SLOVENCI USPEŠNI NA SVETOVNEM PRVENSTVU

Od 1. do 6. marca 2010 je v Andorri potekalo Svetovno prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju – Andorra Canillo 2010. Na sporedu so bile naslednje discipline tekmovalnega turnega smučanja: tekmovanje v vzponu, individualno tekmovanje, tekmovanje v parih in zaključno štafetno tekmovanje. Svetovnega prvenstva se je udeležila tudi slovenska reprezentanca v sestavi: Nejc Kuhar, Anže Šenk, Matjaž Mikloša, Klemen Triler, Marjan Zupančič in Luka Mihelič. Žal v reprezentanci letos nismo imeli ženskih predstavnic. Uvrstitve naših tekmovalcev so bile izredno dobre, prav tako so bili vsi tekmovalci s svojimi nastopi zelo zadovoljni.
 
Od vseh naših tekmovalcev s svojimi nastopi najbolj izstopa Nejc Kuhar, ki se je izkazal v vseh štirih disciplinah. V tekmi v vzponu je osvojil 19. mesto, v individualni tekmi je bil odličen 16., v tekmi v parih sta skupaj z Anžetom Šenkom osvojila odlično deseto mesto, na koncu pa je s štafeto Kuhar, Mikloša, Triler in Šenk osvojil šesto mesto. V kombinaciji je po neuradnih rezultatih zasedel 17. mesto.

Kuharju je ves čas sledil Anže Šenk, ki se je prav tako izkazal v vseh štirih disciplinah: v vzponu je bil 34., v individualni tekmi 36., v tekmi v parih skupaj s Kuharjem deseti in s štafeto šesti. V kombinaciji je po neuradnih rezultatih zasedel 30. mesto. Klemen Triler je z 32. mestom v tekmi v vzponu nakazal odlično formo za naslednja tekmovanja. Tako sta skupaj z Matjažem Miklošo, ki je bil na tekmi v vzponu 36., v tekmi v parih dosegla odlično 18. mesto. Oba sta s štafeto dosegla šesto mesto. V kombinaciji sta končala na 41. in 46. mestu. Matjaž je imel v dveh nastopih kanček nesreče, saj se mu je strgala vrvica na čevlju tako, da je moral obakrat opraviti popravilo kar med samim tekmovanjem. V individualnem tekmovanju je tako osvojil 45. mesto.

Svojo priložnost za nastop na svetovnem prvenstvu je na individualni tekmi in tekmi v parih dobil tudi Marjan Zupančič, ki je v prvi zasedel 54. mesto, v parih pa skupaj z Žigom Klemšetom 32. mesto. Marjan je pri organizatorjih svetovnega prvenstva pustil tudi zelo pozitiven vtis, saj se je prostovoljno javil za snemalca. To pomeni, da je na tekmi v parih na glavi nosil 200 gramsko kamero, s katero je ves čas snemal dogajanje pred seboj. Med tekmovalci je za to dejanje požel bučen aplavz. V skupni razvrstitvi je končal na 87. mestu.

Svoj prvi nastop na tekmi svetovnega merila je opravil tudi Žiga Klemše, ki je skupaj z Marjanom nastopil v parih. Žiga je po izredno kratki zimski sezoni, ki so jo skrajšale zdravstvene težave, ponosno osvojil 92. mesto v skupni razvrstitvi.

Še posebno pa smo lahko ponosni na mladega sedemnajst letnega Luko Miheliča, ki je suvereno opravil svoja dva nastopa. Nastopal je v mladinski konkurenci v tekmi v vzponu in individualnem tekmovanju. V prvi je zasedel odlično 18. mesto, v drugi pa 22. mesto. Na slavnostni otvoritvi svetovnega prvenstva je bil Luka tudi častni nosilec slovenske zastave in tako ob zvokih Zdravljice in bučnem ploskanju gledalcev popeljal slovensko reprezentanco na slavnostni oder. Med ostalimi nastopajočimi so bili najbolj uspešni Italijani, Francozi in Švicarji, za njimi pa Španci, domači Andorci in Avstrijci. Slovenci so (brez ženskih tekmovalk) zasedli enajsto mesto.

Nastope slovenske reprezentance lahko ocenimo kot odlične, tekmovalci so pokazali, da z vsakim letom napredujejo in so vedno bolj konkurenčni. Napredek so opazili tudi tekmovalci drugih reprezentanc, ki so naše tekmovalce vzpodbujali in jim iz srca čestitali.
 
Ob teh uspehih pa vseeno ne moremo mimo grenkega priokusa, ki ga ob takih rezultatih pušča ignoranca oziroma nepriznavanje tega športa pri pristojnih slovenskih organizacijah. Mirno lahko rečemo, da je sramotno, da si mora slovenska reprezentanca sama urejati startnine, prevoze in nastanitve. Kaj pomeni nakup opreme, izvajanje treningov, priprave in izobraževanje s področja tekmovalnega turnega smučanja, pa naj oceni bralec sam.

Stanje tekmovalnega turnega smučanja v Sloveniji je s tega vidika v zelo slabem stanju in novi mladi tekmovalci se bodo še težje odločali za ta naporen, a vseeno izredno lep šport. Ta tematika postaja še bolj pereča v času, ko se odloča (aprila v Dubaju) ali bo tekmovalno turno smučanje postalo olimpijska disciplina. Mednarodna organizacija za tekmovalno turno smučanje (ISMF) se namreč zelo trudi za prepoznavo tega športa tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (IOC). Za OI leta 2014 je program že pripravljen, za OI leta 2018 pa ISMF močno upa, da jim bo uspelo ta šport uvrstiti na olimpijski program.
 

d 1. do 6. marca 2010 je v Andorri potekalo Svetovno prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju – Andorra Canillo 2010. Na sporedu so bile naslednje discipline tekmovalnega turnega smučanja: tekmovanje v vzponu, individualno tekmovanje, tekmovanje v parih in zaključno štafetno tekmovanje. Svetovnega prvenstva se je udeležila tudi slovenska reprezentanca v sestavi: Nejc Kuhar, Anže Šenk, Matjaž Mikloša, Klemen Triler, Marjan Zupančič in Luka Mihelič.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply