Sloka 2010

Svetovno prvenstvo v kajak kanu slalomu, Tacen, Ljubljana

Manj kot teden dni nas še loči od začetka najpomembnejšega kajakaškega tekmovanja te sezone – svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Na savskih brzicah že trenirajo tekmovalci iz več kot 45 držav, ki bodo nastopili na prihajajočem prvenstvu. Med njimi je tudi močna slovenska ekipa, ki pred začetkom ne skriva visokih pričakovanj.

Slovensko ekipo sestavlja štirinajst tekmovalcev, med njimi pa sta dva, ki bosta nastopila v dveh disciplinah. Dejan Kralj bo namreč poleg paradne kajakaške discipline v Tacnu moči s Simonom Hočevarjem združil še v kategoriji kanujev dvosedov, Eva Terčelj pa bo kot prva Slovenka na največjih tekmovanjih vrhunski rezultat iskala tudi v kategoriji kanuistk. »V dvosedu s Simonom dobro veslava, zato upava na polfinale, nato pa načrtujeva čisti napad. Glede na to, da tacensko progo poznava zelo dobro, mislim, da lahko doseževa zelo dober rezultat. Skupaj sva opravila nekaj manj treningov kot ostali, zato bova čim bolje poskušala izkoristiti izkušnje in poznavanje proge,« je načrte pred prvenstvom razkril Dejan Kralj, za katerega bo nekoliko večji pomen vseeno nosil nastop v kajaku.

V tej disciplini bo sicer največ oči uprtih v branilca svetovnega naslova Petra Kauzerja, ki si želi na tribunah čim več glasnih navijačev, ki bi spodbujali slovenske tekmovalce. »Na progi zelo uživam in upam, da bo to trajalo do konca prihodnje nedelje in da se bom nato lahko veselil,« pravi Kauzer, ki tako opozarja na morebitne pasti domače proge: »Domača proga je lahko prednost in slabost obenem. Zelo hitro se ti namreč lahko zgodi, da začneš podcenjevati progo, kar te nato kaznuje. Na progo je treba iti spoštljivo, ostati na realnih tleh in postopoma vrata za vrati in val za valom do vrhunskih rezultatov, Mislim, da je to pravi recept za Tacen.« Tretji član kajakaške trojke bo drugouvrščeni z nedavno končanega evropskega prvenstva v Bratislavi Jure Meglič, ki z nestrpnostjo odšteva ure do prvega tekmovalnega spusta preko znamenite tacenske zapornice.

Na evropskem prvenstvu je do kolajne priveslala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki bi skupaj z Nino Mozetič in Evo Terčelj v Tacnu utegnila poskrbeti tudi za dobro uvrstitev v moštvenih vožnjah. Uspeh iz Slovaške je že pozabljen, vse misli pa so usmerjene v prihajajoče tekmovanje. »Evropsko prvenstvo je bila druga tekma. Sem sicer zelo vesela, da mi je uspel dober rezultat, ampak zdaj moram razmišljati naprej,« poudarja študentka prevajalstva.

Med kanuisti Benjamin Savšek velja za tihega favorita za odličje, saj je v letošnji sezoni z drugim mestom na tekmi svetovnega pokala v Pragi uspel potrditi vse boljše vožnje, ki jih kaže v zadnjih sezonah: »En teden pred prvenstvom že čutim nekaj pritiska, saj sem tihi favorit. Ne glede na to pa bom moral zelo dobro opraviti s progo, saj ne bo lahko priti na sam vrh. Mislim, da se tudi gledalci že veselijo tega svetovnega prvenstva, na katerega se pripravljamo že celo leto.« V konkurenci kanuistov bosta poleg Savška tekmovala tudi Anže Berčič in Jure Lenarčič, ki letos prvič tekmujeta z najboljšimi in bo zanju to prvo člansko prvenstvo. Prvič bosta v istem čolnu na svetovnem prvenstvu veslala tudi Luka Slapšak in Urban Jarc, ki sta skupaj začela veslati šele v tej sezoni, veliko več izkušenj s skupnimi nastopi pa imata tretjeuvrščena z lanskega svetovnega prvenstva Luka Božič in Sašo Taljat, ki najprej ciljata na nastop v finalu, nato pa želita doseči čim boljši rezultat.

Prvenstvo se bo s slovesnim odprtjem na Prešernovem trgu začelo v torek, v sredo bodo v kvalifikacijah nastopile kajakašice in dvojci, v četrtek jim bodo sledili še kajakaši, kanuisti in kanuistke. V petek bodo na ekipnih tekmah delili prve kolajne, v soboto in nedeljo pa sledi vrhunec s polfinali in finali v posamičnih preizkušnjah.

Torek, 7. 9. 2010

20.00 : Svečana otvoritev v centru Ljubljane

Sreda, 8. 9. 2010

10.00 : Demonstracijska vožnja za kvalifikacije
14.30 : Kvalifikacije 1. vožnja C–2, K–1ž
16.30 : Kvalifikacije 2. vožnja C–2, K–1ž

Četrtek, 9. 9. 2010

09.30 : Kvalifikacije 1. vožnja C–1ž, C–1m
11.30 : Kvalifikacije 2. vožnja C–1ž, C–1m
14.30 : Kvalifikacije 1. vožnja K–1m
16.30 : Kvalifikacije 2. vožnja K–1m

Petek, 10. 9. 2010

09.30 : Kvalifikacije ekipno C-1ž, C-2, K-1ž,C-1m, K-1m
14.30 : Finale ekipno C-1ž, C-2, K-1ž,C-1m, K-1m
16.30 : Podelitev kolajn za ekipe C-1ž, C-2, K-1ž,C-1m, K-1m
18.15 : Demonstracijska vožnja za finale

Sobota, 11. 9. 2010

11.00 : Polfinale C-2, K-1ž
14:30 : Finale C-2, K-1ž
15.40 : Podelitev kolajn C-2, K-1ž

Nedelja, 12. 9. 2010

09.30 : Polfinale C-1ž, C-1m, K-1m
14.30 : Finale C-1ž, C-1m
15.25 : Podelitev kolajn C-1ž, C-1m
15.35 : Finale K-1m
16.10 : Podelitev kolajn K-1m
16.30 : Zaključek prvenstva

Manj kot teden dni nas še loči od začetka najpomembnejšega kajakaškega tekmovanja te sezone – svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Na savskih brzicah že trenirajo tekmovalci iz več kot 45 držav, ki bodo nastopili na prihajajočem prvenstvu. Med njimi je tudi močna slovenska ekipa, ki pred začetkom ne skriva visokih pričakovanj. Slovensko ekipo sestavlja štirinajst tekmovalcev, med njimi pa sta dva, ki bosta nastopila v dveh disciplinah. Dejan Kralj bo namreč poleg paradne kajakaške discipline v Tacnu moči s Simonom Hočevarjem združil še v kategoriji kanujev dvosedov, Eva Terčelj pa bo kot prva Slovenka na največjih tekmovanjih vrhunski rezultat iskala tudi v kategoriji kanuistk. »V dvosedu s Simonom dobro veslava, zato upava na polfinale, nato pa načrtujeva čisti napad.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply