Rdeča Galerija

Ena izmed dejavnosti, ki jo v Ateljeju 2050 nepretrgoma razvijajo že od samih začetkov je tudi galerijska dejavnost. Od prve razstave leta 2001 se je tako zvrstilo več kot 40 razstav grafik, fotografij, risb, slik, stripov, modnih skic, kolažev, ilustracij, unikatnih oblačil in modnih dodatkov.

Z otvoritvijo Rdeče Galerije decembra 2002 pa je galerijska dejavnost postala redni del ponudbe Ateljeja 2050. V letih med 2002 in 2004 je avtorje izbirala predvsem galerijska sekcija Ateljeja 2050 (Nika Gabrovšek, vodja Rdeče Galerije- diplomirana umetnostna zgodovinarka; Mojca Gorjan, predsednica društva- oblikovalka; Uroš Hrovat- ilustrator; Marjan Mutić- fotograf; Danijel Novakovič- fotograf).

Na podlagi poznavanja del in največkrat avtorjev samih so posamezne ustvarjalce povabili k sodelovanju ter jim ponudili možnost razstavljanja svojega dela v sklopu Rdeče Galerije. Konec leta 2004 so prvič objavili »Razpis za izbor razstav v Rdeči galeriji Ateljeja 2050 za leto 2005« ter bili nad odzivom prijetno presenečeni saj se je prijavilo veliko število umetnikov tako iz Slovenije kot tudi iz tujine oz. držav bivše Jugoslavije. Tudi v naslednjih letih so nadaljevali z izborom avtorjev preko javnega razpisa, in z veseljem opažajo, da se število in kvaliteta prijavljenih del vsako leto krepko povzpneta.

Izbor del kaže, da avtorji prihajajo iz različnih umetniških področji, mnogi pa presegajo kontekst klasičnih estetskih komponent in prehajajo na polje sociološkega, filozofskega in antropološkega področja. Pri izboru avtorjev upoštevajo predvsem inovativnost in kvaliteto izvedbe. Poudarek pa dajejo novim smernicam oziroma alternativi klasičnim in ustaljenim umetniškim smerem in avtorjem mlajše generacije, ki jih večje in bolj referenčne galerije zaradi premalo publicitete rade prezrejo.

Ena izmed dejavnosti, ki jo v Ateljeju 2050 nepretrgoma razvijamo že od samih začetkov je tudi galerijska dejavnost. Od prve razstave leta 2001 se je tako zvrstilo več kot 40 razstav grafik, fotografij, risb, slik, stripov, modnih skic, kolažev, ilustracij, unikatnih oblačil in modnih dodatkov.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply