Sex Mob & DJ Olive (ZDA)

ob 20.30, bar pr` Gabrijelu, Cerkno

Med koncerte iz preteklih festivalih Jazz Cerkno, ki še danes odmevajo, nedvomno sodi tudi sijajni nastop newyorškega banda Sex Mob leta 2001, kar je bil njihov sploh prvi nastop v Sloveniji! Ta pretkana tolpa se sedaj vrača v Cerkno, tokrat na Keltiko, in sicer okrepljena s cenjenim mojstrom gramofonov DJ Olivom.

Sex Mob so znani po zabavnih predelavah pop in rock hitov (od Abbe do Rollingov), v katerih združujejo tradicionalistične in avantgardne prijeme. Na zadnjem albumu Sexotica (ki ga predstavljajo na trenutni turneji) se na podoben način, a skozi avtorske skladbe, lotevajo kar cele zvrsti – "exotice", ki je bila priljubljena v 50. letih, zanjo pa so bili značilni bogati aranžmaji, "lounge" vzdušje in navezave na eksotične ritme Južne Amerike.

Basist Tony Scherr, bobnar Kenny Wollesen, saksofonist Briggan Krauss ter glava projekta, trobentač Steven Bernstein imajo vsi izkušnje iz številnih drugih projektov najvidnejših glasbenikov. Bernstein je bil glasbeni vodja legendarnih Lounge Lizardsov, v istem bendu je igral tudi basist Tony Scherr, saksofonista Briggana Kraussa smo pred leti v Sloveniji spoznali v bandu Babkas, bobnar Kenny Wollesen pa je stalnica v bandu Toma Waitsa. Steven Bernstein je band zagnal leta 1995 z idejo, da v jazz vrne zabavo. Njegov recept vračanja zabave v jazz ni, kot sam poudarja, nič novega: odločil se je, namreč, slediti staremu načelu iz zgodovine jazza: predelaš znano temo in si jo prilagodiš, poslušalci pa ti toliko prej prisluhnejo, ker skladbo poznajo. Med drugimi izvajalci, ki so jih Sex Mob predelali na samosvoj, humoren, a marsikdaj revolucionaren način, so Nirvana, Prince, Grateful Dead, ABBA, Rolling Stones ter ščepec filmskih tem, ki so krasile filme o Jamesu Bondu.

Slednjim so posvetili kar cel album, Sex Mob Does Bond, njihov zadnji album, za Grammyja nominiran Sexotica, ki ga bodo predstavili v Cerknem skupaj z DJ Oliveom, pa je prav tako tematski, saj so se na njem lotili avtorske posodobitve danes vse bolj vplivnega sloga exotica iz 50. let. Med drugim se na exotico v zadnjem času navezuje tudi John Zorn, z glasbeniki iz Zornovega kroga pa so člani Sex Mob obilno sodelovali; Bernstein je pri njegovi založbi Tzadik objavil ščepec albumov iz svojega projekta Diaspora. Njihov gost, DJ Olive, velja za enega najvidnejših protagonistov illbienta, eksperimentalne elektronske godbe, ki je razsajala v 90. letih prejšnjega stoletja (ustanovil je tandem We™).

Sex Mob so k exotici pritaknili dodatno črko "S" in si jo krepko prisvojili ter jo naredili za še bolj mamljivo in omamno. Ob tem so glasbo, navdihnjeno z ustvarjanjem enega vodilnih predstavnikov exotice Martina Dennyja, krepko "naelektrili". Tony Scherr je poprijel za električni bas, saksofonist Briggan Krauss je srkbel že za elektronske naprave, njihovi spontano posneti glasbi pa je produkcijski dvojec Good and Evil dodal ščepec modernih elektronskih zvokov od scratchanje in samplanja do dubovskih efektov in nasnetih ritmov. Na koncertu pa bo za zanke, šume in gramofonske vragolije kajpak skrbel sloviti DJ Olive, ki je sodeloval z imeni, kot so Marc Ribot, Han Bennink, Christian Fennesz, Otomo Yoshihide, Elliot Sharp in Mats Gustafsson. V rokah peterice pregnanih mačkov se exotica s svojimi sanjavimi in zapeljivimi ritmi in melodijami kajpak pregnete v vročekrvno sexotico s hudimi groovi, ritmičimi zankami in predirnimi, a tudi atmosferskimi solističnimi vložki, ki vas bodo ogreli od zunaj in znotraj! Že tako vročemu večeru pa bo s svojim odborom muzike po koncertu dodal plin še selektor BB in večer popeljal neznano kam!

Po koncertu pa bo selektor BB (Krško) vrtel muziko na glas !!!
 
Cena vstopnice: 9€
!!! V prodaji omejeno število vstopnic !!!

Kmalu:
* sobota, 17. april, ob 22h Salamandra Salamandra & Jožek Štucin z gosti: B. Gombač, I. Leonardi (SLO)
* 15. Jazz Cerkno ´10 (13. – 15. maj)

Med koncerte iz preteklih festivalih Jazz Cerkno, ki še danes odmevajo, nedvomno sodi tudi sijajni nastop newyorškega banda Sex Mob leta 2001, kar je bil njihov sploh prvi nastop v Sloveniji! Ta pretkana tolpa se sedaj vrača v Cerkno, tokrat na Keltiko, in sicer okrepljena s cenjenim mojstrom gramofonov DJ Olivom. Sex Mob so znani po zabavnih predelavah pop in rock hitov (od Abbe do Rollingov), v katerih združujejo tradicionalistične in avantgardne prijeme. Na zadnjem albumu Sexotica (ki ga predstavljajo na trenutni turneji) se na podoben način, a skozi avtorske skladbe, lotevajo kar cele zvrsti – "exotice", ki je bila priljubljena v 50. letih, zanjo pa so bili značilni bogati aranžmaji, "lounge" vzdušje in navezave na eksotične ritme Južne Amerike.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply