SLOVENIJA V RUGBY SVETU

Članek iz arhiva revije Adrenalin – 1999 – št.23

Slovenska državna rugby reprezentanca… nastopa v svetovnem pokalu F.I.RA (Federation Internationale de Rugby Amateur) v skupini D1, skupaj z Avstrijo, Andoro, Monakom in Madžarsko. Glede na okoliščine in dejstvo, da kar nekaj igralcev Andore igra tudi v profesionalnih francoskih rugby klubih, je veljala Andora za velikega favorita v tej skupini. Po dobrih pripravah, pa je slovenska državna reprezentanca odigrala že dve tekmi in obakrat zmagala – najprej je v Budimpešti 16. oktobra, z odlično, taktično in preračunlijivo igro, premagala izbrano vrsto Madžarske (3-27), nato pa v drugi tekmi v Ljubljani, 30. oktobra, samozavestne in favorizirane igralce Andore.

Zmaga nad Andoro (16-3), je slovenski reprezentanci odprla možnost, da postane zmagovalec skupine D1 in se uvrsti v višji rang tekmovanja – v skupino C.   Za prvo mesto sta potrebni še dve zmagi in sicer nad Avstrijo (igra se na Dunaju, aprila 2000) in nad Monakom (igra se v Ljubljani, 15. aprila 2000). Zadnja tekma bo verjetno odločilna, zato bo zanimiva in verjetno bo zavladalo pravo rugby vzdušje tudi v Sloveniji. Vidimo se aprila na rugby igrišču v Stanežičah!!!!!!!

Svetovno in evropsko rugby sceno, obvladujeta dve osrednji mednarodni organizaciji, I.R.B. (International Rugby Board, s sedežem v Dublinu na Irskem) in F.I.RA. (evropska zveza, s sedežem v Parizu, združuje tudi nekaj bivših francoskih kolonij). V zadnjem času, je prišlo do pomembnega združevanja obeh zvez z namenom boljše promocije in organizacije rugby-ja v svetu. V 120 državah sveta, so organizirane rugby zveze, ki skrbijo za izvedbo tekmovanj na vseh nivojih. Dejstvo je, da v Sloveniji posvečamo temu športu, glede na njegovo svetovno razvitost, premajhno pozornost.

Rugby je pomemben šport v mnogih državah: Avstraliji, Novi Zelandiji, Južni Afriki, Argentini, Angliji, Franciji, Romuniji, ZDA, Kanadi… Pogled v zakulisje, nam pokaže, da za razliko od mnogokratnih huliganskih izpadov na tekmah v nogometu, takšnih destruktivnih nastopov v rugby-ju ne poznamo. Zanimiva pa so tudi rugby druženja, saj ima vsak klub ponavadi tudi svoj "pub", v katerem igralci po tekmi skupaj prediskutirajo dogajanje na "bojnem polju" in se prešerno poveselijo. V anglosaksonskih deželah, je rugby stalno prisoten šport v šolskih programih različnih kolidžev in univerz.

Prvo svetovno prvenstvo v rugby-ju je bilo leta 1987, v Novi Zelandiji, kjer so domačini osvojili tudi naslov svetovnih prvakov, Zanimiva je primerjava, med Slovenijo in to deželo, na drugi strani sveta: Slovenci imamo 6 rugby klubov, Novozelandci 600. So svetovna velesila, rugby jih spravlja v delirij, poraz na svetovnem prvenstvu v Angliji, pa je zamajal celotno politiko države. Krasen primer, kako je šport tudi politična zadeva!

Slovenci z rugby klubi iz NZ in njihovimi strokovnjaki dobro sodelujemo. Kar nekaj naših igralcev je stalno v NZ, občasno pa gostujejo novozelandski fantje tudi pri nas. V tem delu Evrope, smo Slovenci kar dobro zapisani, saj nas razen Hrvatov (pa še ti morajo pripeljati na pomoč svoje rojake iz razvitih rugby dežel Avstralije in NZ), zadnje čase nihče več ne premaga. Madžari imajo kar 4 x več klubov, kot mi, pa so vseeno zadnje tri tekme gladko izgubili. Tudi avstrijska in bosanska izbrana vrsta, sta morali že priznati premoč "močnih slovenskih fantov".

Med klubskim tekmovanjem potekata dva sistema tekmovanj in sicer: Pan-Adria liga, v kateri sodelujeta dva najboljša, slovenska in dva najboljša madžarska kluba, ter Adria Cup, srečanje najboljših slovenskih in hrvaških klubov.

Tekmovanja v rugby-ju, zahtevajo veliko finančnih sredstev, saj je v ekipi kar 25 igralcev in spremljevalcev. Stroški za mednarodne tekme, gostovanja reprezentance in samo opremo, so zelo veliki. Počasi postajamo tržno zanimivi in se zahvaljujemo vsem financerjem in dosedanjim sponzorjem in donatorjem za pomoč: Ministrstvu za šolstvo in šport, podjetju Radenska iz Radencev, Novi LB, podjetju Repro iz Ljubljane, Pivnici Murgle iz Ljubljane, Čistilnici Pivk iz Ljubljane in mnogim drugim simpatizerjem.

D.G.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply