Slikanica Boba Dylana z naslovom Za zmeraj mlad

Pesem Forever Young, v prevodu Jureta Potokarja Za zmeraj mlad, je Bob Dylan izdal na albumu Planet Waves (1974). V tem času je postala ena najbolj priljubljenih in poznanih Dylanovih pesmi.

Tokrat pa jo predstavljamo v še nekoliko drugačni luči – kot slikanico. Ilustrator Paul Rogers ponuja svojevrstno tolmačenje besedila. Njegove ilustracije je navdihnila tako Dylanova glasba in poezija, vzorniki, drobci iz življenja kot tudi nemirna šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Slikanica Za zmeraj mlad je ganljiv poklon pesmi, ljudem in času, v katerem je nastala.

Za zmeraj mlad je dvojezična izdaja. Tako slikanica Dylanov biser ponuja v slovenskem jeziku, hkrati pa ohranja tudi čar angleškega jezika in ameriškega duha. Posebno vrednost knjigi dajejo ilustratorjevi komentarji lastnik slikovnih upodobitev na koncu knjige. V njih razkriva nekatere bolj skrite namige, kot je recimo siamska mačka na 5. strani. Gre seveda za mačko iz pesmi Like a Rolling Stone. A seveda nekaj skrivnostnega ostaja tudi še za nas, da skupaj s svojimi najmlajšimi na poučen in zabaven način pridemo stvari do dna. Pa nam bo uspelo? To ne bi smelo biti pretežko, saj sporočilo pesmi Forever Young ostalo aktualno »za zmeraj«. Z lahkoto ga posvojimo in vzamemo za svojega. Dylan je pesem posvetil svojemu sinu. Sedaj je vrsta na nas, da jo v prelepi izdaji poklonimo svojim otrokom. In tako prenesemo sporočilo naprej.

Bob Dylan je eden najbolj hvaljenih in priljubljenih piscev pesmi in izvajalcev vseh časov. Njegova samosvoja glasba je pozornost javnosti najprej pritegnila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postal nekakšen kronist ameriške zavesti in kulturnega nemira. Njegova izjemna glasba in poezija nas plemenitita še danes.

Ilustrator Paul Rogers ponuja svojevrstno tolmačenje besedila. Njegove ilustracije je navdihnila tako Dylanova glasba in poezija, vzorniki, drobci iz življenja kot tudi nemirna šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Slikanica Za zmeraj mlad je ganljiv poklon pesmi, ljudem in času, v katerem je nastala.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply