Šiškaton 2010

julij & avgust >> torki & sobote

Šiškaton je skupno ime za 15 koncertov, za 15 poletnih glasbenih večerov na vrtu kavarne Kralj v Kinu Šiška. Od 9. julija do 31. avgusta se bo ob torkih in sobotah ob lepem vremenu (če nam vremenski bogovi ne bodo na naši strani, bo koncert žal odpovedan) in vsakič ob 21. uri zgodil jazz, etno jazz ali eksperimentalni jazz koncert. Mogoče bo glasbeni tempo poletno miren in sproščujoč, mogoče pa bodo nastopajoči ubrali drugo pot in bo vse skupaj mnogo bolj divje. Začnemo, tokrat izjemoma v petek, 9. julija, z Domen Gnezda Triom. VSTOP JE seveda PROST.

petek, 9. julij 2010, ob 21:00

DOMEN GNEZDA TRIO

Domen Gnezda je leta 2009 diplomiral na smeri jazz kitara v Celovcu pri Thomasu Wallischu in Agostinu Di Giorgiu, pred tem pa je obiskoval jazz oddelek SGBS Ljubljana. Letos je dobil tudi 2. nagrado na natečaju Jazzon (natečaj za najboljšo slovensko jazz kompozicijo). Trenutno študira na Berklee College of Music (Boston, ZDA) pri Jonu Damianu in Micku Goodricku. Domen Gnezda – kitara, Achim Seifert – bas, Bojan Krhlanko – bobni.

torek, 13. julij 2010, ob 21:00

NINA ROTNER TRIO

Od leta 2006 se Nina Rotner intenzivno ukvarja z glasbo, poleg tega je bila sprejeta na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Nastopila je že v številnih jazz klubih, na raznih prireditvah in koncertih. Sodeluje z zasedbami, kot so Big Band Zmaji, Big Band Grosuplje, Big Band Jazzinity, Big Band RTV Slovenija in druge, manjše zasedbe. Je tudi članica zasedb Vsi sveti in Zbijazz Band. Novembra 2009 je na slovenskem tekmovanju jazzovskih ansamblov in solistov v kategoriji solistov osvojila 2. mesto.

torek, 20. julij 2010, ob 21:00

BALŽALORSKY DRAŠLER TRIO

Balžalorsky/Drašler je kitarski trio, ki koncertira že dobra 4 leta. Vsi trije glasbeniki sodelujejo z vrhunskimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Njihova imena se pojavljajo v kar nekaj zasedbah, med drugim v Kombu Zlatka Kaučiča, ki se ga je dalo letos ujeti z Javirjem Girottom in Aleksandrom Balanescu v Kinu Šiški. Njihov trio pa jim je največji izziv. Harmonsko zelo kompleksnih, čustveno nabitih kompozicij je že kar malo morje. V njih iščejo prostor in medsebojno igro. Izogibajo se klišejem in ostajajo zvesti glasbi, ki jih vedno nauči kaj novega.

sobota, 24. julij 2010, ob 21:00

VROVSKI KVARTET

Sestavljajo ga mladi slovenski glasbeniki Jaka Ahačevčič (tenor saksofon), Boštjan Franetič (kitara), Luka Herman Gaiser (kontrabas) in Bojan Krhlanko (bobni). Avtorske skladbe odsevajo njihovo trenutno videnje in čutenje kompozicije in improvizacije na področju jazza. Vsi štirje so študentje na Deželnem konzervatoriju za glasbo v Celovcu ter dejavni pri številnih zasedbah in projektih.

torek, 27. julij 2010, ob 21:00

JAKAUNDKIKI

Moderna improvizirana glasba, eksperimentalna kompizicija. Na novo ustanovljeni duet se ukvarja z vlogo tolkal v improvizirani eksperimentalni glasbi. Jaka in Anže pristopata do tolkal zelo svobodno in vedno stremita k novim izzivom. Duet postavlja tolkala na novo raven in jim dovoljuje, da se predstavijo s svojo pravo prezenco, umeščeno v svoboden kompozicijski koncept. Jaka Berger – bobni, tolkala, Anže Kristan – bobni, tolkala.

sobota, 31. julij 2010, ob 21:00

LONDON

Zasedba je nastala na pobudo Iva Rimca in Matka Saseka – Koolade. Sestavljajo jo še Erik Marenče na klaviaturah, Jernej Kržič na basu in Andraž Mazi na kitari. Koolade je hrvaški hip hop producent. Ob koncu sedemdesetih se je rodil v Zagrebu kot Matko Sasek, z glasbo pa se je začel ukvarjati v sredini devetdesetih in postal eden od ustanoviteljev in gradnikov hrvaške hip hop scene. Skupaj z drugimi člani kolektiva Blackout Family je močno prispeval k uveljavitvi hip hopa kot žanra na hrvaški mainstream sceni. Kmalu potem sta se s partnerjem / menedžerjem Phatom Philliejem zavedla, da bi se dalo njegovo glasbo lepo izvažati, zato sta začela njegovo delo širiti po Evropi in Združenih državah, kjer je verjetno najbolj znan po sodelovanju z Masta Aceom na albumih Disposable Arts in A Long Hot Summer, pa tudi s številnimi drugimi znanimi ameriškimi hip hoperji, kot sta Ghostface Killah in Talib Kweli. Danes pogosto velja za evropsko znamko kvalitetnega hip hopa. Igrali bodo avtorsko glasbo v stilu elektroakustičnega lounge funka.

torek, 3. avgust 2010, ob 21:00

Jam Session

sobota, 7. avgust 2010, ob 21:00

KOMBO ZLATKA KAUČIČA

Pod vodstvom Zlatka Kaučiča igrajo v Kombo zasedbi mladi bobnarji, tolkalisti, basisti, kitaristi in klaviaturisti. Če bi glasbo, ki jo izvaja Kombo, opredelili, bi jo lahko umestili na področje jazza in etna z občasnimi glasbenimi zgledi iz slovenskega tradicionalnega repertoarja. Glasba, ki nastaja, je kreativna in avtorska glasba, ki teži k ustvarjalni multidisciplinarnosti, zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov ter povezovanja z drugimi zvrstmi umetnostmi, vse od književnosti dalje.

torek, 10. avgust 2010, ob 21:00

LITOŠT

Nosilca zasedbe Boštjan Franetič in Vitja Balžalorsky, verjetno najbolj prepoznavna kot kitarista v raznovrstnih in žanrsko zelo različnih projektih, ki se giblejo od reggaeja, free jazza in rocka do progresivnega metala, sta si s projektom Litošt umislila duo, ki temelji na čisti improvizaciji, zvočnemu eksperimentiranju in iskanju novih obzorij predvsem z analognimi elektronskimi inštrumenti. Izhodišče je neke vrste minimalizem, iz katerega vlečeta niti, pleteta mrežo, v katero se po možnosti tudi sama ujameta. Rada zaideta v stoner rock, se potepata po zvočnih pokrajinah, si mašita ušesa z noiserskimi prijemi, pa tudi kakšen jazz standard jima pade pod noge.

sobota, 14. avgust 2010, ob 21:00

KORIANDR

Koriandr, duet bobnarja Roka Koritnika in kitarista Andraža Mazija, kjer eden skrbi za ritem, drugi za melodijo, je univerzalna glasbena začimba. V glasbo vpletata različne inštrumente iz indijske, arabske in afriške glasbe. Le dva para rok preko nešteto eksotičnih tolkal in brenkal ustvarjata "Etno world music", ki ga mešata s svojim filingom bluesa in drugih primesi. Formo in dinamiko spreminjata iz koncerta v koncert ter nadgrajujeta s "sampli".

torek, 17. avgust 2010, ob 21:00

TEO COLLORI TRIO

Teo je absolvent na celovškem konservatoriju in predstavlja svoj t. i. diplomski bend. Fantje igrajo jazz standarde na moderen, opustošen način, pa tudi Collorijeve kompozicije, ki so stilsko precej neopredeljive. Teo Collori – kitara, Jošt Drašler – bas, Bojan Krhlanko – bobni.

sobota, 21. avgust 2010, ob 21:00

ZLATKO KAUČIČ SOLO

»Samostojni bobnarski nastopi so odkrili novo poglavje v ustvarjanju enega najvi-dnejših slovenskih glasbenikov in obenem najustvarjalnejših evropskih jazzistov. Tovrstni koncerti so redka priložnost, ki povsem razgalja glasbenika. Pokažejo njegovo mojstrstvo, iskrenost, iskanje in izvirnost.« (Ičo Vidmar)

torek, 24. avgust 2010, ob 21:00

KATARINA in DEJAN

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja, nedavno nastali folk duo, je na slovenski glasbeni sceni svoj preboj naredil leta 2009, ko sta se s punkfolk skladbo Uej Uej (Magdalenca) uspešno predstavila na natečaju Vala 202 in nastopila na zaključni prireditvi natečaja v Kinu Šiška. Junija 2010 sta bila nagrajena tudi na Kantfestu – slovenskem kantavtorskem festivalu. Katarina upesnjuje bogat izpoveden svet ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in arhaičnimi ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti. Aranžmajsko piko na i pa postavlja njen odrski kompanjon, vsestranski glasbenik in producent Dejan Lapanja, ki se je kalil v odmevnih slovenskih skupinah Olivija in Bast, trenutno pa poleg svojega tria nastopa še s skupinami Salamandra Salamandra, Adrabesa in Mljask.

sobota, 28. avgust 2010, ob 21:00

SPORTBILLY KRŠI EMBARGO

Sportbilly Krši Embargo je šestčlanska zasedba z avtorsko glasbo, ki deluje v Mariboru. Zvok Sportbillyja ima več obrazov in v vsakem se odsevajo drugačni vplivi. Domača jim je dub forma, vendar se od nje tudi oddaljujejo in prihaja do zmesi žanrov in inovativnih prijemov. V tem začetnem obdobju se ukvarjajo z avtorskimi kompozicijami, ki so bile za tovrstno zasedbo spisane pred nekaj leti in kažejo na izviren slog, ki ga začinjajo pihala in harmonika. Jaka Berger –bobni, tolkala, Jure Najdič – bas, Danijel Marinič – harmonika, Miha Klančnik – trobenta, Rok Uhan – saksofon, Jernej Stergar – kitara.

torek, 31. avgust 2010, ob 21:00

MAJA SAVIČ HAMMOND TRIO

»Gre za silno zanimivo sodelovanje, o katerem se govori že kar nekaj časa, ampak šele v začetku tega leta se je to sodelovanje začelo glasbeno uresničevati. Kar je najbolj zanimivo pri tej zgodbi je to, da lahko poslušalec sliši hammondista! V veliko zadovoljstvo mi je sodelovati z Erikom, ki je vrhunski pianist/hammondist, ker ob njem iz sebe izstisnem največ, pravi Maja, in dodaja, da ji je prav tako v zadovoljstvo sodelovati tudi s tretjim članom benda Radkom Divjakom. Čeprav gre le za trio, ne gre za tiho kombinacijo glasbenikov in instrumentov. Še več … hammond odlično zapolnjuje prostor s svojim zvokom, bobni in vokal pa dodajajo ritem in melodijo, ki tako nadgrajujeta specifični zvok hammonda. In na koncu lahko ponosno rečem, če nikjer drugje, v tem triu lahko Slovenci in Hrvati lepo sodelujemo. Maja Savić  

Šiškaton je skupno ime za 15 koncertov, za 15 poletnih glasbenih večerov na vrtu kavarne Kralj v Kinu Šiška. Od 9. julija do 31. avgusta se bo ob torkih in sobotah ob lepem vremenu (če nam vremenski bogovi ne bodo na naši strani, bo koncert žal odpovedan) in vsakič ob 21. uri zgodil jazz, etno jazz ali eksperimentalni jazz koncert. Mogoče bo glasbeni tempo poletno miren in sproščujoč, mogoče pa bodo nastopajoči ubrali drugo pot in bo vse skupaj mnogo bolj divje. Začnemo, tokrat izjemoma v petek, 9. julija, z Domen Gnezda Triom. VSTOP JE seveda PROST.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply