Reportaža s koncerta Megadeth

Kino Šiška, 29. Junij 2010, Ljubljana

Po več kot 25 letih delovanja skupine smo v Sloveniji končno doživeli še obisk edinega mankajočega benda izmed velike četverice thrash metala. Megadeth so ob Metallici, Slayer in Anthrax bili tisti, ki so v prvi polovici osemdesetih postavili temelje tega takrat najbolj ekstremnega glasbenega žanra in definirali njegove prvine; hitri in glasni riffi z značilnim ‘crunchy’ zvokom kitar, ter agresivni vokali in mogočni bobni z dvema basoma, ki drvijo kot neukročen stampedo zlatega obdobja divjega zahoda.

V Ljubljano je bend prispel nekoliko utrujen od potovanja po vzhodni Evropi. Na Poljskem, Češkem, Romuniji, Bulgariji, Turčiji in v Grčji se je na t.i. festivalu Sonisphere je velika četverica thrasha se je v enem večeru prvič v zgodovini zvrstila na istem odru. Skratka neponovljivo. Že mesece prej razprodan koncert in nabito polna dvorana Kina Šiška je bila nad prihodom Dave-a in ekipe na oder navdušena že pri prvem komadu… Vzdušje se je iz pesmi v pesem stopnjevalo. Nizali so hite in legendarne klasike, ter zaigrali: Skin O’ My Teeth, Wake Up Dead, Headcrusher, In My Darkest Hour, Holy Wars, Hangar 18, Take No Prisoners, Five Magics, Poison was the Cure, Lucretia, Tornado of Souls, Dawn Patrol, Rust in Peace … Solaris, Trust, A Tout le Monde, Sweating Bullets, Symphony of Destruction. Glasno skandiranje; M E G A – D E T H, ki je na trenutke preglasilo celo ozvočenje je rezultiralo v nekaj nagovorih in pozdravih Mustaina slovenske publike, ter izjavi ‘We will be back’….

Čeprav so sicer že začeli na nivoju, a zgolj rutinsko profesionalno, so se proti koncu koncerta omehčali. Široki nasmeški obeh Davidov in povratno spodbujanje publike, so nas prepričali, da tudi bend uživa in da je z odzivom, katerega roko na srce niso pričakovali, saj so bili pri nas prvič, več kot zadovoljni. Tudi naslednji dan, ko so igrali v Zagrebu so bili tako kot v Ljubljani in na večini spomladanske ameriške turneje razprodani. Po obveznem dodatku, hitu, ki je znan tudi z MTV; ‘Peace Sells…’ so Megadeth po dobri uri in pol grmenja ob optimalnem in ne preglasnem ozvočenju in perfektnem light-showu zaključili. Dave je vidno ganjen, le še pomahal v slovo, nas 1000 srečnikov, ki smo uspeli tega soparnega junijskega torka v dvorano Kina Šiška, je pa zapustilo prizorišče še za kanček srečnejši. Predvsem pa nikomur ni bilo žal nobene pretočene kapljice znoja…

Boris B. Voglar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply