Rally Dakar: Etapna zmaga Despresu, Stanovnik 38.

San Miguel – Cyril Despres med motociklisti in Carlos Sainz med avtomobilisti sta zmagovalca 2. etape 33. relija Dakar. Omenjena ostajata vodilna v skupnem seštevku. Miran Stanovnik je etapo končal na 38. mestu.

Despres je po sodniški odločitvi slavil že v prvi etapi saj je bil Ruben Faria kaznovan z minuto pribitka zaradi prehitre vožnje na odseku z omejitvijo hitrosti. Zato se je moral Despres kot zmagovalec 1. etape na 300 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo 2. etape podati kot prvi. Šele tretjič v karieri mu je uspelo, da ga vse do cilja etape ni uspel nihče uloviti, ter da je slavil etapno zmago. S tem je slavil že svojo 25. etapno zmago na Dakarju.

Marc Coma je zasedel 2. mesto in za Despresom zaostaja 2 minuti in 35 sekund v skupnem seštevku. ”Današnja trasa je bila polna ovinkov. Kot bi vozil 300 kilometrov dolg veleslalom s skoki. Ves čas sem pazil na gume. Najbolj pomembno je, da najdeš pravi ritem in dober občutek. Ves čas etape je dirkanje zahtevalo popolno koncentracijo,” je v cilju etape dejal Coma. Miran Stanovnik je zaostal 22 minut za zmagovalcem in zaseda 31. mesto v skupnem seštevku.

Med avtomobilisti je drugo zaporedno in že 19. etapno zmago v karieri na Dakarju slavil Carlos Sainz. Tudi on je bil tako kot Despres v vodstvu ves čas 324 kilometrov dolge hitrostne preizkušnje. V zadnjih kilometrih le te se je izkazal Nasser Al Attiyah, ki je prepolovil dvominutni zaostanek za Sainzem. Osvojil je 2. mesto z minuto zaostanka. Tretje mesto v etapi je pripadlo Francozu Stephanu Peterhanslu, ki je zaostal minuto in pol. V skupnem seštevku ima Sainz dobre tri minute prednosti pred Al Attiyahom in Peterhanslom.

Največja osmoljenca med avtomobilisti v 2. etapi sta bila Američana Mark Miller (Volkswagen) in Robby Gordon (Hummer). Miler se je zaletel v pričetku etape, Gordon, ki je bil lani tretji, pa je imel okvaro avtomobila slabih 100 kilometrov do cilja. Oba sta v cilj etape pripeljala več kot 50 minut za zmagovalcem. Dirka se bo nadaljevala v torek, ko bo na sporedu 752 kilometrov dolga etapa v kateri bodo imeli motociklisti in avtomobilisti na sporedu 231 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo.

Cyril Despres med motociklisti in Carlos Sainz med avtomobilisti sta zmagovalca 2. etape 33. relija Dakar. Omenjena ostajata vodilna v skupnem seštevku. Miran Stanovnik je etapo končal na 38. mestu. Despres je po sodniški odločitvi slavil že v prvi etapi saj je bil Ruben Faria kaznovan z minuto pribitka zaradi prehitre vožnje na odseku z omejitvijo hitrosti. Zato se je moral Despres kot zmagovalec 1. etape na 300 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo 2. etape podati kot prvi. Šele tretjič v karieri mu je uspelo, da ga vse do cilja etape ni uspel nihče uloviti, ter da je slavil etapno zmago. S tem je slavil že svojo 25. etapno zmago na Dakarju.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply