RARA ROŽA: Zlatko Kaučič KOMBO & Trio

ob 21.00, Kino Šiška, Ljubljana

Priznani slovenski jazzovski skladatelj, bobnar in pedagog Zlatko Kaučič v produkciji Centra urbane kulture Kino Šiška pripravlja poseben projekt, ki združuje več plasti njegovega dosedanjega delovanja, hkrati pa predstavlja nove avtorske materiale.

Osrednji del večera sloni na predstavitvi projekta KOMBO, ki ga je Kaučič razvil v okviru šole za tolkala, in ki v vlogi izvajalcev vključuje 9 mladih slovenskih glasbenikov, ki pod umetniškim vodstvom razvijajo avtorsko glasbo iz območja jazza in etna ter z dobršno mero improvizacije. Večer bo uvedla mednarodna zasedba Balanescu-Girotto-Kaučič. Eden najuglednejših svetovnih violinistov Alexander Balanescu ter argentinski mojster soprano saksofona Javier Girotto se bosta skupaj z Zlatkom Kaučičem predstavila s programom improvizirane glasbe. Ugledna tuja gosta se bosta v sklepni fazi osrednjega dela – predstavitve projekta Biči (lansko leto izšel album s tem naslovom) – pridružila zasedbi KOMBO ter na ta način povezala in nadgradila oba dela večera.

Poseben element programa bo krstna izvedba nove suite z naslovom Rara roža, ki jo je Zlatko Kaučič napisal in posvetil pokojnemu radijskemu novinarju Tomažu Simonu.

KOMBO Zlatka Kaučiča je nastal znotraj šole za tolkala pod vodstvom bobnarja, tolkalca in skladatelja Zlatka Kaučiča. KOMBO je v žargonu orkester, ki ga sestavljajo tolkalci, kitaristi, klaviaturist,bas-kitarist, pa tudi drugi instrumentalisti. Glasba, ki jo orkester izvaja, sodi v območje jazza, mestoma z razvidnimi prvinami etno glasbe, in je vseskozi avtorsko naravnana: pa naj gre za izvedbo del priznanih avtorjev ali za izvirno glasbo Zlatka Kaučiča. Kot je za zvrst značilno, zlasti pa za ustvarjalnega duha, ki ga med mladimi glasbeniki vztrajno neguje Kaučič, njihovo izvajanje krasi neposrednost, svežina, čisto veselje in dobršna mera improvizacije.

Glasbeniki:

Zlatko Kaučič – umetniški vodja, Marko Lasič – bobni in tolkala, Vid Drašler – bobni in tolkala, Anže Kristan – bobni in tolkala, Gal Furlan – bobni in tolkala, Jan Jarni – kitara, Vitja Balžalorsky – kitara,
Peter Šavli – kitara, Andrej Frančeškin – keyboards, el.piano, Jošt Drašler – el bas, kontrabas.

Alexander Balanescu

Violinist, skladatelj in vizualni umetnik, je bil rojen v Romuniji, odraščal je v Izraelu, violino pa je študiral na londonskem Trinity College of Music in na newyorški šoli Julliard. Po študiju se je vrnil v London, kjer je delal in sodeloval z mnogimi vodilnimi sodobnimi glasbenimi skupinami. S svojim kvartetom Balanescu je pridobil ugled enega vodilnih sodobnih glasbenikov na svetu. S kvartetom je do zdaj naročil preko 25 glasbenih del pri skladateljih, kot so Michael Nyman, Gavin Bryars, Kevin Volans in sam Balanescu, nato pa so vključili ne-klasične avtorje, kot so John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Michael Nyman, Gavin Bryars, Ornette Coleman, Peter Greenaway, the Pet Shop Boys, Spiritualized, Kate Bush in Kraftwerk. Kot skladatelj / izvajalec je na področju plesa sodeloval z Merryl Tankard, Pino Bausch, Rosemary Lee, Suzy Blok, Johannom Ulrichom, Phillipom Sairom in Virgiliom Sienijem, poleg tega pa je sodeloval v gledaliških produkcijah v Theatre de la Place v Liegu, v beograjskem Narodnem gledališču, v Cabaretu Dromesko v Rennesu in v Watford Palace Theatru. Napisal je glasbo za celovečerne filme Angels and Insects, Le Poulpe, Il PartigianoJohnny in Eisenstein, za televizijske dokumentarce Dancing through Darkness in Spinoza ter za več kot 20 animiranih filmov. Alexander Balanescu velja za enega najbolj vizionarskih in vznemirljivih violinistov našega časa.

Zlatko Kaučič
Bobnar, tolkalec, improvizator, skladatelj in vizualni umetnik, se je rodil in odraščal v Sloveniji. Leta 1970 se je preselil v Italijo. Na seznamu umetnikov, s katerimi je sodeloval od tedaj, so Irene Schweitzer, Radu Malfatti, Duško Goykovich, Allen Blairman, Peter Delphinich, Eric Peter, Tete Montoliu, Claude Guillot, Paul Stocker, Mike Osborne, Burton Greene, John Lewis, Steve Lacy, Kenny Wheeler, Paul Stocker, Ze Eduardo, Antonio Pinho, Don Rendall, Michael Garrik, Rao Kyao, Chuck Israels, Ron Mclure, David Schnitter, Misha Mandelberg, Toon Rose, Sean Bergin, Arnold Dojewerd, Wiebe Wilbers, Frank Graso, Peter Guidi, Paul Bley, Michael Moore, John Patituci, Paolo Fresu, Phone Booth, Herb Robertson, Peter Brötzmann, Lisa Pooh … Kaučič nastopa in poučuje v ZDA in v Evropi, izdal je mnogo albumov in neprestano sodeluje v multikulturnih projektih, ki vključujejo avantgardno glasbo, vizualne umetnosti, poezijo in ples.

Javier Edgardo Girotto
igra sopran saksofon, bariton, flavto, bas klarinet, andsko piščal in panove piščali, je skladatelj in aranžer. Rojen je v Argentini. Z glasbo se je začel ukvarjati zahvaljujoč svojemu dedku, ki je bil dirigent v orkestru. Sprva je igral mali boben, nato sopran klarinet v orkestru Infanto Juvenil de Cordoba in v orkestru Villa del Rosario, potem je tega zamenjal za klarinet B. Zasnoval je svoje prve glasbene zasedbe, ki so se navdihovale v jazzu, in se začel posvečati tudi komercialni glasbi, poznani pod imenom “Quartetos”. Pri šestnajstih letih se je vpisal v provincialni konservatorij za klasično glasbo v Cordobi. Ker niso poučevali saksofona, se je učil igrati klarinet in flavto ter za oboje pridobil izobrazbo srednje stopnje. V času študija na konservatoriju je sodeloval z različnimi skupinami, med katerimi so bili Vertiente, ki so igrali mešanico glasbe fusion in argentinsko folklorno glasbo, ”the Jazz 440”, “Jam”, ’Enzo Piccioni Quartet” in “Juan Ciallella Quartet”. Ko je bil star 19 let, je dobil štipendijo za študij na Berklee College of Music, s čimer so se mu končno odprla vrata v jazz. Javier Girotto je leta 2000 ustanovil dva dueta – prvega z bandoneon harmoniko Daniela Di Bonaventure, s komer je posnel tri albume: “Javier Girotto Plays Rava”, “Recordando Piazzolla” in “Recordando Gardel” z orkestrom 13 godal. Drugi duet je oblikoval s harmoniko Luciana Biondinija, s komer je posnel dva albuma avtorskih kompozicij, nato pa se je ponovno vrnil k izjemno liberalnim improvizacijam. Prvi album “El Cacerolazo” je izšel leta 2002 pri založbi Philology, drugi, “Terra Madre”, pa leta 2005 pri ENJA RECORDS.

Javier Girotto je velikokrat sodeloval z Enricom Ravo v kvartetu Pianoless, v katerem je igral zanimiv baritonski saksofon kot poklon Chetu Bakerju in Gerryju Mulliganu. Leta 2002 so posneli album “Full of Life”. Leta 2008 je s Fabriziom Bossom ustanovil “Latin Quintet” in posnel prvi album “Tribute”, letos pa bodo posneli album za založbo Blue Note. Še en Girottov projekt je sodelovanje s kvartetom saksofonov “Atem”. Javier Girotto z njimi igra kot solist, vse kompozicije in aranžmaji so njegovo avtorsko delo. V istem letu so posneli prvi album “SUIX”. Javier Girotto trenutno poučuje na konservatoriju Santa Cecilia v Rimu. Z orkestrom PMJO (jazz orkester Parco della Musica – Auditorium di Roma), je posnel ploščo “Argentina: Escenas en Big Band”, ki vključuje njegove avtorske skladbe in aranžmaje Luigija Giannatempe. Decembra 2008 je bil gost jazz orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, s katerimi se je predstavljal je na dolgi turneji po Nizozemski. Spet drug projekt je bilo skladanje avtorskega repertoarja za kvartet saksofonov in Girotta kot solista. Sodeloval je tudi s Paolom Di Sabatinom kot “sideman” v njegovem kvartetu. Seznam glasbenikov, s katerimi je sodeloval pri snemanju zadnjega albuma, pa gre v neskončnost: Bob Mintzer – Randy Brecker – Danilo Perez – Antonello Salis – Kenny Wheeler – Jeff Ballard – Ben Street – Ed Simon – Avishai Cohen – Paul McCandless – Paolo Fresu – Quique Sinesi – Gianni Coscia – George Garzone – Anga’ Diaz – Furio di Castri – Bill Pierce – Tony Scott – Bob Moses – Arto Tuncboyaciyan – Michel Benità – Danilo Rea – Carlo Rizzo – Aldo Romano – Luis Agudo – Maurizio Giammarco – Stefano Battaglia – Louis Sclavis – Michel Godard – Anouar Brahem

Cena vstopnice: 10 EUR/12 EUR na dan dogodka

Priznani slovenski jazzovski skladatelj, bobnar in pedagog Zlatko Kaučič v produkciji Centra urbane kulture Kino Šiška pripravlja poseben projekt, ki združuje več plasti njegovega dosedanjega delovanja, hkrati pa predstavlja nove avtorske materiale. Osrednji del večera sloni na predstavitvi projekta KOMBO, ki ga je Kaučič razvil v okviru šole za tolkala, in ki v vlogi izvajalcev vključuje 9 mladih slovenskih glasbenikov, ki pod umetniškim vodstvom razvijajo avtorsko glasbo iz območja jazza in etna ter z dobršno mero improvizacije.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply