Smučarski kros: Začetek v krosu, koledar tekmovanj

Sezona tekmovanj v smučarskem krosu se konec tedna začne s tekmo evropskega pokala v Nemčiji. Svetovni pokal od januarja.

Na smučišču Grasgehren v pokrajini Allgau na Bavarskem v Nemčiji, nekako med Oberstdorfom, ki slovi po smučarskih skokih, in Ofterschwangom, ki postaja znan po tekmah alpskih smučark, se ta konec tedna s tekmo evropskega pokala začenja tekmovalna sezona za slovensko reprezentanco v smučarskem krosu. Po sobotnem spoznavanju proge bodo tako kvalifikacije kot finalno tekmo na izpadanje izvedli v nedeljo.

Od Slovencev bodo nastopili reprezentantje Saša Farič, Filip Flisar, Simon Jecl in Alan Vidovič ter še pridružena člana Matej Adorjan (SK Branik) in Tadej Lenardič (ASK Triglav Kranj).

Predvsem za Sašo bo tekma dober preskus pripravljenosti pred prvo tekmo svetovnega pokala, ki bo 5. januarja v St. Johannu na avstrijskem Tirolskem. Takrat se zanjo in trenerja Primoža Vrhovnika začne dva meseca in pol dolga odisejada po Alpah, Skandinaviji, Severni Ameriki in Aziji. "Zadovoljna bi bila že, če bi ponovila lansko sezono, ko sem v svetovnem pokalu enkrat zmagala in bila dvakrat druga, v končni razvrstitvi krosa pa osvojila srebrno kolajno. Na svetovnem prvenstvu sem bila doslej najboljša peta, tokrat si želim kolajne, a tekme v naši disciplini so tako nepredvidljive, da se lahko zgodi marsikaj," pred novo sezono pravi 24-letnica iz Radomelj.

Svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga bo v začetku marca v Inavaširu na Japonskem. Poleg prvenstva bo poseben izziv še generalka za olimpijske igre na smučišču Cypress nad Vancouvrom 7. februarja, izven okrilja FIS pa nastop na 13. igrah X v Aspnu konec januarja.

Za fante bo glavna scena evropski pokal, poskušali pa se bodo tudi na tekmah svetovnega pokala v Evropi. Le Jecl se bo s Faričevo in Vrhovnikom podal tudi v ZDA in Kanado.

Do srede ekipa trenira štart na Krvavcu z novimi, lastnimi štartnimi vratci.

Svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga
1.-8. marec Inavaširo (Jap) – kros 2. marec

Svetovni pokal v smučanju prostega sloga, disciplina kros
5. januar St. Johann/Oberndorf (Avt)
10. januar Les Contamines (Fra)
14. januar Flaine (Fra)
19. januar Lake Placid (ZDA)
7. februar Vancouver/Cypress (Kan)
19. februar Myrkdalen-Voss (Nor)
24. februar Branaes (Šve)
11. marec Grindelwald (Švi)
15. marec Meiringen-Hasliberg (Švi)
20. marec La Plagne (Fra) – finale

Evropski pokal v smučanju prostega sloga, disciplina kros
21. december Grasgehren (Nem)
24. januar Zweisimmen (Švi)
31. januar Le Sauze (Fra)
6. februar (Švi)
15. februar Sudelfeld (Nem)
26. februar Sierra Nevada (Špa)
7. marec Bormio (Ita)
14. marec Alpe d’Huez (Fra)
3. april Horni Misečky (Češ)

Druga tekmovanja
22.-25. januar X igre, Aspen (ZDA) – kros 25. januar

Sezona tekmovanj v smučarskem krosu se konec tedna začne s tekmo evropskega pokala v Nemčiji. Svetovni pokal od januarja.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply