Red Bull X-Alps 2009

Red Bull X-Alps je ena zmed najtežjih in najspektakularnejših jadralno-padalskih avantur na svetu!

Pot tekmovalce vodi preko gorskih vrhov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici in Franciji ter se konča na prelepi mediteranski obali. S padalom po zraku ali peš mora tekmovalec premagati 850km (zračna linija) poti od Salzburga do Monaka, ter ob tem med drugimi obiti tudi kontrolne točke na vrhovih Grossglocknerja, Marmolade, Matterhorna in Mont Blanca. Tudi ko hodi, mora padalo ves čas nositi s seboj. Spremljevalec mu lahko sledi z avtom / avtodomom in skrbi za logistično pomoč, hrano, počitek … vendar mu nikakor ne sme pomagati pri napredovanju ali nošnji osnovne opreme. Vsak drugi dan je najpočasnejši tekmovalec izključen iz tekmovanja. Dirka se zaključi 48 ur po tem, ko prvi tekmovalec prispe do cilja.

Med 30 izbranimi tekmovalci s celega sveta je tudi Primož Suša, 31-letni Vrhničan, po poklicu inženir informatike, je s paraglidingom pričel leta 1996, in sicer uporablja Macpara Magus6. Paragliding kljub novim stvarem, ki jih odkriva, ostaja njegova ljubezen, ki mu je povsem spremenila življenje. Raje kot ravnice ima gore, vsekakor pa igra vreme ključno vlogo. Za najslabšo izkušnjo ima leto 1999, ko je umrl njegov inštruktor Stanislav Rus. Za najboljšo pa spiralni vzpon, skupaj z Markom Novakom. Največji do sedaj doseženi uspeh mu predstavljajo 313 km dolg XC polet v Južni Afriki, sedem cross country svetovnih rekordov, 15. mesto v skupnem seštevku na svetovnem pokalu Poggio Bustone Paragliding 2008 in prvo mesto na Ratitiovec Open Slovenia 2007. Dirki Red Bull X-Alps se je pridružil, ker v njej vidi največji športni izziv. Na dirko se je sicer prijavil že leta 2003, a na srečo ni bil sprejet in je leto preživel leteče – naredil je po 200 km/dan in podrl pet svetovnih rekordov. Dirki Red Bull X-Alps 2009 se bo povsem predal in, upa, premagal celotno pot. Za svojo slabost ima pešačenje, vendar pravi, da ima še dovolj časa, da to spremeni.

Na dirki ga bo podpiral Igor Eržen, ki prav tako prihaja z Vrhnike. Primož Suša ga pozna že 8 let, prav njega pa je izbral zato, ker tudi on leti in je organiziral več slovenskih tekmovanj. Zna se hitro hitro prilagoditi neznani situaciji, ima dober smisel za humor in je človek, vreden zaupanja.

Spremljajte ju v živo na www.redbullxalps.com in Primoža vzpodbujajte tudi preko njegove knjige gostov.

Lansko leto se je na to ekstremno pustolovščino podal Simon Čopi in pristal na 19. mestu.

Zanimivi podatki:

– teža opreme, ki jo mora imeti tekmovalec ves čas pri sebi: 20 kg
– povprečna izguba telesne teže na 850 km dolgi poti: 10 kg
– povprečno število ur spanja na dan: 3 ure
– povprečno število dni za dosego do cilja: 12-20 dni

Red Bull X-Alps je ena zmed najtežjih in najspektakularnejših jadralno-padalskih avantur na svetu!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply