Poletje, žoga in mivka

Arhivski članek (1999; st 19-20)

Odbojka na mivki, bolj poznana kot beach volley, je v svetu že dolgo uveljavljena zabava, našo Ijubo deželico, pa je zajela šele v zadnjih Ietih.

Jasno, da spet capljamo za ostalimi, ampak bolje pozno, kot nikoli, a ne? Saj ne boste verjeli, ampak vrli Američani (kdo pa drug), tisi ta bogati, ki so že davnega leta 1926 prihajali greti in odpočiti svoja utrujena teleščka na kalifornijske plaže, so pogruntali beach volley. Navajenim delati, jim je bilo celodnevno poležavanje, za katerega bi marsikdo dal marsikaj, kmalu dolgočasno, pa so na plaži pokriti z mivko začeli igrati odbojko. Pravila so bila sicer podobna tistim pri dvoranski odbojki, pa vendar: zvezda je bila rojena.

Odbojka na mivki, različica dvoranske odbojke in odbojke na lešu, je v današnji obliki eksplodirala leta 1988. Takrat se je peščica zanesenjakov, ki se niso mogli nasititi z vročino, mivko in pogledom na bikinije, odločila ustanoviti združenje profesionalnih igralcev odbojke na mivki (AVP). Po začetnih sporih z mednarodno odbojkarsko zvezo (FIVB), se je od matične organizacije popolnoma ločila, končno pa ji je uspelo leta 1996, ko je bila odbojka na mivki sprejeta med olimpijske športe.

Razlike med klasično odbojko in odbojko na mivki na začetku ni bilo. No, v letih igranja, se je razvila popolnoma drugačna shema profesionalnega pristopa k odbojki na mivki. Medtem, ko se več privržencev tega športa odloči igrali s tremi ali štirimi igralci v vsakem polju, pa na tekmovalni sceni prevladuje različica z vsega dvema igralcema na vsaki strani mreže. Velikost igrišča je taka, kot pri dvoranski odbojki (9×9 m), bistvena razlika, pa se pojavi, ko vseh 81 kvadratnih metrov peskovnika, namesto šestih, branita le dva igralca. Poleg velike površine, igralcema precej dela povzroča še mehka podlaga, ki otežuje gibanje.
Potreben je izjemen pregled nad igro in velika skočna moč.

Način točkovanja je različen. V Sloveniji, je najbolj priljubljen sistem, enak sedaj že staremu načinu točkovanja pri dvoranski odbojki (serviraš in točko potrdiš), vendar se igra le na en osvojen niz, do petnajst točk.

Žoga je težja od žoge za dvoransko odbojko, s čimer so poskušali pionirji odbojke na mivki, vsaj omiliti zunanje vplive (izključiti se jih pač ne da).

Tudi sama igra se razlikuje. Klasična igra s prsti vse bolj izginja in je razen v določenih izjemnih razmerah prepovedana.Tako je npr. tretjo žogo potrebno poslati čez mrežo z udarcem ali spodnjo podajo. Je pa na mivki dovoljena bolj nečista igra (dovoljene bolj nošene in bolj zadržane žoge), udarjene žoge, pa je dovoljeno sprejemati z odprto dlanjo.

Pred devetimi leti, ko je bila v Sloveniji organizirana prva serija turnirjev, se je začel podoben boom, kot pred leti v tenisu. Na odbojkarskih igriščih je asfaltno podlago, zamenjalo približno 30 cm mivke, sami pa veste, koliko je na novo narejenih igrišč. Pri razvoju so prednjačila obmorska letovišča, vendar zdaj tudi notranjost Slovenije ne zaostaja.

Serija turnirjev, ki na slovenski mivki pomenijo največ, se imenuje Nivea Sun Beachvolley Cup ’99 in poteka že šesto poletje. Skupni nagradni sklad serije, ki jo sestavlja pet turnirjev, je 2.050.000,00 sit, kar pomeni 410.000,00 sit na turnir. Za razliko od prejšnjih let, bodo državni prvaki letos znani po seštevku točk z vseh tekem serije. Tekmujejo ženske (v super igralnih kopalkah, ki jih dobijo od pokroviteljev) in moške dvojice. Direktno pravico do nastopa na glavnem turnirju, ima 10 moških in 5 ženskih ekip, ostale pa si morajo prosta mesta (6 v moški in 3 v ženski konkurenci) priboriti v kvalifikacijah. Število točk posamemika, ostala pravila in informacije, je mogoče spremljati na (hud izraz je tole) spletni strani OZS (www.odboj-zveza.si/).

Na turnirjih Nivea Sun Beachvolley Cup ’99, tako kot prejšnja leta igrajo številni reprezentanti in reprezentantke ter mnogi izvrstni igralci dvoranske odbojke. Za njimi so že štirje turnirji.

Otvoritev serije je bila na Vrhniki, sledil je Portorož, nato se je odbojkarska karavana ustavila v Slovenski Bistrici in nazadnje v Murski Soboti.

Scenarij dvobojev v moški konkurenci, je bil na prvih treh turnirjih praktično isti. Jasmin Čuturič in Samo Miklavc (Nivea Sun -Nes), ki jima njuno premoč priznavajo tudi vsi ostali igralci, sta bila nepremagljiva, druga najboljša (trikrat druga), sta bila Dejan Fujs in Samo Bačvič (Skiny), ostali pa so se borili med seboj.
V Prekmurju, pa je bilo popolnoma drugače. Primorskega para, ki je bil brez izgubljenega niza na najboljši poti k četrtemu naslovu državnega prvaka, zaradi nastopa na mednarodnem turnirju v San Marinu ni bilo. Domačin Fujs, pa je zaradi odsotnosti svojega soigralca, igral z Matjažem Hafnerjem. Tako so bile zelo izenačene in priča smo bili prav dramatičnim dvobojem in atraktivnim točkam borbenih igralcev. Na najvišjih stopničkah, sta zasluženo stala Nikola Vidič in Bolgar Petar Ilijev (Salonit Anhovo Esal), ki sta se v finalu pomerila proti ekipi Step sejmi S.Oliver, za katero sta igrala Sebastjan Škorc in Aleš Andlovič. Drugouvrščena Štajerca, sta ogromno svoje energije porabila že v polfinalu, kjer sta proti kasnejšima tretjeuvrščenima Petru Možiču in Brunu Najdiču (Hakl Antikor), zmagala s tesnim izidom 17:16.

Med ženskimi dvojicami ni takih razlik, je pa finale rezervirano za ekipi Ars moda obutve (Nataša Cingerle in Ines Udrih) in K2 sport (Tjaši Artnik in Sonja Borovinšek). Obe ekipi sta po dvakrat zmagali in bili dvakrat drugi.

Pred zadnjim turnirjem, ki bo med 6. in 8. avgustom v Kamniku, naslovi državnih prvakov še niso oddani, zato se obetajo atraktivni dvoboji. Pridite, splača se jih videti!

Napoved tekem v odbojki na mivki:
31. julij 1999: Kadetsko državno prvenstvo – Portorož (fantje) & Koper (dekleta)
01. avgust 1999: Mladinsko državno prvenstvo – Portorož (fantje) & Koper (dekleta)
06.-08. avgust 1999: Nivea Sun Bechvolley Cup ’99 (zadnji turnir za državno prvenstvo in razglasitev državnih prvakov) – Kamnik

Odbojka na mivki, bolj poznana kot beach volley, je v svetu že dolgo uveljavljena zabava, našo Ijubo deželico, pa je zajela šele v zadnjih Ietih.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply