SETHSTAT

Ob 21.00, Kino Šiška

V okviru Šiškatona tokrat zasedba, ki se ukvarja s posebno vrsto glasbene umetnosti, v kateri so zamisli posledica sodobnega urbanega življenja, hkrati pa pod močnim vplivom tradicionalne glasbene zakladnice.

Njihova glasba je edinstvena, ker ljudske ritme, melodije in motive uporablja kot podlago, namesto da bi jih kopirala in prirejala.
To omogoča večjo svobodo izražanja in hkrati vplive številnih vrst glasbe, ki se tudi prepletajo, obenem pa se ohranja močan makedonski karakter. Precej sodoben nabor inštrumentov (pozavna, saksofon, trobenta, bas kitara, tolkala in klaviature, klavir) glasbi daje poseben, edinstven pridih.

Zasedba Sethstat je uspešno nastopila v skoraj vseh makedonskih klubih in koncertnih dvoranah, pa tudi v tujini – v Budimpešti, Zagrebu, Sarajevu itd. Vzpostavili so tudi sodelovanje s številnimi uglednimi organizacijami, kot so Jazz festival Skopje, Bagi Records, Radio Jazz FM, festival glasbe 20. stoletja Synthesis, Evropski glasbeni festival za mlade, Beograjsko poletje, Jazz festival Zagreb, Jazz festival Sarajevo, Civil, EXIT, Umbria Jazz Balkanic Windows itd. Vredno omembe je tudi dejstvo, da se je njihova skladba MVP leta 2004 na izjemno ugledni spletni strani All About Jazz uvrstila na lestvico Top Downloads 200.

Tri študente (glasbe, elektrotehnike in strojništva) je leta 1990 potreba po ustvarjanju nove glasbe pripeljala do tega, da so ustanovili svojo zasedbo. Glasba, ki so jo začeli ustvarjati pod močnim vplivom tradicionalnega načina življenja, hkrati pa življenja v urbanem okolju, ni bila podobna ničemur, kar so slišali do tedaj. Kmalu po tem, ko so študentje Vladan Drobicki, Dorian Jovanović in Vasko Bojadziski ustanovili to zasedbo, sta se jim pridružila še Aleksandar Gumbevski in Mihail Parushev. Zasedba se je po egipčanskem božanskem bojevniku, zaščitniku boga Amona Ra, poimenovala “Seth”. Leta 1993 so na podlagi trdega dela izdali svoj prvi album pri povsem novi glasbeni založbi "BAGI Records". Zasedba SETH je v tem obdobju nastopala po vseh makedonskih odrih, s čimer so si pridobili velik ugled in širok razpon glasbenih izkušenj. Na podlagi tega so začeli ustvarjati nove materiale, ki so jih tudi posneli in objavili v rekordnem času ter povsem brez težav. Leta 1995 so se zasedbi pridružili še trije glasbeniki: Kliment Angelovski, Gjole Maksimovski in Dino Milosavljević. Leta 1996 so za založbo “SJF Records” izdali nov album “Within Yourself”. Zasedba se je odpravila na manjšo turnejo po balkanskih državah in tako začela nastopati izven Makedonije. Ne glede na to, kje so nastopali, je njihov zadnji album požel zelo dobre kritike. V naslednjih mesecih so začeli pripravljati nov material za tretji uradni album. Najeli so studio in eno leto ustvarjali v njem. Rezultat je bil neopredeljiv, zato niso bili prepričani, če je to primeren material za njihov album. Hkrati pa se je zdelo, da je posnetek iz jazz festivala Kumanovo tisto pravo, zato so leta 2000 pri založbi “SJF Records” tega izdali kot tretji uradni album z naslovom “SETHSTAT”. Na tem albumu se prvič pojavi Pance Bujukliev. Obdobje, ki sledi, je bilo za celotno regijo zelo stresno. V Makedoniji se je začel oborožen spopad. Zasedba vseeno ni prekinila z delovanjem in njeni člani so sodelovali v Globalnem združenju za glasbenike brez meja. Nastopali so v kriznih žariščih (Tetovo, Gostivar, Kumanovo), pa tudi na festivalih, usmerjenih v prizadevanja za mir (No Borders, Peace Unlimited Festival itd). V pripravah za svoj naslednji album (“Rolling Garage” 2004, SJF Records) je poleg trenutnih članov zasedbe na bobnih nastopil Lazar Darkovski.

Vladan Drobicki – pozavna
Vasko Bojadziski – saksofon
Aleksandar Nikolovski – trobenta
Panche Bujukliev – klaviature, klavir
Pavel Drobicki – električna bas kitara
Goce Naumov – bobni, tolkala

Zasedba je do zdaj izdala štiri albume:
"Seth Makes Sense" (1993);
"Within Yourself" (1996);
"Sethstat" (2000);
"Rolling Garage" (2004).

Cena vstopnice:
5 EUR / 8 EUR na dan koncerta

V okviru Šiškatona tokrat zasedba, ki se ukvarja s posebno vrsto glasbene umetnosti, v kateri so zamisli posledica sodobnega urbanega življenja, hkrati pa pod močnim vplivom tradicionalne glasbene zakladnice. Njihova glasba je edinstvena, ker ljudske ritme, melodije in motive uporablja kot podlago, namesto da bi jih kopirala in prirejala. To omogoča večjo svobodo izražanja in hkrati vplive številnih vrst glasbe, ki se tudi prepletajo, obenem pa se ohranja močan makedonski karakter. Precej sodoben nabor inštrumentov (pozavna, saksofon, trobenta, bas kitara, tolkala in klaviature, klavir) glasbi daje poseben, edinstven pridih.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply