Sem proti nasilni izselitvi Jazz cluba Gajo

Izjava za javnost

Leta 1994 smo na zemljevid mlade prestolnice nove evropske države zarisali nepogrešljivo kulturno točko, Jazz Club Gajo. Brez stalno delujočega jazzovskega kluba si ni mogoče zamisliti nobenega sodobnega urbanega središča. Na Beethovnovi 8 je bilo do danes več kot tri tisoč literarnih, dramskih in glasbenih prireditev in več kot šesto tiskovnih konferenc, na katerih so založbe predstavile svoje knjižne novitete, nove cd plošče, kot tudi filme iz produkcije dokumentarnega programa TVS. V klubu je bilo do danes posnetih 120 oddaj o slovenski jazzovski ustvarjalnosti v ko-produkciji Z RTV Slovenija.

Petnajst let delovanja kluba kljubuje petnajstletnemu pustošenju ustvarjalnega in kulturnega snovanja v mestnem središču, ki Ljubljano spreminja v prestolnico potrošniškega primitivizma in barbarstva. Poskus, da se Jazz Club Gajo zapre in izseli, je logična izpeljanka omenjene pridobitniške norosti.

Ker nočemo živeti v Sloveniji brez duše in ustvarjalne svobode, nasprotujemo nasilni izselitvi Jazz Cluba Gajo iz prostorov na Beethovnovi 8. Z ukinitvijo ali odstranitvijo kluba iz obstoječih prostorov bi bila ljubljanski in slovenski kulturi napravljena škoda, ki bi jo bilo težko popraviti. Zato pristojne institucije, medije in najširšo slovensko javnost naprošamo, da podpre prizadevanja za ohranitev Jazz Cluba Gajo.

MILAN DEKLEVA
DRAGO JANČAR
BORIS A. NOVAK
FERI LAINŠČEK
MILAN JESIH
MITJA ČANDER
TONE JANŠA
ALEŠ BERGER
BORIS CAVAZZA
ALEŠ ŠTEGER

DRAGO GAJO
PETER MIHELIČ
JANEZ GREGORC
OTO PESTNER
PRIMOŽ GRAŠIČ
LOJZE KRAJNČAN
TONE JANŠA
NADA ŽGUR
HUGO ŠEKORANJA
ALENKA GODEC

Društvo slovenskih pisateljev
Javna agencija za knjigo
Društvo dramskih umetnikov
Mladinska knjiga založba
Cankarjeva založba
Študentska založba
Nova Revija založba
Studia Humanitatis založba

Konservatorij za glasbo Ljubljana
Založba kaset in plošč RTVS
Kulturno-umetniški program RTVS
Glasbeni program RA SLO
Big Band RTVS
Big Band DOM
Big Band Cerknica
Big Band Vrhnika

Nasprotujemo nasilni izselitvi Jazz Cluba Gajo iz prostorov na Beethovnovi 8. Z ukinitvijo ali odstranitvijo kluba iz obstoječih prostorov bi bila ljubljanski in slovenski kulturi napravljena škoda, ki bi jo bilo težko popraviti. Zato pristojne institucije, medije in najširšo slovensko javnost naprošamo, da podpre prizadevanja za ohranitev Jazz Cluba Gajo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply