa jim je manjkal vokalist. Na eni iz med alkoholno spodbujenih vaj je basist Kipar po pomoti odpel nekaj verzov v mikrofon in band je naenkrat imel še vokalista. Eliminator so: Kipar – bass & vokal, Tim – kitara, Mike – Kitara, Fabo – bobni.

Igrajo thrash z vplivi kalifornijske bay area thrash scene in vplivi drugega ameriškega in evropskega thrasha in metala osemdesetih in začetka devetdesetih let.

SOULLESS CREW
D’n’B / Therapy / IDM ki dela. DJ-i Sunney, Smooth in Spade so pravilna odločitev za vse, ki ste naveličani pop elektronike in raznih housov ter rave-ov. Pobi znajo spravit poslušalstvo v takše vode kjer še niso nikoli bili. Neprecenljivo, verjetno najboljša elektronika, kar jih je do sedaj bilo v Velenju.

Sound Arson je festival znotraj festivala, kajti hkrati je tudi odtvoritev Dnevov Mladih in Kulture, ki so v Velenju že prava stalnica mladinske kulture, letos pa bodo prvič trajali skoraj cel mesec maj. Dogajal se bo 2. in 3. maja v prostorih Mladinskega centra Velenje.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply