Report iz DH Avče

Vikend, ko cela vas (pa še kdo za povrh) stopi skupaj pri organizaciji tekme gorskih kolesarjev v spustu. Sedmi Downhill Avče je še enkrat odprl Pokal Slovenije v tej disciplini. Da se dež ravna po datumu dirke v Avčah, zadnja leta očitno ne velja več. Ali vsaj to ne, da bi progo tako namočil kot v prvih izvedbah, ko je bilo dirkanje prava komedija drsenja na kolesih skoraj dvakratne teže.

Tokrat je nekaj manj kot 200 udeležencev nekaj dežja doživelo proti koncu sobotnega treninga. A na jutro dirke posledic ni bilo več videti. Toplo vreme, nekaj vetrca in bujno zelenje hitro posušijo prst, tako da je bil med finalom oprijem na zbiti zemlji in prahu ponekod že preslab. Na kot beton trdi zemlji so bile marsikje vidne črne sledi mehke mešanice tekmovalnih gum.

Prireditelji iz športno-kulturno-turističnega društva Avče (beri: avška tekmovalna ekipa z Mihom, Petrom, Mitjem, Tadejem, Emanuelom in drugimi, ki jim zadnje dni priskočijo na pomoč starši, prijatelji, tete in strici, sosedje …) so po dosedanjih šestih izvedbah popeljali organizacijo še stopničko višje. Doslej je bil neroden iztek, kjer si tekmovalca videl pravzaprav sekundo preden je prevozil ciljno črto. V dolinico, kjer je cilj, proga zdaj pride iz druge smeri, kjer so potolkli džunglo in speljali nekaj zavojev, tako da lahko gledalci iz ciljnega prostora za tekmovalca navijajo kakšnih deset sekund, preden še zadnjič zavije, se zaluča čez skalno stopnico in prekine fotocelico časomerilcev.

Kot bi to ne bil dovolj velik napredek, so pri Hitu izprosili še veliki video zaslon na tovornjačku (znan z Dowke), nekako štirikrat večji od tistega, ki smo ga videli na svetovnem pokalu v Mariboru, in nanj prenašali sliko z nekaj kamer. Z manj kamer, kot so si želeli, saj signala s skoka Šumba nikakor niso spravili v dolino. A že to je bilo dovolj, da si je finale v cilju ogledalo blizu tisoč gledalcev. Še veliko jih je bilo seveda na progi. Natlačen prostor okrog ciljnega prostora, s pogledi obrnjenimi navkreber, je poskrbel, da je tekmovalce po slabih štirih minutah vožnje pričakal enkraten sprejem.

Konkurenca je že med Slovenci številčna, močna in izenačena. Ob tem so se na slovenske dirke in še posebej na Avče lepo navadili še najhitrejši Avstrijci z dvema najmočnejšima ekipama na čelu. Zmagovalca sta med najhitrejšimi na svetu. 22-letni Markus Pekoll iz Schladminga je bil že dvakrat avstrijski prvak, lani si je doma na dirki svetovnega pokala pridirkal 12. mesto. V Avčah je nastopil četrič in zadnja tri leta lepo stopnjeval svoje dosežke: tretji, drugi … prvi!

Petra Bernhard jih bo letos dopolnila trideset, že desetletje je redno ime prve deseterice svetovnega pokala. Je prava ‘misica’ spusta. Pri puncah je bila domača ‘obramba’ bolj slabotna, saj se je Rebeka Barlič na treningu udarila v svoje ne popolno zapestje in na dirki ni nastopila. Špela, Zarja in Naja jo bodo morda nekoč uspešno nadomeščale.

Pri fantih je bil boj za domačo zmago dosti bolj tesen. Skoraj domačin, "Kanauc" Tadej Humar, lani drugi v skupni razvrstitvi pokala, je bil najhitrejši v polfinalu. V finalu je šel sredi proge žal na komolec na mestu, kjer ima težave malokdo. Pa je bil vseeno odličen peti. Drugi blizu živeči as Nejc Rutar je bil v polfinalu za petami Humarju, v finalu pa le 27 stotink sekunde za Pekollom, a čisto zadovoljen z drugim mestom. Aktualni avstrijski prvak Boris Tetzlaff je bil tretji, že skoraj štiri sekunde za zmagovalcem. Po lanskih pravilih bi bila na podelitvi še četrouvrščeni Miran Vauh in Humar.

Čaka nas serija osmih pokalnih dirk, ki ne bo le najdaljša, ampak skoraj zagotovo tudi najbolj napeta v zgodovini. Če smo pred dvema letoma rekli: "Zdaj je pa res že zelo težko priti v prvo deseterico," bo letos to veljalo za prvo dvajseterico, čeprav mladinci in veterani od letos nastopajo ločeno. Napete so bile tudi druge dirke, ne le članske.

Pri mladincih je na svoji prvi dirki z licenco prvo zmago osvojil Škofjeločan Žan Fojkar, novi član ljubljanskega Supersnurfa (lani amater pri MTB klubu Kranj). V manj kot sekundi sta mu sledila domačin Andrej Markič in mladinski prvak Aleš Virtič, medtem ko sta ga favorita Čemažar in Hölcl malo lomila in končala na 5. in 6. mestu.

Prvi zmagovalec v novi kategoriji mlajših mladincev do 17 let je za nov klub MTB Kočevje postal David Gole. V veteranski kategoriji masters je Boštjan Felc za 84 stotink prehitel svežega veterana Matevža Zupanca.

Naslednja pokalna dirka bo 22. in 23. maja na progi svetovnega pokala v Mariboru, teden dni po tej najpomembnejši mtb dirki sezone v Sloveniji. Hkrati prinaša točke UCI prve kategorije, zato bo tujcev še več kot v Avčah.

Andrej Dekleva

Da se dež ravna po datumu dirke v Avčah, zadnja leta očitno ne velja več. Ali vsaj to ne, da bi progo tako namočil kot v prvih izvedbah, ko je bilo dirkanje prava komedija drsenja na kolesih skoraj dvakratne teže. Tokrat je nekaj manj kot 200 udeležencev nekaj dežja doživelo proti koncu sobotnega treninga. A na jutro dirke posledic ni bilo več videti. Toplo vreme, nekaj vetrca in bujno zelenje hitro posušijo prst, tako da je bil med finalom oprijem na zbiti zemlji in prahu ponekod že preslab.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply