Red Bull Extreme Sailing Team

Če ste se ta konec tedna potikali po slovenski obali, ste lahko opazili Red Bullov jadralski dvojec, ki je tekmoval v okviru svetovnega prvenstva Extreme 40.

V času svoje jadralne kariere po svetovnih oceanih sta  Roman Hagara in Hans-Peter Steinacher osvojila skoraj vse, kar se osvojiti da: zlati olimpijski medalji in naslove evropskih prvakov. Poleg tega sta bila na podelitvi avstrijskih športnih nagrad dvakrat imenovana za športno ekipo leta in upravičeno se lahko štejeta za najbolj uspešna športnika poletnih športov svojih let v rodni Avstriji. Torej je že vse osvojeno? Ne bo držalo! S svojim vstopom na sceno velikih ladij ima ekipa jasen cilj – preboj med svetovno jadralno elito. Olimpijska prvaka – tako kot vedno – ničesar ne prepuščata naključju.

Po zlatih olimpijskih medaljah leta 2000 (Sydney) in 2004 (Atene) sta si vrhunska jadralca izbrala nov izziv: velike ladje s 5-člansko ekipo: David Vera (Španija), Gabriele Olivo (Italija) in en poseben gost na vsaki tekmi posebej.

200 kvadratnih metrov veliko jadro, 20 metrov višine, 13 metrov dolžine in doseganje hitrosti do 75 km/h. To so ključni podatki o novem 12-metrskem katamaranu, ki je ta teden iz domače Avstrije pripotoval v Slovenijo.

"Pozorno sva spremljala športnike, ki so tekmovali na olimpijskih igrah, ameriškem pokalu in tekmi Volvo Open Race. Zato sva k sodelovanju povabila Gabrila Olivo in Davida Vera," je povedal Steinacher, ki je odgovoren za taktiko in škote. "Ekipa štirih profesionalnih jadralcev je pravzaprav majhna za tako veliko jadrnico. Z njo je zelo težko upravljati in je petkrat hitrejša od RC44," dodaja skiper Roman Hagara.

Kljub ogromni izkušenosti ekipe se Steinacher zaveda, da jadranje s tako veliko jadrnico pomeni skok navzgor – v vseh pomenih besede: "Največji izziv so dimenzije jadrnice. Saj vendar ne tekmujemo v regati na dolge razdalje, temveč obiskujemo mesta in jadramo po zelo ozkih površinah, blizu bregov, pred številnimi gledalci."

Dolgo časa si je avstrijski par prizadeval za osvojitev ameriškega pokala, kjer si je Roman Hagara že nabral nekaj izkušenj: "Na takšnem katamaranu sem od poletja 2008 za ekipo BWM Oracle vadil že dvakrat. Tako Oracle kot Alinghi imata dve jadrnici," pojasnjuje Hagara. Sam na odločitev tekmovanja z veliko jadrnico gleda kot na korak naprej v razvoju športa: "Ta tekma je prihodnost jadranja in želimo biti zraven." Kdor dvojec pozna, ve, da njegove besede ne zvenijo v prazno.

Tekmovanje je gostil Ocean Racing Club, najekskluzivnejši jahtni klub pri nas, ki ima svoj sedež in prostore v hotelu Kempinski Palace v Portorožu.

Če ste se ta konec tedna potikali po slovenski obali, ste lahko opazili Red Bullov jadralski dvojec, ki je tekmoval v okviru svetovnega prvenstva Extreme 40. V času svoje jadralne kariere po svetovnih oceanih sta Roman Hagara in Hans-Peter Steinacher osvojila skoraj vse, kar se osvojiti da: zlati olimpijski medalji in naslove evropskih prvakov. Poleg tega sta bila na podelitvi avstrijskih športnih nagrad dvakrat imenovana za športno ekipo leta in upravičeno se lahko štejeta za najbolj uspešna športnika poletnih športov svojih let v rodni Avstriji. Torej je že vse osvojeno? Ne bo držalo! S svojim vstopom na sceno velikih ladij ima ekipa jasen cilj – preboj med svetovno jadralno elito. Olimpijska prvaka – tako kot vedno – ničesar ne prepuščata naključju.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply