Prvo rundo Billabong Pro J-Baya zaznamovali neverjetni pogoji

Četrto tekmovanje ASP World Toura je najboljše surferje iz celega sveta nagradilo z enkratnimi pogoji na znanem surf spotu na J-Bayu, kjer so se surferji v prvi rundi tekmovanja spopadli ob idealnih sončnih pogojih s približno dvometrskimi valovi.

Mick Fanning, bivši ASP World prvak in dvakratni zmagovalec Billabong Pro Jeffreys Bay tekmovanja, je prvo rundo začel z fenomenalno kondicijo, saj je z osvojenimi 16.70 od 20 možnih točk, osvojil najvišjo oceno prvega dneva tekmovanja in pometel s konkurenco ter tako napredoval naprej v tretjo rundo.

"Pogoji so se v mojem heatu malo spremenili, " je komentiral Fanning. "Ko sem se navadil na malo drugačne pogoje, sem se osredotočil na zavoje, in če se je pojavil barrel sem ga izkoristil. " Fanning, ki je trenutno četrti na ASP lestvici, je precej samozavesten glede nadaljevanja tekmovanja, saj zgleda da je v podobni formi, kot v letu 2009, kjer ga je pripeljala do osvojitve ASP pokala. "Letos moraš vzeti vsak heat resno, saj je konkurenca zelo močna, že novinci znajo ogroziti marsikatero uvrstitev. Mislim, da sem celo leto dobro surfal. Skušam se skoncentrirati na vsak heat in upam, da me bo to pripeljalo do solidnega rezultata."

Jordy Smith, trenutno drugi na ASP lestvici, ki je v prejšnjem eventu pokazal, zakaj je najbolj nevaren surfer iz Južne Afrike, je v svojem heatu premagal Toma Whitakerja in Joana Duruja in osvojil 16.37 od 20 možnih točk.

"Mislim, da edini pritisk ki obstaja, je ta katerega sami izvajamo na seboj, " je dejal Smith. "Zmaga prejšni teden v Durbanu je bila nora, a tu zelo rad surfam in surfanje na Jeffreysu je neverjetno doživetje. " Smith, ki skupaj z Travisom Logiem zastopa Južno Afriko, je na Jeffreysu pričakala podpora domačinov, ki so južnoafričana spodbujali z vuvuzelami. "Biti drugi na lestvici in hkrati biti v Južni Afriki je nor občutek, " je komentiral Jordy Smith. "Rad bi osvojil dober rezultat, da bi bili domačini name ponosni. A me to ne ovira, ko sem v vodi. Skoncentriram se le na surfanje. Dal bom vse od sebe."

Kelly Slater, devetkratni ASP prvak in trenutno vodilni na lestvici, bi skoraj zamudil svoj prvi heat v tekmovanju zaradi zamude letala. Kljub začetnim težavam, pa je Kelly uvodni rundi pokazal, da še ni za v staro šaro in prikazal nekaj lepih 360-jev. "Vse kar je lahko šlo narobe na poti sem, je seveda šlo narobe, " je komentiral Kelly Slater. "Najprej sem imel zamudo pri letu iz vzhodne obale zaradi neviht, potem smo imeli še dodatano zamudo zaradi tehničnih težav. Moral sem prespati v Johannesburgu, zatem pa so izgubili še mojo prtljago. Mislim, da sem rabil 40 ur, da sem končno priletel danes zjutraj sem. Ampak, vse to se je moralo zgoditi z nekim razlogom, saj ko sem prišel sem, sem se izjemno zabaval v vodi in se uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. "

Trenutno prvo mesto na ASP letvici za Slaterja pomeni dobro pozicijo za nadaljevanje tekmovanja, v Jeffreys Bayu pa bi rad dosegel še en soliden rezultat. "Vsi eventi so pomembni, ampak v določenih moraš dati vse od sebe in napasti in osvojiti čim boljši rezultat, " je komentiral Kelly. "Počasi se bližamo polovici leta in definitivno ne bi rad poslabšal rezultata. Od tu naprej si želim samo še boljših rezultatov, J-Bay je bil vedno spot, kjer sem lahko vedno pokazal kaj znam in osvojil dobre ocene. "

Andy Irons
, bivši trikratni ASP prvak, zmagovalec Billabong Pro Jeffreys Bay tekmovanja v letu 2004, se je letos na J-Bay vrnil po enoletnem premoru in ponovno zmešal štrene v vodi ter se uvrstil v tretjo rundo s tem, ko je premagal Jaya Thompsona in Jadsona Andreja.

"J-Bay mi pomeni veliko. Tu sem dosegel nekaj najboljših rezultatov v moji karieri, prav tako pa sem tu tudi že nekajkrat grdo izgubil. Priti sem po enoletnem premoru in prvi dan uloviti tako enkratne pogoje za surfanje je res neverjetno," je dejal Irons, ki je trenutno triindvajseti na ASP lestvici. Irons bo poskusil osvojiti dobra rezultata na J-Bayju in na Tahitiju ter poskusil preživeti polletno krčenje tekmovalcev iz Top 45 na Top 32.

"Res sem vesel, da sem preživel prvo rundo in se uvrstil naprej. Na zadnji event v Braziliji sem prišel kot trinajsti, osvojil 33.mesto in padel na lestvici na 23.mesto, zato je ta event zame zelo pomemben. Nihče ni varen pred krčenjem na Top 32, to zna biti precej stresno. "

Nate Yeomans, novinec v ASP turneji in trenutno 41.na lestvici, je v prvi rundi osvojil svojo prvo eltino zmago, in z odlično oceno 15.83 od 20 možnih točk premagal Bedeja Durbidge-a in Luka Stedmana. "Letos se nisem preveč oziral na ocene in lestvico, ampak sem se čez leto koncentriral samo na to, da se prebijem skozi heate. Uvrstil sem se naprej in dal bom vse od sebe, da se uvrstim čim višje. "

Yeomans, ki je prvič na J-Bayju, je v prvi rundi prikazal odlično surfanje. "Valovi so bili nori. Tu sem približno en teden, trudil sem se dobro pripraviti na razmere na spotu. Grant Baker mi je danes na line-upu dal nekaj dobrih nasvetov, ki sem jih upošteval in splačalo se je. "

Yeomansu so se pri zmagah v prvi rundi pridružili še letošnji novinci Adam Melling, Matt Wilkinson in Owen Wright, ki so se prav tako uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

Rezultati 1.runde Billabong Pro Jeffreys Bay tekmovanja:

Heat 1: Adam Melling (AUS) 12.17, Taylor Knox (USA) 10.80, Luke Munro (AUS) 10.17
Heat 2: Andy Irons (HAW) 14.77, Jay Thompson (AUS) 10.56, Jadson Andre (BRA) 9.24
Heat 3: Nate Yeomans (USA) 15.83, Bede Durbidge (AUS) 13.74, Luke Stedman (AUS) 11.43
Heat 4: Dane Reynolds (USA) 15.30, Marco Polo (BRA) 12.97, Daniel Ross (AUS) 12.10
Heat 5: Bobby Martinez (USA) 16.43, Jeremy Flores (FRA) 13.37, Blake Thornton (AUS) 7.60
Heat 6: Tiago Pires (PRT) 15.23, Tim Reyes (USA) 13.27, Adriano de Souza (BRA) 9.07
Heat 7: Jordy Smith (ZAF) 16.37, Joan Duru (FRA) 11.90, Tom Whitaker (USA) 10.57
Heat 8: Kelly Slater (USA) 15.93, Damien Hobgood (USA) 14.40, Shaun Joubert (ZAF) 12.37
Heat 9: Taj Burrow (AUS) 15.20, Dale Staples (ZAF) 13.34, Kieren Perrow (AUS) 9.83
Heat 10: Mick Fanning (AUS) 16.70, Sean Holmes (ZAF) 10.27, Roy Powers (HAW) 8.33
Heat 11: Kekoa Bacalso (HAW) 13.60, Neco Padaratz (BRA) 9.60, C.J. Hobgood (USA) 9.17
Heat 12: Fredrick Patacchia (HAW) 12.60, Tanner Gudauskas (USA) 12.34, Patrick Gudauskas (USA) 11.27
Heat 13: Matt Wilkinson (AUS) 13.53, Dean Morrison (AUS) 11.76, Michel Bourez (PYF) 7.43
Heat 14: Chris Davidson (AUS) 15.17, Mick Campbell (AUS) 12.86, Brett Simpson (USA) 11.63
Heat 15: Adrian Buchan (AUS) 14.87, Ben Dunn (AUS) 11.50, Dusty Payne (HAW) 10.77
Heat 16: Owen Wright (AUS) 15.56, Travis Logie (ZAF) 13.93, Drew Courtney (AUS) 7.73

Četrto tekmovanje ASP World Toura je najboljše surferje iz celega sveta nagradilo z enkratnimi pogoji na znanem surf spotu na J-Bayu, kjer so se surferji v prvi rundi tekmovanja spopadli ob idealnih sončnih pogojih s približno dvometrskimi valovi. Mick Fanning, bivši ASP World prvak in dvakratni zmagovalec Billabong Pro Jeffreys Bay tekmovanja, je prvo rundo začel z fenomenalno kondicijo, saj je z osvojenimi 16.70 od 20 možnih točk, osvojil najvišjo oceno prvega dneva tekmovanja in pometel s konkurenco ter tako napredoval naprej v tretjo rundo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply