Saša Farič bronasta na X igrah

Radomeljčanka v Aspnu v šestem poskusu do prve slovenske kolajne na igrah “ekstremnih športnikov”.

Saša Farič je na 13. zimskih X igrah v Aspnu v Koloradu v disciplini smučarski kros osvojila bronasto kolajno in dosegla svoj največji uspeh izven tekmovanj pod okriljem FIS. Naslov je ubranila Francozinja Ophelie David pred Švedinjo Magdaleno Jonsson. Pri moških je zmagal Kanadčan Stanley Hayer pred Japoncem Hirumijem Takizavo in Švicarjem Andreasom Steffenom.

To je bil Sašin peti nastop med povabljenkami na X igrah, valilnici novih športnih disciplin, kjer sta v devetdesetih zrastla najprej deskarski in nato še smučarski kros. V prvih treh poskusih je bila Saša osma, predlani in lani pa po preboju v veliki finale peta (na X igrah je v skupinah po šest tekmovalcev za razliko od tekem FIS, kjer so na štartu po štirje).

Na dolgi in zaradi svežega snega počasni progi so imeli nastopajoči težave s prekratkimi skoki. Nekaj trdih pristankov je tako v kvalifikacijah kot v finalu skusila tudi 24-letna Radomeljčanka, a vseeno ni čutila bolečin v kolku, izpahnjenem pred mesecem dni.

"Po petkovih kvalifikacijah, kjer sem dosegla sedmi čas, sem bila glede nastopa v finalu kar malo skeptična. Zaradi trdih pristankov me je vse bolelo. Včeraj sem si privoščila masažo in danes sem se počutila najbolje. V polfinalu je bila proga zelo počasna, z nekaj zaviranja sem lahko požirala skoke. V velikem finalu pa sem pričakovala, da bo proga toliko hitrejša, da
bom lahko z odrivanjem skakala varno daleč in to mi je tudi uspelo. Kolajna mi je dala veliko motivacijo za nadaljevanje sezone
," je povedala Saša.

"Uresničil se nam je prvi del sanj, imamo kolajno na X igrah. Po vsej Sašini kalvariji v zadnjem mesecu je to lepa nagrada. Poškodba je zdaj pozabljena. Ni bila šala priti do kolajne, skoki so bili težki skoki in boj trd," pa pravi vodja in trener slovenske ekipe Primož Vrhovnik.

Slovenska ekipa se seli pod bližnji Copper Mountain, kjer bosta v torek in sredo dve tekmi severnoameriške serije, naslednja velika preizkušnja za Sašo Farič in Simona Jecla pa bo olimpijska generalka, tekma za svetovni pokal v Vancouvru 6. Februarja.

13. zimske X igre, smučarski kros, vrstni red finala

ženske
1. Ophelie David (Fra)
2. Magdalena Jonsson (Šve)
3. Saša Farič (Slo)
4. Seraina Murk (Švi)
5. Karin Huttary (Avt)
6. Kelsey Serwa (Kan)

moški
1. Stanley Hayer (Kan)
2. Hirumi Takizava (Jap)
3. Andreas Steffen (Švi)
4. Daron Rahlves (ZDA)
5. Brian Bennett (Kan)
6. Eric Andersson (Šve)

Andrej Dekleva / sloski.si


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply