Reverend James Leg = BLACK DIAMOND HEAVIES

Ob 21. uri, Menza pri koritu

Black Diamond Heavies je odbiti punk blues-soul dvojec, ki prihaja iz Nashvilla. Najprej je bil to sicer bend. S svojimi prodornimi nastopi so štartali že v letu 2004 in si hitro ustvarili močno »fanovsko« bazo, predvsem na jugu ZDA. Bend je ustanovil nihče drug kot sin texaškega pridigarja John Wesley Myers aka Reverend James Leg, znan po svojemu Fender Rhodesu in močnih, hrapavih bluesovskih pevskih učinkih.

Kot otrok se je že posvečal gospelu, dokler ga ni zapeljal peklenski blues. Mnogi ga poznajo po sodelovanju z odličnim blues punk bendom Immortal Lee County Killers.  James Leg je leta 2004 k soustvarjanju povabil bobnarja Vana Campbella, ki je znan tudi po sodelovanju z The Invisibles in art punkerji The Rum Circus, pridružil pa se jima je še kitarist Mark Holder. Njihov EP »You Damn Right«, iz leta 2005, jih je izstrelil na rockovsko sceno in zasloveli so po svojih norih živih nastopih. Toda Holder ni zdržal divjega življenja na neskončni glasbeni poti, tako da je leta 2006 zapustil zasedbo. Ostal je dvojec James Leg – Van Campbell, ki je še zaostril svoj glasbeni izraz. Zgolj z orglami, prekajenim vokalom in divjim ritmom bobnov sta zasvojila številne »fane« in tudi odgovorne pri založbi Alive Records, za katero sta leta 2007 izdala prvenec »Every Damn Time«. Še naprej sta ostala zvesta umazanemu, destruktivnemu južnaškemu bluesu in leta 2008 je izšel že njun drugi album »A Touch of Someone Else’s Class«, prav tako za kreativno rockovsko založbo »Alive Records«. Po letih divjih, prepotenih koncertnih nastopov, po katerih je dvojec Black Diamond Heavies najbolj znan, kar lahko tudi preverite na koncertnem albumu iz leta 2009, »Alive as Fuck: Masonic Lodge, Covington, KY«, sta se James Leg in Van Campbell odločila za krajšo pavzo, toda Reverend James Leg ni zdržal brez umazanega bluesa in soula. Marca bo izšel njegov solo album, ki ga bo ob spremljavi skrivnostnega, svežega bobnarja predstavil v živo, na svojem ljubljanskem koncertu, 31. marca, v Menzi pri koritu.

Vendar to še ni vse, kar nam bo ta večer ponudil južnjaški Texas. RESTAVRANT, garažni punk rockerski dvojec je sicer nastal v Los Angelesu, vendar sta ga ustanovila dva prijatelja iz južnega Texasa. Troy Olaf Murrah in J State sta odštekana odbitka iz mesteca Victoria, ki sta svojo umazano bluesovsko žilico odkrila šele potem, ko sta se preselila v Los Angeles. Fanta omenjata, da so na njiju vplivali številni različni glasbeniki kot so Mississippi Fred Mcdowell, The Fall, Doo Rag, George Jones, Bo Diddley, The Country Teasers…  Pri založbi Narnack, ki je znana po izdajah Lee »Scratch« Perryja ali pa The Fall, sta leta 2008 izdala svoj prvenec »Returns to the Tomb of Guiliano Medidici«. Z odsluženo zvočno ropotijo ustvarjata ritem, ki je oplemeniten z umazanim bluesom kitare, hillbilly bendža in skrhanih vokalov. To je prava žurerska, močvirska bluesovska poslastica, ki se zna zavleči do poznih jutranjih ur.

Da pa bo večer še bolj odbit bojo poskrbeli domači CRAZED FARMERS, ki so tik pred izidom nove plošče ! Komaj ko je nekaj globlje zarila v ledino s tretjim dolgometražcem FarMa (ZKP Radio Študent, 2009), ima razglašena kmetavzarija enega farmerja manj in nekaj na pol civiliziranih komadov več. Gibljejo se v razponu od lene močvirske in malarično zabluzene počasnosti do neulovljivo raztreščenih poskusov primitivnega hardkora, da o razpadajočih priredbah klasike niti ne govorimo. Nekaj se sliši tudi na temo balad, a to je neslišana kmetavzarska zgodba, o kateri še nihče ni govoril. Vse to in še manj, kadar jim le uspe, odigrajo, če se temu tako reče, tudi na koncertih. Ena izmed redkih tovrstnih priložnostih se ponuja prav zdaj. Naj odzveni, komur ni namenjena, in naj v njej uživa, kdor …

REVEREND JAMES LEG = BLACK DIAMOND HEAVIES (usa)
RESTAVRANT (usa)
CRAZED FARMERS (slo)

Black Diamond Heavies je odbiti punk blues-soul dvojec, ki prihaja iz Nashvilla. Najprej je bil to sicer bend. S svojimi prodornimi nastopi so štartali že v letu 2004 in si hitro ustvarili močno »fanovsko« bazo, predvsem na jugu ZDA. Bend je ustanovil nihče drug kot sin texaškega pridigarja John Wesley Myers aka Reverend James Leg, znan po svojemu Fender Rhodesu in močnih, hrapavih bluesovskih pevskih učinkih. Kot otrok se je že posvečal gospelu, dokler ga ni zapeljal peklenski blues. Po letih divjih, prepotenih koncertnih nastopov, po katerih je dvojec Black Diamond Heavies najbolj znan, sta se James Leg in Van Campbell odločila za krajšo pavzo, toda Reverend James Leg ni zdržal brez umazanega bluesa in soula. Marca bo izšel njegov solo album, ki ga bo ob spremljavi skrivnostnega, svežega bobnarja predstavil v živo, na svojem ljubljanskem koncertu, 31. marca, v Menzi pri koritu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply