Pravila rugby igre

Članek iz arhiva revije Adrenalin – 1999 – št.23

Rugby igrata dve ekipi s 15 igralci. Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih površinah, npr. na pesku, če to ni prenevarno. Namen igre je doseganje zadetkov, s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola, nad prečko. Igrišče je v obliki pravokotnika, dimenzij maksimalno 69 x 100 metrov.

Podajanje…
Žogo lahko igralec poda, vrže ali odbije soigralcu v katerikoli smeri, razen naprej.

Obramba – Rušenje…
Branilci lahko napadajo samo igralca, ki ima žogo. Ne smejo ga brcati in udarjati v glavo ali vrat. Lahko ga primejo za telo ali noge in ga podrejo na tla.

Izvajanje outa…
Sodnik dosodi skram-out, ko zleti žoga v out. Out izvaja moštvo, ki ni poslalo žoge v out. Med obema vrstama, mora biti 1 m razmaka. Igralci v skram-outu, se razporedijo v vrsto, od 5 do 15 m oddaljeno od out-črte. Metalec mora žogo vreči na sredo, med obe vrsti. Žoga mora preleteti vsaj 5 m, preden se dotakne tal ali enega od igralcev. Igralci v skram-outu, skušajo žogo ujeti ali jo odbiti z obema ali le z notranjo roko (tisto, ki je bliže nasprotnika).

Skram…
Sodnik dosodi skram, po določenih prekrških med igro, navadno na mestu prekrška. Skram je sestavljen iz igralcev obeh moštev povezanih med seboj in z nasprotnikom. Spojka moštva, ki izvaja skram, vrže žogo med njih. Skram sestavlja najmanj pet igralcev vsakega moštva, največkrat pa jih je osem.

Točkovanje…

Zadetek šteje 6 točk – zadetek doseže igralec ki položi žogo v nasprotnikovo polje zadetka. Potrditev zadetka šteje 2 točki – potrditev se lahko izvede z udarcem iz odskoka ali s postavljenim strelom. Gol z udarcem iz odskoka ali iz kazenskega strela, šteje 3 točke – kadarkoli med igro lahko moštvo doseže 3 točke, z uspešno izvedenim udarcem iz odskoka (žoga se mora dotakniti tal, potem ko jo igralec spusti iz rok, preden jo zadane z nogo). Če pa sodnik dosodi kazenski strel, lahko moštvo doseže 3 točke, če gol zadane.

D.G.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply